Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kralj Saudijske Arabije Abdullah pokrenuo tihu revoluciju

Čak 86 posto Saudijki ne želi raditi s muškarcima niti voziti automobil

saudijska arabija
AFP
29.10.2009.
u 18:37

Urednica konzervativnog ženskog časopisa Hayata objašnjava da žene strahuju od radikalnih promjena jer se muškarci prema njima ne znaju ponašati.

Saudijski kralj Abdullah pokrenuo je tihu revoluciju za prava žena u svojoj zemlji. Iako milijuni Saudijaca još podržavaju vjerski i društveni konzervativizam koji je u 18. stoljeću učvršćen dogovorom puritanskog propovjednika Mohhameda Ibu Abd Al Wahhabija i osnivača dinastije Saud, kralj Abdullah je to odlučio promijeniti.

Prvi fakultet za oba spola
Kako bi iskorijenio konzervativizam, u veljači je najavio velike smjene u vladi i državnoj upravi. Osim toga, Abdullah je odlučio smijeniti i suca koji je proglasio fatvu na smrt (vjersku obvezu) za sve vlasnike TV postaja koji prikazuju nemoral te imenovao novog ministra obrazovanja zaduženog za provođenje tolerantnije verzije islama u školama.

Odlučio se i na korak više, za ministrovu zamjenicu postavio je Norah Al Faiz, čime je prvi put u povijesti njegove zemlje na tako visoku funkciju u vladi imenovana žena. Iako je u Saudijskoj Arabiji nedavno otvoren i prvi zajednički fakultet za muškarce i žene, a ni sredine u kojima oni zajedno rade više nisu tako rijetke, Abdullahova je inicijativa za prava žena, čini se, na tankom ledu.

Dok dr. Maha Almunif, jedna od šest žena koje je kralj početkom godine imenovao u Shuru (zakonodavno tijelo od 156 članova), poručuje:

– Ovo je poruka da žene dolaze!, feministički pokret i aktivisti za ljudska prava smatraju da je postavljanje žena bez prava glasa u Shuri prazna i uvredljiva gesta te se pitaju zašto kralj jednostavno ne ukine sve apsurdne odredbe koje sprečavaju jednakost!

Vladina anketa iz 2006. pokazuje, pak, da 86 posto Saudijki smatra da ne bi trebale raditi u miješanoj okolini, a čak 89 posto ih misli da žene ne bi trebale voziti auto. Urednica konzervativnog časopisa za žene Hayata Iman Al Alqil tvrdi da se većina njezinih čitateljica radikalnih promjena plaši zato što se saudijski muškarci ne znaju ponašati prema ženama pa bi trebalo promijeniti i mnoge stare navike.

Nejasan zakon
Vlasnik odvjetničke tvrtke u Riyadhu Abdulaziz Al Gasim ističe da je objašnjava zašto je taj zakon nejasan.

– Često dobivamo životopise žena koje su završile pravni fakultet. Na žalost, nemamo posebne ulaze i posebne prostorije pa ih se bojimo uposliti i podleći kaznenom progonu – kaže Al Gasim.

Prava žena u Saudijskoj Arabiji, čini se, ipak ovise o nasljedniku kralja Abdullaha, a među brojnim pretendentima je i kraljev polubrat Nayefa, poznat po tvrdom konzervatizmu.

Ključne riječi

Komentara 45

OB
-obrisani-
19:35 29.10.2009.

Kako ti to znas crovata kako se djeca plase bozijim gnjevom...... jeli znas (kako prenosi jutarnji ) koliko su djece katolicki svescenici ( pozivajuci se na Boga) silovali u svojim zupanijama samo u SAD-u... posto znas kako se djeca ispod 10 god plase i to bi trebao da znas... ili mozda zelis da ti ja napisem...

Avatar Torento
Torento
21:29 29.10.2009.

Koliko god mi šutjeli o tome, istina je da svaka zemlja gdje je žena u podređenom položaju, nema problema s natalitetom. Ako neka država prihvati zapadnu civilizaciju i ženska prava, osuđena je na biološko izumiranje.

OB
-obrisani-
18:59 29.10.2009.

Mislim da je interesantnije da ovaj novinar izvjestava o pravima zene na zapadu.. Zapadnjacko drustvo i polozaj zene koju oni zastupaju trenutno je u stvari odvratna forma eksplatacije zenskog tijela,gazenje njene casti i razaranje njene duse.. Takvo drustvo (sto nam svjedoci koliko je zena cijenjena u islamu) je bukvalno svelo polozaj zene na vanbracne veze ,bludnjicenje u otpadnice od drustva i marionete u rukama sex marketing bosova i onih koji se nasladzuju njihovim tjelima....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije