Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Školski e-Rudnik

Čak 47,6 posto učenika postiglo odličan uspjeh, a najviše 'markiraju' oni iz strukovnih škola

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
23.08.2019.
u 13:32

Prosječan opći uspjeh učenika iznosi 4,30, dok je 47,6 posto učenika postiglo opći uspjeh odličan, a samo 0,061 njih nedovoljan. Super-odlikaša, učenika koji imaju uspeh 5,0, je 81.444 ili 18,3 posto.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavilo je u petak online bazu podataka ŠeR - Školski e-Rudnik, vol. 2. koji sadrži statistike o izostancima, općem uspjehu, pedagoškim mjerama, te demografskim trendovima u školama.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da je smisao Školskog e-Rudnika otvaranje Ministarstva istraživačima, medijima i općoj javnosti, ali i vrlo važan alat za oblikovanje prijedloga novih obrazovnih politika.

Trenutno su u ŠeR podaci o 464.874 učenika odnosno 444.771 učenika sa zaključenom ocjenom, što je 96 posto učenika, pa će podaci o ocjenama vjerojatno biti malo niži, rečeno je.

Prosječan opći uspjeh učenika iznosi 4,30, dok je 47,6 posto učenika postiglo opći uspjeh odličan, a samo 0,061 njih nedovoljan. Super-odlikaša, učenika koji imaju uspeh 5,0, je 81.444 ili 18,3 posto.

Moramo biti oprezni i promatrati podatke iz više perspektiva, kako bi izbjegli jednodimenzionalne interpretacije, kazala je ministrica Divjak i dodala da podaci pomažu u razbijanju mitova, npr. da učitelji i nastavnici u manjim sredinama češće daju dobre ocjene.

Najveći broj učenika s općim uspjehom 5.0 je u Zagrebu, 25,9 posto. Uspjeh općenito pada u srednjim školama i malo poraste na kraju zbog upisa na fakultet, rečeno je.

Prosječan broj izostanaka se mijenja, i trenutno iznosi 65,5 sati po učeniku, ali je broj neopravdanih izostanaka pao s 3,19 sati 2013/2014. na 1,63 u 2018/2019. godini. Najviši broj neopravdanih izostanaka je u strukovnim školama, a najmanji u zdravstvenim.

Nije svako opravdanje izostanaka u korist učenika dobro, pa će Ministarstvo izmijeniti Pedagoški pravilnik, kako bi se ograničio broj izostanaka koje roditelji mogu opravdati, kazala je ministrica Divjak.

Iz repertoara pedagoških mjera broj pohvala blago raste i ove godine su izrečene 133.400 puta, dok broj kazni pada i iznosi 36.045 tih mjera.

Ministrica je kazala da će podaci pomoći i kod bolje organizacije mreže škola, čiji je temeljni cilj da se osigura jednaka dostupnost kvalitetnog obrazovanja svima. Ako primjerice, na području od 2-3 kilometra ima nekoliko škola koje imaju mali broj učenika i slabo su opremljene, predložit će se osnivačima da se one udruže i osiguraju bolje uvjete u poučavanju.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar rubinet
rubinet
13:59 23.08.2019.

Previše,obilato previše odlikaša ! Normalno, onda ti nezasluženici dođu do mature pa poluče sramotan uspjeh. Zaključak: krivi su nerealni roditelji, darežljivi profesori i ponajvećma lijeni učenici.

Avatar Jack Daniels
Jack Daniels
15:46 23.08.2019.

Molim da se javno iznese cijenik ocjena.Korupcija na svim nivoima.

Avatar nekakav
nekakav
13:52 23.08.2019.

65 sati godišnje izostanka... to je 15 dana nastave.. od ukupno cca 175 nastavna dana. puno previše. a neopravdanih puno premalo. spustila se letvica. jako. i znanje. ocjene? 20% odlikaša? prosjek 4,30?! pa djeca nam pojma o pojmu nemaju, a vi govorite o prosjeku 4.30?!!! za 4 je dovoljno znati svoju adresu na zemljopisu (geografiji), od povijesti datum svojeg rođenja. od hrvatskog znati pročitati naslov u novinama. od matematike poznavati svih 10 brojki arapskih... od kemije h2o, voda. od biologije dovoljno znati da pčelke oprašuju biljke, lete od cvijeta do cvijeta. od glazbenog refren neke severinine pjesme. za tjelesni, donijeti nove patike. likovni? znati na kompu u paintu obojati kvadrat. i tako dalje. nek vam srednjoškolac svojim riječima prepriča knjigu koju čita...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije