Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lokalni izbori

CDU Angele Merkel pretrpio težak poraz u Baden Wurttembergu

Merkel
AFP/Pixsell
27.03.2011.
u 19:55

Nakon 55 godina vladavine u pokrajini Baden Wurttemberg, Kršćansko demokratska stranka (CDU) poražena je.

Nakon što je vladajući CDU izgubio vlast u drugom po veličini njemačkom gradu Hamburgu, demokršćani kancelarke Merkel, kako su i predvidjeli politički analitičari, pretrpjeli su u nedjelju veliki poraze u pokrajinama Baden Wurttemberg te nezadovoljavajući rezultat u Rheinland Pfalzu. Nakon 55 godina vladavine  u pokrajini Baden Wurttemberg, Kršćansko demokratska stranka (CDU) poražena je.  

Prvi rezultati govore kako je CDU  osvojio 39,0 posto. To  neće biti dostatno za odrzanje vlasti jer je SPD dobio 23,1 a najveće iznenadjenje izbora stranka Zeleni osvojili su 24,3 posto glasova. Te dvije stranke će u vladajuću koaliciju te savezne drzave.

Prvi rezultati govore kako je SPD u pokrajini Rheinland-Pfalz, u kojoj je dosad bio na vlasti, osvojilo nešto manje glasova nego na prethodnim izborima, oko 36,0 posto glasova. Njihov šef Kurt Beck će sada trebati partnera kojeg će vjerojatno pronaći u koaliciji s Zelenima koji su osvojili 15,3 posto glasova. CDU je i u ovoj pokrajini zabilježio slabiji rezultat te osvojio 38,8 posto glasova, sto nije dovoljno za preuzimanje vlasti.

U obje savezne države najveći dobitnici je stranka Zelenih, koje će u koaliciji sa SPD-om formirati vlast. Inače, ovi lokalni izbori će prema procjenama analitičara uveliko promijeniti odnose u njemačkoj politici.

Ključne riječi

Komentara 16

MU
mala ulica
20:18 27.03.2011.

Fino!

UK
Ugo Kajvez
20:29 27.03.2011.

Ajde švabi šutite, ........... htijeli ste EU, sad finacirajte grke, irce, mađare, latvijce uskoro portugalce, španjolce ...............

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
20:17 27.03.2011.

I što jedni misle da će se sada u dojčlandu samo drveća saditi ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije