Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preživljavanje

Čak 18,9 posto umirovljenika nema novca da plati troškove stanovanja

\'20.12.2010.,Sibenik - Gradonacelnik Sibenika Ante Zupanovic posjetio je staracki \'Cvjetni dom\' te darovao umirovljenike prigodnim darovima za Bozic Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL\'
Hrvoje Jelavić/Pixsell
01.02.2011.
u 15:30

Prema vodiču Instituta za javne financije, prije početka krize svako je drugo hrvatsko kućanstvo moglo štedjeti, a sada je njihov udio pao na 40 posto

Svako peto kućanstvo u kojemu žive starije osobe ima problema s plaćanjem režijskih troškova. Pokazala je to analiza Instituta za javne financije o osobnoj prezaduženosti Hrvata, koja pokazuje da su jedino stariji Grci lošiji platiše od hrvatskim umirovljenika.

U starim članicama EU samo 3 posto kućanstva starijih od 65 godina kasni s plaćanjem računa za vodu, struju i grijanje. U Hrvatskoj je njihov udio 19 posto, a u najlošijoj zemlji, Grčkoj, 21 posto. Stariji su savjesniji kad je u pitanju otplata kredita, ali to vjerojatno nema veze ni sa "savješću" ni s njihovom imovinom, već s činjenicom da banke ovrhama sjedaju na mirovine te se rate kredita odmah oduzimaju od mirovina. Do početka krize u Hrvatskoj je svako drugo kućanstvo moglo nešto štedjeti, no sada je njihov udio pao na 40 posto, a broj kućanstava koja jedva sastavljaju kraj s krajem porastao je na 38 posto, najviše u Slavoniji.

Kredit ne plaća 8 posto
Prezadužene osobe su često isključene iz financijskog, kulturnog i socijalnog života i partnerstva, pa je ponovna integracija prezaduženih osoba moralna obveza civilizirane države, naveo je Predrag Bejaković, analitičar Instituta za javne financije, u novim vodičima koji se bave problemom prezaduženosti i načinom na koji država i socijalni partneri mogu pomoći svojim građanima. Bejaković kaže da su švedski znanstvenici istraživali zdravlje i kvalitetu života 230 prezaduženih Šveđana prosječne starosti 46,2 godine te se pokazalo da imaju teškoća s mentalnim zdravljem, vitalnošću, socijalnim i tjelesnim funkcioniranjem, a i trpe tjelesne bolove.

Osobito su zanimljivi rezultati o stalnoj iscrpljenosti, ciničnom nepovjerenju i osjećanju ljutnje. Bejaković navodi da su gotovo sve zemlje članice EU identificirale povećani problem prezaduženosti kućanstava kao velik izvor ranjivosti tržišta nekretnina i stambenih kredita te kao ključnu odrednicu socijalne isključenosti.

Nove članice EU povećale su godišnje ukupni dug kućanstava za četvrtinu, a slično se događalo i u Hrvatskoj. Čak 8 posto kućanstava, prema posljednjim podacima HNB-a, ne otplaćuje svoje kredite 90 i više dana, pa su ih banke svrstale među loše dužnike.

Najranjiviji samci
Vlada je najavila donošenje zakona o osobnom bankrotu, no njegovi detalji još nisu poznati. Razna su istraživanja pokazala da su staračka i samačka kućanstava u Hrvatskoj najranjivija, svako treće ima prihode ispod životnog minimuma, a socijalnu pomoć prima oko 95 tisuća građana. Najveći udio korisnika socijalne pomoći među ukupnim stanovništvom ima Šibensko-kninska županija, slijede Međimurska i Karlovačka županija.

Komentara 4

LI
Lisnjak
16:32 01.02.2011.

nek nasi poznati bogatuni , sanader, vidosevic, jakovcic, cacic i drugi pokrenu jedan fond iz kojeg bi se podmirivali neophodni troskovi za zivot nemocnih staraca. bio bi to humani gest od njih, a lijepit im negativne etikete vodi u prazno.

OB
-obrisani-
22:35 01.02.2011.

Hehe! Lisnjak ili si romantik ili neizlječivi optimista! Nema teroje da će se oni odreći ijedne \"krvavo\" zaradjene kune! Jako jako cjene svoje zarade ali ih boli briga za druge!

OK
okus
08:19 02.02.2011.

Jos jedna \"etiketa\". Da ova vlada ima imalo morala - ali ga nema - ako nista drugo podnijela bi ostavku. Ali hijene ce iscicati sve do zadnjeg daha. Bez predaje. Idemo dalje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije