Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Čehok: Treba odustati od pojedinih kapitalnih investicija

17.11.2008.
u 12:30

Potpredsjednik HSLS-a Ivan Čehok zauzeo se danas za smanjenje javne potrošnje i odustajanje od pojedinih kapitalnih investicija poput autoceste Zagreb-Sisak, koja, kako je rekao, u ovom trenutku nije strateški važna za Hrvatsku, zatim prolongiranje početka izgradnje mosta Pelješac te izgradnje dvostrukih cijevi tunela na autocesti A1.

- Sve su to kapitalni projekti koji u ovom trenutku nisu od presudnog interesa za Hrvatsku, a predstavljaju financijsko opterećenje. S druge strane, treba nastaviti daljna ulaganja u infrastrukturu, energetski sektor i obrazovanje - rekao je Čehok na konferenciji za novinare.

Čehok je ocijenio kako su osnovni preduvjeti za prevladavanje krize: promjena prioriteta kada su u pitanju strateški gospodarski ciljevi i kapitalni projekti Hrvatske, iznalaženje dodatnih financijskih sredstava za Hrvatsku banku za obnovu i razvoj kako bi nastavila s kreditiranjem izvozno orijentirane industrije te daljnja isplata subvencija i poticaja za tekstilnu, kožarsku i drvnu industriju.

Dodao je da se u potpunosti slaže s zaključcima nedavno održanoga gospodarskog skupa u Opatiji o nužnosti povećanja domaće proizvodnje i izvoza.

Čehok je podržao premijera Ivu Sanadera vezano za štednju na božićnim darovima i domjencima.
- Možda to izgleda banalno, ali javnu potrošnju treba smanjiti - rekao je Čehok.

Čehok, koji je i varaždinski gradonačelnik, ujedno je najavio kako će varaždinski proračun ostati u ovogodišnjem okviru, nešto više od 300 milijuna kuna, te skoro donošenje regionalne gospodarske politike koja će sadržavati mjere poticanja zapošljavanja u izvozno orijentiranoj industriji.

- Bit će to prvi put u Hrvatskoj da se takve mjere donose na regionalnoj razini. Inače, na takvoj vrsti mjera inzistira Europa i Europska unija - zaključio je Čehok.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije