Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prate situaciju

Capak: Ako preokrenemo trend bit će dobro, manje je važno hoćemo li popustiti mjere

Krunoslav Capak
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/4
30.11.2020.
u 20:07

Broj novozaraženih mogao bi reagirati već nakon dva tjedna ovih mjera, a za broj preminulih i onih na respiratoru treba puno dulje da se vidi učinkovitost, rekao je Capak

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak komentirao je trenutnu situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i uvođenje novih mjera te je otkrio kako se premijer Andrej Plenković, koji je danas dobio pozitivan nalaz, osjeća. 

"Pratili smo situaciju iz dana u dan i donosili mjere. Podsjećam da smo prije zadnjih mjera donijeli jedan blaži paket mjera nakon što smo vidjeli da nam brojke ne padaju jer smo imali jedno izravnanje krivulje oboljelih te smo se nadali da će se ona preokrenuti, no dogodilo se suprotno, rekao je za Dnevnik HRT-a te se dotakao i drugih zemalja koje su ranije uveze strože mjere. 

"One su imale puno lošiju situaciju nego što smo mi imali po rastu novozaraženih i incidenciji. Svaki dan uspoređujemo podatke drugih zemalja i zbog toga su ranije donijeli te mjere, ali je situacija bila lošija. Nisam nikad rekao da strože mjere ne donose rezultat, nisam rekao da zatvaranje nije učinkovito, to sam rekao za policijski sat. Lockdown je naravno učinkovit, što se vidjelo na proljeće, no lockdown ima i druge efekte koje smo htjeli izbjeći, međutim kad smo vidjeli da je situacija ovakva kakva je sad naravno da se počelo razmišljati u puno strožim mjerama, ali kompletno zatvaranje nema nitko u svijetu i mi smo protiv toga. Mi smo za balansirane mjere i mislim da u tome uspijevamo. Ove brige donekle vode brigu i o ekonomiji, a vodimo brigu za zdravlje građana", tvrdi. 

VIDEO Krunoslav Capak o cjepivima koja stižu u Hrvatsku: "Pobrinuli smo se da osiguramo cjepivo za više od 50 posto stanovnika."

Prokomentirao je i model po kojem bi Hrvatska mogla imati i po 200 umrlih dnevno do Božića: "Činjenica da je analiza starija od deset dana, ona je otprije nego smo donijeli mjere. Na grafičkim prikazima su prikazane mjere, mi smo ih u dva navrata pojačali pa bi se i ta prognoza trebala promijeniti. Premijer je prije tri tjedna u Europi predložio da centar osim što prati brojke radi i predikcijske modele. Teško je predvidjeti što će se dogoditi kad su mjere aplicirane". 

Mjere traju do 21. prosinca, a Capak tvrdi kako to ne znači da se neće produžiti. "Broj novozaraženih mogao bi reagirati već nakon dva tjedna ovih mjera, a za broj preminulih i onih na respiratoru treba puno dulje da se vidi učinkovitost. Ako preokrenemo trend svega toga, to će bit dobro. Važno je to, a hoćemo li popustiti mjere, to je manje važno", tvrdi. 

Capak je otkrio i premijerovo stanje te je rekao: "Premijer je dobro. On se u subotu testirao jer je njegova supruga bila pozitivna, danas on nema nikakvih simptoma, ali se testirao i sad je bio pozitivan. Sljedećih 10 dana će biti u izolaciji, ali će nastaviti sa svojim aktivnostima online". 

Komentara 21

DU
Deleted user
20:37 30.11.2020.

Capak, tebe se neće pitati za popuštanje mjera. Ima tata za to.

GE
generacija57
20:46 30.11.2020.

Izgubili ste se.

VZ
vzzzbx
20:18 30.11.2020.

Koji bunerang capaku u lice....kad je ono beros rekao da ce dati ostavku? Iz svedskog modela u model diktature....vjerodostojno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije