Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
planovi

Cameron: SAD i EU međusobno trebaju ukinuti carine na robu

'Britain's Prime Minister David Cameron and Deputy Prime Minister Nick Clegg (R) meet children at Corpus Christi Roman Catholic Primary School in Brixton in London, December 4, 2012. REUTERS/Neil Hal
Reuters/Pixsell
02.01.2013.
u 21:30

Snažni igrači
: Amerika i Europa čine čak trećinu svjetske trgovine i gospodarstva.

Britanski premijer David Cameron, čija zemlja ove godine predsjeda skupinom G8, grupom najbogatijih država svijeta, odlučio je iskoristiti svoj ovogodišnji položaj kako bi liberalizirao odnose između SAD-a i Europske unije. Prema njegovim tvrdnjama, cilj mu je sklapanje ugovora o slobodnoj trgovini između EU i SAD-a. Ovakav sporazum trebao bi smanjiti carine na robu uvezenu iz Amerike u Europu i obrnuto, ili u najmanju ruku smanjiti \"netarifne\" barijere, odnosno uskladiti standarde za određene robe i usluge.

Golem uspjeh

Na sastanku zemalja skupine G8, koji Velika Britanija priprema za lipanj, Cameron ujedno planira predstaviti novi oblik reakcija skupine G8 na krizna pitanja, što se ne odnosi više samo na davanje pomoći manje razvijenim zemljama, već i na osmišljavanje mjera za rast njihovih gospodarstava.

– Na skupinu G8 ne treba gledati kao na grupu bogatih koji će nakon desetak sati sastanaka samo izvaditi svoje čekovne knjižice i podijeliti pomoć siromašnima. Cilj je osmisliti nešto drugo, cilj je osposobiti manje bogate zemlje da rješavaju probleme svojim snagama. Govorimo o dugoročnim promjenama – ustvrdio je Cameron. Ipak, odnosi Europske unije i SAD-a mu nisu jedini prioritet. Za britanskog predsjedanja skupinom G8 nastojat će otvoriti i pregovore o trgovinskim odnosima zemalja skupine s Kanadom, Japanom i Rusijom. Ipak, američki sporazum bio bi njegov najveći uspjeh.

– Europa i Amerika zajedno čine trećinu globalne trgovine i ekonomije, početak pregovora između EU i SAD-a bio bi velik uspjeh – ustvrdio je Cameron.

Nisu svi za

Ipak, nisu svi zadovoljni ovom inicijativom. Prema tvrdnjama Nicka Deardena, glasnogovornika kompanije Jubilee Debt, ovakav bi trgovinski ugovor naudio državama u razvoju isključujući ih iz cijelog niza poslova, dok bi s druge strane na njihov račun jačala moć međunarodnog financijskog sektora.

– Imajući na umu globalnu financijsku krizu, imajući na umu kakvu je ulogu londonski City imao u njenu stvaranju, Cameron bi se trebao držati jačanja već postojećih ugovora između SAD-a i Europe, a ne njihovih proširenja – tvrdi Dearden za britanski Guardian. Ni u SAD-u nisu svi pobornici ideje jačanja trgovinskih veza sa zemljama Europske unije. Veliki su protivnici ovog projekta američki farmeri, koji smatraju da bi im to moglo naštetiti.

>>Amerika izbjegla \'fiskalnu liticu\', porezi rastu najbogatijima

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar ferdinand_ni
ferdinand_ni
07:18 04.01.2013.

Na djelu je postupno stvaranje centralizirane megadržave od Sjevernoameričke i Europske Unije. Sjevernoameričku će činiti Kanada i SAD, a kad bude povoljna prilika uvest će i svoju valutu - amero koja je već danas javna tajna. Dakle, iluzija je da postoje samostalne zemlje osim nekolicine onih koje srednjostrujaški mediji nazivaju nedemokratskima. Euro i amero zamijenili su valute nekadašnjih suverenih i samostalnih naroda i država. Elektronska valuta će zamijeniti euro i amero. NATO je također prvi korak prema pokušaju uspostave svjetske vojske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije