Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIO ROBE UNIŠTAVA SE

Carinici otkrili tajnu krivotvorenih parfema! Od glavnog sastojka moglo bi vam biti muka...

granični prijelaz
Foto: Robert Anić/Pixsell
21.06.2019.
u 12:32

Krivotvori se sve. Od igračaka i naočala, do običnih vrećica i parfema koji izgledaju kao pravi

Hrvatski carinici svakodnevno se susreću s različitom robom. I dok se dio robe uništava pod posebnim uvjetima, dio se prodaje na javnoj dražbi.

Prema pisanju Vijesti.hr u državni proračun je tako prošle godine uplaćeno nešto više od pet milijuna kuna. Njihovi novinari zavirili su u glavno skladište hrvatske carine i otkrili zanimljive predmete. 

Otkrivena je čak i kompletna proizvodnja alkohola, poput jedne krivotvorene travarice. 

– Alkohol se miješao u ovim miješalicama. Koristile su se različite kemikalije. Boce su se zatvarale priručnom bušilicom. Vi ste dobili proizvod, a da niste znali što ustvari pijete – kazao je carinski službenik Robert Kučinac.

A krivotvori se sve. Od igračaka i naočala, do običnih vrećica i parfema koji izgledaju kao pravi.

– Najbolji pokazatelj vam je ova cjevčica unutra. Znači, kod original proizvoda, ta cjevčica dolazi točno do dole, ne savija se. Kada imate neku patvorinu, onda oni nemaju vremena, imaju samo jednu veličinu i samo ubacuju unutra – kaže Kučinac.

Da stvar bude gora, postavlja se i pitanje sastojaka takvih bočica.

"Unutra vam jedan od glavnih sastojaka bude urin, a na koji način dolaze do toga...to je diskutabilno"

Zbog poskupljenja cigareta u posljednje je vrijeme sve više zaplijenjenog duhana. A uz duhan, skoro uništenje čekaju i igračke, odjeća i obuća. Ali i torbe.

Michael Kors, Armani, Coco Chanel... Da su original, torbice tih marki vrijedile bi nekoliko tisuća kuna. Vrlo vjerojatno netko ih je htio prodati za par stotina kuna. I upravo zato će carina svu tu robu uništiti. A onima koji su u prekršaju uhvaćeni, prijeti kazna od dvije do sto tisuća kuna. Ovisi o tome je li riječ o pojedincu ili tvrtki, prenose Vijesti.hr.

Ključne riječi

Komentara 2

DO
dopizdilomi
14:57 21.06.2019.

Hajde ako ste face i stručni objavite što je u originalnim i koja je razlika.

KO
konstanta
16:14 22.06.2019.

Koliko se sjećam neki fini parfemi prave se od urina određenih životinja. Spominje se mošus. Ako su to mislili onda su u pravu, ali ništa strašno. A što se tiče "originala" i "kopija" torbi razlika je u nekom "šaviću" ilititi "štepu", totalno beznačajno, zato se i može kopirati bez problema. Kao i sve drugo..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije