Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOV: JA I RATNI ZLOČINCI Večernjak u posjedu memoara haaške tužiteljice Carle del Ponte

Carla del Ponte: 'Supruga mu je možda postala napuštena žena'

Dunja Gotovina
import
01.04.2008.
u 01:16

Franjo Tuđman, Gojko Šušak, Janko Bobetko i Mate Boban bili bi izvedeni pred sud da su još živi, iznosi, uz ostalo, u svojoj knjizi bivša glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) Carla del Ponte. Knjigu, koja će se pojaviti u talijanskim knjižarama sljedećeg tjedna u izdanju izdavačke kuće Feltrinelli, bivša je glavna tužiteljica napisala uz pomoć američkog novinara Chucka Sudetica, a naslov joj je “Lov: Ja i ratni zločinci”. Dijelove knjige Večernji je list dobio od izdavača.

Jugoslaviju su razbili Tuđman i Milošević, a većina stanovnika Jugoslavije nije htjela raspad, nego su na sukobe utjecali čelnici u pojedinim republikama huškajući narode.

Antu Gotovinu kojega, kaže, mnogi Hrvati smatraju herojem, opisuje ovako: “Ima oštar pogled, jaku čeljust, a prelijep je u odori Hrvatske vojske.” Lov na Gotovinu, koji je bio u službi Legije stranaca od 1973. do1978., opisuje dosta temeljito, a posebno se osvrće na razgovore koje je vodila u Zagrebu.

Pogrešna kartica
“Novi premijer 2003. onaj je isti Ivo Sanader koji mi je za mojeg prvog posjeta Zagrebu kazao da Hrvatska neće nikada surađivati u istragama o operaciji Oluja, istrazi koja je poslije inkriminirala Gotovinu”, piše Del Ponte, ali dodaje da je Sanaderova vlada u ožujku 2004. “imala ključnu ulogu u jamčenju dobrovoljnog prebacivanja u Haag dvojice umirovljenih generala HV-a, Markača i Čermaka, koje je Tribunal optužio za operaciju Oluja 1995.” Hrvatska je Vlada omogućila da se predaju i šestorica hrvatsko-bosanskih čelnika, među kojima i Jadranko Prlić.

Evo kako opisuje uhićenje generala: ”Ujutro 30. rujna 2005. telefonom me nazvao Ivo Sanader, kazavši mi da dođem u Zagreb jer ima novosti o Gotovini. Nekoliko sati poslije bili smo s premijerom Sanaderom, predsjednikom Mesićem i drugim hrvatskim čelnicima. Sanader je najavio da su ljudi iz sigurnosti lokalizirali Gotovinu”, piše Del Ponte te dodaje da je prije nekoliko dana Gotovina razgovarao sa svojom suprugom, da ima dvadesetak mobitela. Poslije se otkrilo da supruga A. Gotovine “nije promijenila telefonsku karticu poslije posljednjeg poziva. Možda je to bio samo neoprez, mislim, ali možda je to, poslije tolikih godina bijega njezina muža, učinila namjerno. Bez obzira na to što je bio razlog tomu, policija je uhvatila razgovor. Otkrili su odakle dolaze pozivi, s Kanarskih otoka, ali točno odakle, ostao je misterij”, objašnjava Del Ponte.

Odao se u knjizi?
“Hrvatska policija ne uspijeva uloviti druge telefonske razgovore A. Gotovine. Policija i španjolska tajna služba kontroliraju sve zračne luke, na svim otocima u kanarskom arhipelagu. Čuli smo da se Gotovina navodno nalazi na jahti i bojimo se da bi mogao napustiti otočje morskim putem. Onda se dogodilo čudo. Moja glasnogovornica Florence Hartmann čitala je knjigu koju je napisao A. Gotovina, u kojoj na jednom mjestu govori o svom putovanju na Kanarske otoke opisujući posebno mjesto, koje dobro poznaje. Upozorili smo Madrid. Španjolske su ga vlasti uhitile 7. prosinca u jednom restoranu na Tenerifeu. Bio je u pratnji predivne žene. Mislim da je supruga A. Gotovine bila napuštena žena, kao i tolike druge žene čijim sam se slučajevima bavila dok sam u Luganu radila na rastavama”, napisala je Del Ponte.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije