Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šteta 12 mil. kn

Carina u dvije akcije zaplijenila ukupno 23 tone duhana

duhan
Foto: Carina.hr
1/6
19.10.2015.
u 16:08

Na prostoru zagrebačke Veletržnice u kamionu kojeg je vozio državljanin Srbije pronađeno je više od 20 tona duhana

Više od 23 tone duhana Carinska uprava zaplijenila je u dvije akcije koje su se dogodile 14. i 16. listopada, a zbog kojih je državni proračun oštećen za više od 12 milijuna kuna.

Naime, 14. listopada 2015. godine Odjel za mobilne jedinice Zagreb u suradnji s Ravnateljstvom policije, na prostoru Veletržnice u Zagrebu zatekao je vozilo srpskih registarskih oznaka kojim je upravljao državljanin Republike Srbije, a iz kojega se vrši pretovar robe u manje kombi vozilo hrvatskih registarskih oznaka. I takva radnja ne bi bila ništa neuobičajeno, da se provjeravajući informacije o vozilu i vrsti robe, nije utvrdilo kako se radi o pretovaru duhana, i to duhana koji je sukladno propisanoj carinskoj proceduri uvezen iz Republike Srbije u Republiku Sloveniju gdje je uredno ocarinjen i pušten u slobodan promet, te prevezen u Republiku Hrvatsku umjesto da je otpremljen u trošarinsko skladište u Republici Sloveniji.

Vozilo s duhanom nezakonito unesenim u Hrvatsku, u krugu Veletržnice Zagreb, smješteno je s namjerom da bi se predmetna roba pretvarala u manja vozila i nezakonito distribuirala i prevozila radi daljnje preprodaje na "crnom tržištu" u Hrvatskoj.

Zbog sumnje u nezakonito postupanje s trošarinskim proizvodima, carinski i policijski službenici su primjenom svojih ovlasti obavili daljnje mjere i radnje radi prikupljanja činjenica i dokaza o nezakonitim radnjama te su pregledom i pretragom vozila i određenih prostora u podrumu Tržnice Zagreb, na navedenoj adresi, pronašli veću količinu sušenog duhana.

Carina je zbog toga privremeno oduzela ukupno 20.026 kilograma duhana u listu, i to: 9.747 kg duhana u listu koji je nezakonito unesen u Hrvatsku i 10.279 kg duhana u listu koji se nalazio u navedenom skladišnom prostoru u Zagrebu.

Iznos trošarinskih davanja za ovoliku količinu duhana a koji će počinitelji biti dužni platiti obračunat je u iznosu od 11.014.300 kuna.

– Za napomenuti je da je ova količina duhana završila na nezakonitom tržištu, od iste bi se moglo proizvesti više od 20.026.304 komada cigareta, a čijom prodajom na „crnom tržištu“ bi bila počinjena šteta za državni proračun više od 21.000.000 kuna – priopćila je Carinska uprava.

Druga zapljena dogodila se 16. listopada 2015. godine od strane Odjela za mobilne jedinice Varaždin kada je otkriveno počinjenje prekršaja iz Zakona o trošarinama te je u vozilu hrvatskih registarskih oznaka otkriveno 3.616 kilograma duhanske sirovine - duhan u listu sušeni, a koji je nezakonito posjedovan i prevožen. Roba - duhan u listu u vrijednosti od 145.000,00 kn te prijevozno sredstvo, privremeno su oduzeti. Za ovu količinu duhana utajena su trošarinska davanja u iznosu od 1.808.000,00 kuna.

>> Ženi u vozilu našli rezani duhan, a muškarcu u kamionu smrznute žabe

Ključne riječi

Komentara 2

BJ
Bjelovar112
17:53 19.10.2015.

to lijepo zavest u papire i prodat a novac donirati

LA
LANA555
18:24 19.10.2015.

Bravo tako treba !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije