Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O NOVOM CJEPIVU

Capak: Moguće je da ćemo se morati cijepiti sezonski, kao kod gripe

NASLOV
Zeljko Lukunic/PIXSELL
23.12.2020.
u 19:48

Objašnjavajući utjecaj mutacije virusa, rekao je da zasad stručnjaci smatraju da neće utjecati i da će trenutno cjepivo štititi od mutiranih slojeva

Hrvatska s Pfizerom ima dogovor o isporuci približno 275 tisuća doza cjepiva do ožujka, dok se za druge proizvođače još ništa ne zna, kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak gostujući u Dnevniku HRT-a. Dodao je tek da se očekuje registracija Moderninog cjepiva za 6. siječnja.

- Pfizer cjepivo treba se čuvati na -70 stupnjeva, a kada se otopi može stajati pet dana. Modernino cjepivo čuva se na -20, a mjesec dana čuva se u običnom frižideru. Željeli bismo da se Pfizerovim cjepivom cijepi u sustavu - domovima za starije i ostalima te u zdravstvenim ustanovama. Liječnici obiteljske medicine imat će ulogu u cijepljenju, ali to ovisi o lokalnoj organizaciji, kazao je Capak.

>> VIDEO Plenković, Beroš i Capak o nacionalnom planu cijepljenja

Naglasio je kako se još ne zna koliko ćemo biti zaštićeni nakon cjepiva.

- Prvi su cijepljeni u rujnu, i prošlo je premalo vremena. Moguće je da ćemo se morati cijepiti sezonski, kao kod gripe, poručio je.

Objašnjavajući utjecaj mutacije virusa, rekao je da zasad stručnjaci smatraju da neće utjecati i da će trenutno cjepivo štititi od mutiranih slojeva.

- Jednom kada je platforma proizvodnje cjepiva završena i uključena je tehnologija, onda nije problem promijeniti antigenski sastav i proizvesti novo cjepivo, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Capak je dodao kao u Hrvatskoj postoji elektronski sustav za centralnu registraciju cijepljenja, te će se moći tiskati i potvrda tko je cijepljen. Naglasio je kako se registracija cijepljenja vodi i ručno, te će svaka osoba moći dobiti potvrdu o cijepljenju.
 

Komentara 13

DU
Deleted user
21:26 23.12.2020.

Kad pitate capak beroša i Markotić što znate o tome kovidu od proljeća .pa neznamo ništa ali se morate cjepit

MI
Možemo ispostava Ndola
19:50 23.12.2020.

Ima li kakva nuspojava smanjivanja već smanjenih testisa i stezanja već stegnutog anusa? Pitam za frendove s Večernjaka koji se izbezume od straha zbog male pikice.

Avatar JPlesi
JPlesi
02:49 24.12.2020.

Eto već naslov jutros vidim Hoće li biti ograničenja za one koji se neće cijepiti..?? Kada sam govorio mnogima da dolazi nešto što su mogli samo sanjati smijali su se i sprdavali sa mene .Eto sad budete to i imali pa se ja budem smijao svima nama i onome kaj se bude dešavalo .Isto nam se svima piše pa i onim pametnim kaj su pametovali. SRETAN NAM BOŽIĆ I NOVA KODINA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije