Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krunoslav Capak:

'Đikićeve procjene o 1500 mrtvih su pretjerane, brzo testiranje jeftinije od zatvaranja'

Krunoslav Capak
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/3
05.11.2020.
u 19:38

- Ja mislim da je ta brojka pretjerana, da do te brojke neće doći, ali apsolutno pratimo situaciju i pripremamo se za takve scenarije - poručio je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a

Sutra će se održati sastanak s liječničkim udrugama koje su zatražile stroge epidemiološke mjere, kazao je večeras ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak dodajući da postoji čitav spektar mjera koje se još mogu upotrijebiti umjesto lockdowna.

- Tu situaciju treba pažljivo razmotriti, tek deveti dan od mjera. Što se tiče brojki i trendova zadnjih tjedana imamo blago silazni trend, danas je taj rast, ali on je tri posto povećanja u odnosu na prošlotjednu brojku - kazao je Capak za RTL Danas.

Ističe da donesene horizontalne mjere koje je donio Nacionalni stožer ne zabranjuju lokalnim stožerima da ovisno o situaciji uvedu strože.

- Ono što je zabrinjavajuće je porast broja hospitaliziranih i onih koji su na respiratoru, ali imamo čitav niz elemenata koje trebamo ocijeniti - rekao je.

Smatra da treba procijeniti koje su mjere učinkovite, a koje donose više štete nego koristi u svakom pogledu.

Upitan da komentira izjavu znanstvenika Ivana Đikića koji predviđa 1500 mrtvih do kraja mjeseca, kazao je:

- Ja mislim da je ta brojka pretjerana, da do te brojke neće doći, ali apsolutno pratimo situaciju i pripremamo se za takve scenarije.

Masovno testiranje pomoću brzih testova razmotrit će se kada Slovačka pokaže rezultate.

-  Lockdown je strahovito skup, rečeno je da nas je on na proljeće koštao 22 milijarde kuna, što je jako puno. Ovo testiranje ne košta toliko, oko 150 000 eura u obzir samo cijena testova, a koliko košta ljudstvo to je sada teško za procijeniti - kaže Capak.

Ponovio je da smatra da je dobro za djecu da idu u školu te da broj škola koje prelaze na online nastavu nije dramatičan.

>> VIDEO Primorac objasnio načine testiranja: 'To je preduvjet za dobivanje realnih brojeva inficiranih'

Ključne riječi

Komentara 26

Avatar zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
20:04 05.11.2020.

Testovi su van pogresno programirani.

OB
obican
19:59 05.11.2020.

Vjerodostojni do kraja

Avatar nosac
nosac
19:49 05.11.2020.

vi niste u stanju niti za 5 mjeseci uspostaviti sustav da se brojke županija i stožera poklapaju, pa kak bi vi tako nesposobni proveli masovno testiranje cijele države?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije