Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPJEH Odore takve kvalitete imaju samo marinci

Čakovečki Čateks, udružen sa 13 tvrtki, odijeva Hrvatsku vojsku

31.03.2009.
u 17:31

Ulaganje u nove tehnologije sad nam se vraća - kaže Damir Vitez, direktor Čateksa, jedne od 14 tvrtki udruženih u zajednicu s tvrtkom Kroko international na čelu, koje će udruženim snagama proizvesti borbene odore za Hrvatsku vojsku.

Ugovor na četiri godine
S Ministarstvom obrane potpisan je četverogodišnji ugovor vrijedan oko 160 milijuna kuna, a znatan dio toga iznosa trebao bi završiti upravo u čakovečkoj tvrtki.

- Taj ugovor znači da smo četiri godine, da tako kažem, mirni, s osiguranim poslom. Samo u ovoj godini ugovor za nas i 13 tvrtki težak je tridesetak milijuna kuna. Mi smo tu najjači igrač jer izrađujemo tkaninu i šijemo odore - kaže Vitez. Nove odore, u maskirnoj zelenoj i pustinjskoj varijanti, prepoznatljive su po digitaliziranom obliku Hrvatske.

- Dizajn šara u obliku Hrvatske izrađen je u Kroko internationalu, a mi smo se bavili razvojem tkanine. U taj razvoj uložili smo strašno puno novca i vremena, tako da smo, možemo reći, i zaslužniji za dobivanje posla. Izrada takve specijalne tkanine zahtijeva puno znanja i malo tvrtki je može proizvesti.

Na natječaj MORH-a prijavila se i jedna tvrtka koja nam nije mogla konkurirati u tome - ističe Vitez i dodaje da su u strojeve uložili oko dva milijuna eura. Zahvaljujući razvijanju tkanina u protekle dvije godine, u planu je i opremanje policije, Hrvatskih pošta, Ine i Hrvatskih željeznica. Jedna su od rijetkih tekstilnih tvrtki koja ima dovoljno posla za sve radnike. Kapaciteti su popunjeni za cijelo prvo polugodište, radnici rade u tri, pa i četiri smjene. Gospodarsku krizu zasad osjećaju samo u težoj naplati proizvoda.

Povećana nelikvidnost
- Povećava se nelikvidnost. Očekujemo da će banke pokazati razumijevanje i izići nam ususret kreditima, kojima bismo kupili sirovine, pređu, boje i kemikalije, da možemo raditi - veli Vitez, stručnjak kojeg su na čelo te tekstilne tvrtke doveli mali dioničari, koji su dulje vrijeme “ratovali” s MTČ Tvornicom čarapa, koja se zanimala za dionice.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije