Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neonacisitčka prošlost

CDU potresa skandal: U glavnoj stranci centra detektirani ekstremni desničari

Ilustracija
Foto: Maurizio Gambarini/DPA/Pixsell
1/3
19.12.2019.
u 22:07

Njemačka je vrlo osjetljiva na krajnje desničarske veze političara glavnih stranaka, a neki u tamošnjoj javnosti ističu da se vlasti moraju ozbiljnije baviti ekstremno desnim organizacijama

U svakom žitu ima kukolja, no, ako tko i odluči upotrijebiti nekakvu takvu konstrukciju, neće previše pomoći njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, koja više nije šefica svoje stranke Kršćansko-demokratske unije (CDU), ali je i dalje njezina najprepoznatljivija članica. Jer, u Njemačkoj imati u stranci članove s neonacističkom prošlošću znači prilično ozbiljan politički skandal.

Isplivala i fotografija

Tako i sada pritisak javnosti na kancelarku raste nakon što je prošlog tjedna Robert Möritz, član CDU-ova izvršnog odbora okruga Anhalt-Bitterfeld, priznao kako je bio članom Unitera. Navodi se kako na latinskom taj izraz znači “svi kao jedan”, a riječ je o privatnoj mreži podrške sadašnjim i bivšim vojnicima te pripadnicima drugih sigurnosnih struktura.

Stvar je u tome što Uniter podupiru krajnji desničari kojima je, izgleda, pripadao i Möritz. Osnivač te organizacije André Schmitt na suđenju je zbog kršenja zakona o oružju i eksplozivima. Isti je čovjek uspostavio i kompliciran komandni sustav te diskusijske grupe u kojima se raspravlja o skoroj propasti sadašnjeg društvenog sustava. I onoga što će se dogoditi nakon toga.

Primjerice, na nekima je od tih chatova trajala rasprava o odgovoru na navodni islamski terorizam tako da se nagomilaju zalihe, kako hrane tako oružja i streljiva. Druge su grupe sve shvatile i malo ozbiljnije te su sastavile popise ljevičara i promigrantskih aktivista spominjući nabavu mrtvačkih vreća i “asanaciju terena”nakon što se konačno dogodi Dan X, odnosno konačna propast demokracije i obračun s navedenim neistomišljenicima. Sudeći prema Möritzovim profilima na društvenim mrežama, gdje je pronađena njegova slika iz 2011. s neonacističkog marša u istočnonjemačkom gradu Halleu u kojem je sudjelovao.

U Halleu je ranije ove godine krajnje desni ekstremist napao sinagogu te je ubio dvoje ljudi. Okrug iz kojega Moritz dolazi nalazi se u istočnonjemačkoj državi Saska-Anhalt. Tamošnji CDU odbio ga je izbaciti iz članstva iako nije porekao nijednu od tvrdnji, a ne skriva ni tetovažu crnog sunca, univerzalnog neonacističkog, ali i okultističkog obilježja. Njihovo je mišljenje kako se Möritz na adekvatan način distancirao od pokreta Uniter iz kojega se doista bio i iščlanio.

Kritično na istoku zemlje

Na kraju, i nije jedini. U istom istočnonjemačkom okrugu član je CDU-a Kai Mehliss, koji je na stranicama Unitera bio naveden kao suosnivač organizacije. I on se iščlanio iz Unitera. Zatim je pronađen još jedan neimenovani lokalni političar istoga okruga koji je čak bio suosnivačem Unitera u njegovu originalnom obliku 2012. godine prije nego što je organizacija nanovo osnovana u Stuttgartu. Tvrdi kako nije znao za ostalu dvojicu, no njegova profila više nema na Uniterovim stranicama. Otpor istočnonjemačkog CDU-a odbacivanju takvih članova vjerojatno ne treba čuditi jer tamošnji CDU-ovci imaju dosta zagovaratelja koalicije s krajnje desnim strankama.

Ilustracija
1/37
Ključne riječi

Komentara 5

LO
Lordess
22:21 19.12.2019.

Navodni islamski terorizam, Berlin je postao Harlem, pun je Arapskih bandi, Njemačka se polako pretvara u Germsnistan i to jedino može striček s brčićima spiječiti

Avatar Idler 3
Idler 3
22:13 19.12.2019.

Angela, a kaj je z onimi krajnje leve...kaj nebi i njih trebalo po istom postupku ???

ŽE
Žegarni
20:18 20.12.2019.

U svakoj grupaciji ima nacista, cak i u ljevim. U nas posebno u jugoljevicara koji su ustvari uglavnom jugonacisti. Ipak, ovaj clanak je vise neko tuzikanje ljevicara kao eto vidi kako drugi imaju naciste a ja sam tako dobar i ja sam kao protiv.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije