Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dodjela nagrada RegioStars

CARNET-ov pilot projekt e-Škole drugi najbolji projekt u Europskoj uniji

Pilot projekt e-Škole drugi najbolji projekt u EU
Foto: CARNET
1/2
18.11.2022.
u 10:47

Projekt e-Škole razvijen je u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, a u razvoju pomogli su i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike

CARNET-ov pilot-projekt e-Škole, građani Europske unije odabrali su kao drugi najbolji projekt iz područja regionalnoga razvoja financiran sredstvima Europske unije u proteklih 15 godina. Na održanoj dodjeli nagrada RegioStars u portugalskom gradu Evora, Elisa Ferreira, povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme uručila je nagradu RegioStars za drugo mjesto zamjeniku ravnatelja CARNET-a Juraju Biliću

- Nagrada je još jedan dokaz da je naš pristup digitalizaciji obrazovnoga sustava, koja u fokus stavlja nastavnika i učenika, a ne tehnologiju, prepoznat kao primjer dobre prakse kako među našim korisnicima, tako i na razini EU. Trenutno provodimo veliki projekt e-Škole koji završava u listopadu iduće godine. Ujedno radimo na novome projektu koji će biti svojevrsna nadogradnja e-Škola, s posebnim naglaskom na informacijsku i digitalnu pismenost te digitalne vještine, neophodne kako bi naši učenici postali osviješteni korisnici i sukreatori sutrašnjice - poručio je Juraj Bilić. Projekt e-Škole razvijen je u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, a u razvoju pomogli su i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Čestitajući dobitnicima, povjerenica Ferreira naglasila je kako su „predstavili najbolje prakse u proteklih 15 godina te kako će se one nastaviti njegovati i podržavati".

Juraj Bilić i Elisa Ferreira
Foto: CARNET

Naime, pilot projekt „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“ osvojio je i nagradu RegioStars 2020. godine u kategoriji Vještine i obrazovanje za digitalnu Europu, kada je izabran između 38 prijavljenih projekata. Ove je godine ponovo nominiran povodom obilježavanja 15. godišnjice dodjele nagrada. 

Glavni rezultat pilot projekta e-Škole je povećanje razine digitalne zrelosti 10 posto hrvatskih osnovnih i srednjih škola.

- U digitalno zrelim školama nastavnici koriste tehnologiju kako bi unaprijedili nastavu, razvijaju vlastite digitalne sadržaje te pružaju podršku samostalnom učenju i razvoju kritičkih vještina kod učenika koji su u središtu nastavnog procesa. Učenici tako aktivno sudjeluju u nastavi s povećanom motivacijom za učenje i nastavak školovanja te samim time postaju i konkurentniji na tržištu rada. Upravljanje e-Školama je učinkovito i transparentno, a komunikacija i razmjena e-dokumenata između škole, njenih dionika i osnivača znatno jednostavnija.

Pilot projekt e-Škole postavio je temelj za provođenje druge faze projekta koja obuhvaća sve osnovne i srednje škole financirane iz državnoga proračuna. Ukupno vrijedan 1,6 milijardi kuna, projekt e-Škole doprinosi jačanju kapaciteta osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovnog sustava s ciljem osposobljavanja učenika za tržište rada, daljnje školovanje i cjeloživotno učenje - poručuju iz CARNET-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije