Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Capak: Počinje škola na jesen, danas sam se sastao s Fuchsom i počinjemo planirati mjere

29.07.2020.
u 15:08

- Moje je mišljenje da djeca trebaju ići u školu jer je to dobro za njihov psihofizički razvoj, a obrazovanje je temelj društva. Napravit ćemo sve da djeca budu sigurna, poručuje Capak

Sumnje više nema - na jesen učenici osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske kreću na nastavu! Naime, novi ministar obrazovanja Radovan Fuchs već je započeo razgovore sa Stožerom i epidemiolozima kako bi na vrijeme dali provedive i prije svega za učenike sigurne mjere, ali i kako bi na vrijeme jasno definirale obveze osnivača škola. Prvi sastanak predstavnika Ministarstva obrazovanja i Nacionalnog stožera održan je jučer, potvrdio je to Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, gostujući u emisiji Večernjeg TV-a.

Provodive mjere

- Danas smo između ostalog održali sastanak i s ministrom obrazovanja Radovanom Fuchsom i njegovim timom. Moram odmah reći da još nismo propisali epidemiološke mjere za škole, nego smo o njima počeli razgovarati. Ono što smo dogovorili jest da će ministar Fuchs na čelu sa svojim timom osnovati savjetodavno, operativno tijelo u čijem će radu sudjelovati i epidemiolog - kazao je Krunoslav Capak. Kako je objasnio, to će novo savjetodavno tijelo imati zadatak uračunati sve moguće elemente, od organizacijskih do infrastrukturnih, kako bi se osigurala sigurnost svih sudionika obrazovnih ustanova - od učenika do nastavnika, profesora i učitelja.

- Zadatak epidemiologa u tome operativnom tijelu bit će razraditi jasne pisane mjere po kojima će se morati postupati na terenu - kazao je Capak.

Te propisane mjere morat će obuhvatiti niz opcija koje se tijekom izvođenja nastave mogu dogoditi - od opcije da se zaraza probije u jedan razred ili pak cijelu školu do one da postoje nastavnici koji spadaju u kategorije visokog rizika - pa kako onda u takvim situacijama osigurati kontinuitet obrazovanja i praćenje nastave za primjerice jedan izolirani razred.

Uostalom, epidemiolozi će se morati jednostavno prilagoditi situaciji u školama i propisati sigurne ali provodive mjere s obzirom na to da mnoge škole ne mogu pratiti mjere koje su stručnjaci tijekom prvog vala koronavirusa propisivali školama - poput one mjere da svaki razred mora imati osigurane zasebne toalete ili pak zasebne izlaze iz škola jer nijedna obrazovna ustanova takve infrastrukturalne uvjete ne može zadovoljiti. Epidemiolozi će morati i definirati način ulaska učenika u škole, ali i definirati koje su to ključne obveze za roditelje kako bi i oni doprinijeli višoj razini sigurnosti kod djece.

- Djeca moraju ići u školu. Obrazovanje je temelj bolje budućnosti i boljeg života. Naime, djeca ne mogu dugo psihološki podnijeti izolaciju kod kuće i kontakt isključivo preko kompjutora, laptopa ili tableta. Djeci je mjesto u školi, a mi smo epidemiolozi zajedno sa školskim sustavom dužni osigurati uvjete da oni bez velikog rizika od zaraze odrade školu. Na koji će to način biti - isključivo u školi ili pak kombinacijom e- nastave, ne mogu govoriti. O tome će raspraviti predstavnici Ministarstva s epidemiolozima - kazao je između ostalog Krunoslav Capak.

I u vrtiće i na fakultete

Da je jučer održan sastanak s Nacionalnim stožerom, za Večernji list potvrdio je i ministar Radovan Fuchs poručivši da je započeo s intenzivnim pripremama za donošenje mjera kako bi na jesen omogućio učenicima normalan povratak na nastavu. Da se odluka o redovitom polasku na nastavu ne odnosi samo na osnovne i srednje škole nego i na fakultete, ali i dječje vrtiće, poručio je za redovite konferencije za novinare ministar Davor Božinović.

- Održali smo sastanak s ministrom Fuchsom u vezi s organizacijom nastave na jesen. Postojat će radna skupina koja će biti podrška epidemiološkoj službi, koja će i sama imati epidemiologa zbog cijelog niza pitanja i situacija koje bi trebalo predvidjeti zbog rizika širenja bolesti u školama, vrtićima, fakultetima - kazao je pak Božinović na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Komentara 22

KP
kradoljub.profiter
15:15 29.07.2020.

Gospodine Capak možete li mi objasniti kakve su to preporuke ključnie i važne i tko uopće mora slušati preporuke i ponašati se prema njima?

DU
Deleted user
16:58 29.07.2020.

Znači počinje ples vampira

KR
krademoimiloradaljubimo
19:49 29.07.2020.

Gospodine Capak, jesu li svi docenti ovako nepismeni poput vas?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije