Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZASAD U SAMO JEDNOJ BOLNICI

Carski rez bez otvaranja trbuha: Bez mučnine i povraćanja

Operacija
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
18.07.2019.
u 14:03

U KBC-u ‘Sestre milosrdnice’ porođaj ‘francuskim’ carskim rezom uz koji nema katetera, bol je manja i oporavak brži

Izvana se odljušti mokraćni mjehur sa stijenke maternice, koju se otvori u dijelu gdje je dijete, a da se uopće ne uđe u trbušnu šupljinu. Nema katetera u mokraćnom mjehuru, crijeva normalno funkcioniraju poslije porođaja bez mučnine i povraćanja te je bol mnogo manja... – tako ukratko izgleda princip francuskog carskog reza koji je u Hrvatsku doveo dr. sc. Ozren Grgić, porodničar iz KBC-a “Sestre milosrdnice”.

Ta je zagrebačka bolnica trenutačno jedina u nas gdje žene imaju mogućnost poroditi se na ovakav način, carski rez koji je osmišljen u Francuskoj. Oporavak žene je izrazito brz nakon porođaja! Njih praktički 80% sposobno je odmah prvi dan, a 90% drugi dan ići kući – govori dr. Grgić, koji se zajedno s dr. Marijom Čukeljom educirao u tri klinike u Parizu te jednoj u Versaillesu. Kako kaže, u ovom pristupu rez ovojnice ravnog trbušnog mišića ide u smjeru vezivnih vlakana, a ne poprečno, kao što je to u „klasičnom“ carskom rezu, i to uvelike smanjuje bol nakon operacije.

– Ovojnica mišića otvara se u smjeru vezivnih vlakana i zato je manji osjet boli. Kod „klasičnog“ carskog ona se otvara poprečno te se nakon toga ulazi u trbušnu šupljinu. Maternica se svojim donjim dijelom, gdje se i otvara da se porodi dijete, nalazi izvan trbušne šupljine te je ovaj pristup puno poštedniji. U ovom pristupu odljuštimo mokraćni mjehur sa stijenke maternice te porodimo dijete a da i ne moramo ući u trbušnu šupljinu kao što je u slučaju „klasičnog“ carskog – objašnjava dr. Grgić, koji je u Vinogradskoj već napravio nekoliko desetaka porođaja ovom metodom.

Porođaj se obavlja u spinalnoj ili epiduralnoj anesteziji, a za razliku od klasičnog carskog, rodilja se, čim joj se vrati osjet u nogama, nakon anestezije može ustati iz kreveta, hodati, jesti i piti.

– Druga razlika u ove dvije metode i u načinu šivanja stijenke maternice nakon porođaja. Stijenka maternice se ne šiva ravnom, već kružnom tehnikom te se na takav način postiže kvalitetniji i deblji ožiljak, a samim time je i manja vjerojatnost njegove rupture u sljedećoj trudnoći i porođaju. Razlika postoji i u brzini porođaja djeteta koje je kod ove metode nešto dulje i može trajati do četiri minute. Mi smo tradicionalno naviknuti da kod carskog reza dijete mora biti porođeno odmah, a zaboravljamo da je u svakom vaginalnom porođaju porođaj djeteta dugačak. Kod ovog carskog ne može se bebu izvući van u jednom aktu, nego se napravi otvor tako da beba sama sebi napravi put, a rodilja tijekom porođaja puše u malenu cjevčicu i pri tome kontrahira trbušne mišiće te tako pomaže porodničaru i samome porođaju. Uostalom, tako se trauma svodi na najmanju mjeru jer i vaginalni porođaj koji traje satima služi zato da se beba pripremi za život izvan maternice – objašnjava dr. Grgić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije