Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje Biljane Borzan:

'Čak 86,2% građana smatra da će uvođenje eura trgovci iskoristiti za povećanje cijena'

Biljana Borzan
Foto: Ured Biljane Borzan
1/4
25.05.2022.
u 12:25

Navodi Borzan i pozitivan primjer iz Latvije, gdje je Vlada umjesto crne liste uvela oznaku za one koji su se ugovorom obvezali na poštenu konverziju. Na taj način su oni koji rade pošteno bili lakše prepoznati od strane potrošača.

Građani su zabrinuti oko ulaska Hrvatske u eurozonu, a više od polovice njih ne zna kako će se njihove plaće, krediti i cijene preračunati u euro. Moje istraživanje je pokazalo kako više od 72% građana smatra kako je informacijska kampanja o uvođenju eura trebala odavno početi. Ljudi žele znati kako će uvođenje eura utjecati na njihove živote, pogotovo u pogledu rasta cijena – kazala je hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan na današnjem predstavljanju rezultata istraživanja o stavovima građana prema uvođenju eura. Istraživanje je pokazalo kako čak 86,2% građana smatra da će se uvođenje eura iskoristiti za prešutno povećanje cijena pa poziva Vladu na jačanje mjere kontrole kretanja cijena proizvoda te što skoriju kampanju informiranja građana.

- Sloveniji su se protiv prešutnog povećanja cijena borili tako što su stvorili partnerstvo građana, potrošačkih udruga i države te su dvije godine prije i poslije uvođenja eura kontrolirali cijene pojedinih proizvoda i usluga. Tko je uvođenje eura iskoristio za neopravdano povećanje cijena, taj se našao na crnoj listi odnosno stupu srama. Svaki mjesec je čak 130 tisuća Slovenaca provjeravalo tko je na crnoj listi te je ta metoda dobila i priznanje Europske komisije. Premda više od 83% naših građana podržava uvođenje javne crne liste onih koji varaju, naša Vlada je taj prijedlog u novom Zakonu o euru odbila. Nisu ni propisali kazne za neopravdana povećanja cijena – ističe Borzan.

Navodi i pozitivan primjer iz Latvije, gdje je Vlada umjesto crne liste uvela oznaku za one koji su se ugovorom obvezali na poštenu konverziju. Na taj način su oni koji rade pošteno bili lakše prepoznati od strane potrošača.

- Naši građani se sada moraju pouzdati da će inspekcije odraditi svoj posao. Premda skoro 84% građana smatra kako Vladine mjere protiv inflacije neće dati rezultate ukoliko nema dobrih inspekcijskih kontrola, samo 16% građana misli kako tržišna inspekcija dobro radi svoj posao i štiti nas od povećanja cijena – naglasila je Borzan.

Prema planovima, Hrvatska će ući u eurozonu početkom 2023., a dvojno iskazivanje cijena počet će u rujnu.

Video: Prelog: Kafić koji cijenu računa prikazuje i u eurima

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Purgerdragovoljac
Purgerdragovoljac
15:06 25.05.2022.

U svim državama EU, koje imaju euro, bez iznimke, cijene su porasle nakon uvođenja eura, a nas naši vladajući uvjeravaju da u Hrvatskoj porasta cijena neće biti. Isto tako su nas uvjeravali da će ratifikacija Istambulske konvencije smanjiti nasilje nad ženama, iako prije nas baš niti u jednoj državi koja je ratificirala IK nasilje nad ženama nije smanjeno. Naravno da je i u Hrvatskoj poraslo. No i dalje nas gledaju u oči i pričaju nam bajke kao da smo maloumni.

ZD
zdenkoj
08:12 26.05.2022.

Eto trgovci koliko vam je povjerenje naroda. Za zamisliti se

SS
sokac sa drave
16:42 25.05.2022.

Njemci su kazali morate dati dvije njemacke marke za jedan euro uz obecanje da ce ono sto je kostalo 100 maraka sada kostati upola manje znaci 50 eura.Dosao euro i 80 deset posto namirnica kosta 100% vise,kako to kako too pitaju se prevareni njemci.Politicari kazu hebiga mi smo ih zaboravili zakonski ob avezati.Tako cemo i mi proci u to nemojte sumnjati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije