Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZASTUPNIČKE KLUPE Odbor raspravljao o Čačićevu povratku u Sabor

Čačić zbog mandata spreman i na ustavnu tužbu

24.11.2008.
u 14:11

Čelnik HNS-a Radimir Čačić ima mandat, ali ga ne može aktivirati. Saborski Odbor za zakonodavstvo, naime, utvrdio je da je Čačić, propuštanjem roka od osam dana nakon što je prestao biti župan, izgubio pravo na aktiviranje zastupničkog mandata, o čemu će Sabor glasovati na plenarnoj sjednici.

HDZ neće Čačiću dopustiti povratak

Čačić je zakasnio, ali rok je ionako samo instruktivan

HNS-u nije pomoglo ni pozivanje na slučaj bivšeg župana Ante Bagarića, koji se unatoč propuštanju roka uspio vratiti u Sabor, i Luciana Sušnja... U HNS-u najavljuju obraćanje Ustavnom sudu ako odluka Sabora bude negativna za Čačića. Za ovakvo tumačenje glasovalo je sedam članova Odbora (šest iz HDZ-a i jedan iz SDSS-a).

Suzdržan je bio haenesovac Zlatko Horvat, koji Čačića zamjenjuje u saborskim klupama i koji je rekao da će poštovati odluku Sabora. Dodao je da neće napustiti stranku te da bi pojeo diplomu Pravnog fakulteta da Odbor nije donio ovakvu odluku.

Sjednici nije bio nazočan nijedan član Odbora iz SDP-a. Milorad Pupovac, koji je i podnio zahtjev za vjerodostojno tumačenje, rekao je da mandat pripada zastupniku ili biračima koji su ga izabrali te da nije na Saboru da odlučuje može li zastupnik ostvariti to pravo. Damir Sesvečan, koji je predlagao da se Čačiću mandat aktivira, mišljenje je promijenio, kaže, pod utjecajem pravnih stručnjaka.

Vesna Pusić (HNS) kazala je da na slučaj Bagarić ne treba gledati kao na pogrešku, nego kao na implicitno tumačenje i to je presedan koji Sabor treba slijediti.

– Odluka HDZ-ovih zastupnika isključivo ovisi o tome je li njihov šef ustao na lijevu ili desnu nogu. Očito interesi koalicijskih partnera HSLS-a i HSS-a na sjeveru Hrvatske šefu HDZ-a znače više od Ustava i zakona – rekao je Čačić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije