Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PARLAMENTARNA DEMOKRACIJA

Čak 25 udruga civilnog društva uputilo apel: Sabor ne smije biti ušutkan zbog korone

Patrik Macek/PIXSELL
VL
Autor
Romana Kovačević
21.10.2020.
u 10:39

"Neophodno je nastaviti podržavati vladavinu prava, štititi i poštivati međunarodne standarde i osnovna načela zakonitosti te pravo na pristup pravdi i informacijama, ali i osigurati poštivanje ljudskih prava"

U srijedu je 25 udruga civilnog društva uputilo apel Vladi zbog, kako kažu, ugroze parlamentarne demokracije. 

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

U trenucima kada se bilježi rekordan broj zaraženih, Hrvatski sabor je proglasio dvotjednu stanku jer su zastupnici i zastupnice “radili 7 tjedana u komadu”, a vlast je ostavljena u rukama izvršne vlasti. Nastavno na naša ranija upozorenja kako kriza ne smije narušiti demokraciju i demokratske procese, 25 organizacija civilnog društva uputile su zahtjeve za očuvanje parlamentarne demokracije.

Bez obzira na izvanrednost situacije, izvršna, sudska i zakonodavna vlast ne smiju zaboraviti svoja prava i obveze kako bi građanke i građani imali temelj pravne sigurnosti i povjerenje u funkcioniranje pravne države. Nemoguće je predvidjeti koliko ćemo dugo još živjeti u uvjetima pandemije koji ograničavaju temeljna prava građana_ki, stoga povjerenje u institucije nikada nije bilo važnije. Krize ne smiju biti izlika za ograničenje građanskih prava, već prilika za građanski odgoj u praksi. Upravo zato što su demokratske procedure najvažnije u trenucima krize, tražimo od Sabora:

1. Omogućite normalan rad zastupnicima i zastupnicama: tražimo ravnopravno sudjelovanje svih zastupnica i zastupnika na plenarnim sjednicama, što je trenutno onemogućeno. Budući da dio zastupnika_ica ne može biti u sabornici zbog epidemioloških mjera i tako im je uskraćeno sudjelovanje u raspravama, predlažemo da im omogućite uključivanje u rasprave putem videolinka ili drugog vida online komunikacije. Isto tako, pozivamo Vas da osigurate online sudjelovanje u raspravama na plenarnim sjednicama onim zastupnicima_cama koji_e ne mogu biti u Saboru uslijed samoizolacije. Zabrinjavajuća je i činjenica da su se skratila vremena za rasprava, kao i broj replika. Nužno je objavljivati pojedinačne rezultate glasanja svake zastupnice_ka koje Sabor od ožujka ne objavljuje pravdajući se da je to tehnički neizvedivo u doba pandemije. Podsjetimo, drugim zemljama, poput Slovenije i Češke, to ipak nije bila nemoguća misija.

2. Uživo prenošenje sjednica radnih tijela: zbog epidemioloških mjera na sjednicama odbora i drugih radnih tijela sada mogu biti samo akreditirani novinarke i novinari. Prema Poslovniku Sabora, sve sjednice trebale bi biti otvorene su za javnost, stoga tražimo da se sjednice radnih tijela emitiraju na YouTube kanalu Hrvatskog sabora.

3. Demokratski kontrolirajte rad Stožera: Sabor treba nadzirati rad Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu. Predlažemo da Stožer podnosi izvješća Saboru svakih 15 ili 30 dana, uz obrazloženje koje su mjere i zašto poduzete radi sprječavanja pandemije, kao i da pozvani_e predstavnici_e Stožera odgovaraju na zastupnička pitanja. Pozivamo građane_ke da poštuju upute Stožera, a Sabor da kontrolira njegov rad.

Kada se cijeli svijet suočava s pandemijom, zdravstvenom, ekonomskom i socijalnom krizom, demokracija je presudna u osiguranju transparentnosti i protoka informacija, otvorenoj i odgovornoj vlasti, kao i sudjelovanju građana_ki u demokratskim procesima i razumijevanja istih. Neophodno je nastaviti podržavati vladavinu prava, štititi i poštivati međunarodne standarde i osnovna načela zakonitosti te pravo na pristup pravdi i informacijama, ali i osigurati poštivanje ljudskih prava. Dok medicinske radnice i radnici od početka godine naporno i predano rade bez stanke, a u zdravstvu je idalje na snazi zabrana zapošljavanja, dvotjedna saborska pauza u ovakvim okolnostima najblaže rečeno je pljuska svim građanima i građankama ove zemlje.

Potpisnice zahtjeva:

Biom

Brodsko ekološko društvo - BED

Centar za građanske inicijative Poreč

Centar za mirovne studije (CMS)

Cenzura Plus

CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje

CROSOL - Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

Dugine obitelji

Udruga IKS / udruga za promicanje informatike, kulture i suživota

Informativno pravni centar (IPC)

Institut za kulturu i etiku

Gong

Kuća ljudskih prava

LET

Projekt građanskih prava Sisak

Rehabilitacijski centar za stres i traumu

RODA - Roditelji u akciji

MMH

U dobroj vjeri

Volonterski centar Osijek

Zagreb Pride

Zelena akcija

Zelena Istra

Zvono

Ženska soba

Komentara 6

ZV
zvezdomor
12:25 21.10.2020.

Evo bar su ljepo sami napravili spisak grupa koje treba prestat financirat,raspustiti ,zabraniti, utvrditi pronevjere i neprijateljsko djelovanje i primjerno kazniti.

Avatar rubinet
rubinet
11:12 21.10.2020.

25 udruga ..... 25 tajnika,predsjednika,glasnogovornika...25 prostorija... 25 proračuna....Tko to sve plaća?

Avatar ukurtapash
ukurtapash
13:48 21.10.2020.

GONG ahahahahahahahaha, to je ona nakupina neradnika ciji dojucerasnji sef je danas politicki tajnik u skhsdpetu???? hahahahaha, zagreb pride, bwahahahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije