Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE GOSPODARSKE MJERE

Čačić: Sve su mjere dobre osim jedne, nju treba odmah mijenjati

Radimir Čačić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
01.04.2020.
u 19:57

Josip Tica za novi paket mjera za spas gospodarstva kaže da se radi o zakašnjeloj reakciji, ali i da tek ovaj drugi paket mjera pokazuje da Vlada počinje shvaćati situaciju u kojoj se nalazimo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u Banskim dvorima predstavio novi paket mjera pomoći gospodarstvu za suzbijanje utjecaja pandemije koronavirusa.

Božo Petrov, predsjednik Mosta

Predsjednik i saborski zastupnik Mosta Božo Petrov kazao je kako mu je drago zbog radnika i poslodavaca da je Vlada odlučila prihvatiti Mostov prijedlog o otpisu, a ne o odgodi obveze te dodao kako u Mostu od prvog dana govore Vladi da su potrebna bespovratna sredstva za poduzetnike, a ne davanje mogućnosti jeftinog kreditiranja. Najavio je i kako će njegova stranka predložiti izmjene sedam zakona kako bi se spasili mali i kikro poduzetnici te da od Vlade očekuje da u gospodarstvo ulije 20 milijardi kuna. 

- Država treba smisliti liniju bespovratnih sredstava koja će u ovom trenutku omogućiti likvidnost malim i mikro poduzetnicima. Veliki sustavi će se održati jer imaju mogućnosti, a mali i mikro poduzetnici mogu izdržati još mjesec do dva najviše i upravo njima trebaju bespovratna sredstva, a država na sebe treba preuzeti barem dio rizika za njihovo poslovanje-kazao je Petrov. 

Radimir Čačić, bivši potpredsjednik Vlade za gospodarstvo

Sve mjere koje su predložene su dobre, odmjerene i od njih se ne može pobjeći osim jedne koju treba odmah mijenjati, a to je mjera koja se tiče oslobođenja poreza na dobit i dohodak i doprinosa jer se takvom mjerom, s kojom su uspostavljeni posebni razredi, kaže, potiče smanjenje poslovanja.

- Oni granični koji su na 40 posto potrudit će se da padnu ispod 50 posto prihoda. Svi će to napraviti i tu mjeru mora se odmah mijenjati. Svi koji su snažno udareni koronom moraju btii oslobođeni poreznih davanja i doprinosa na svim razinama.

- Neki neće to zatražiti jer nije bespovatno. A nakon tri, šest ili koliko već mjeseci treba napraviti analitiku smanjenja ukupnog prihoda u odnosu na 2019. godinu, proporcionalni dio prema padu ukupnog prihoda se treba otpisati, a ostatak vraćati beskamatno kroz rok od pet godina, a s godinom dana grace perioda - kaže Čačić.

Andrej Grubišić, financijski stručnjak

Predložene mjere su malo bolje od prošlih, ali i dalje su daleko od sveobuhvatnih i dalje su diskriminatorne. Vlada vodi poreznu politiku, a izrada posebnih razreda za zasebne vrste poduzetnika spadaju u diskriminaciju. Ista stvar je i s mjerama za turizam i poljoprivredu. Tko ih je tjerao u turizam i poljoprivredu. Što je s onima koji proizvode metalne šipke i imaju sedmero zaposlenih. Ovdje se opet radi o biranju pobjednika i podobnih. Država je trebala svima otpisati porezna davanja u privatnom sektoru. Ionako se ide u zaduživanje i ioako će taj novac vratiti porezni obveznici. 

Josip Tica, gospodarski strateg SDP-a

Josip Tica za novi paket mjera za spas gospodarstva kaže da se radi o zakašnjeloj reakciji, ali i da tek ovaj drugi paket mjera pokazuje da Vlada počinje shvaćati situaciju u kojoj se nalazimo.

Tica naglašava kako treba biti oprezan kod uspostave razrednih pragova vezanih za oslobođenje poreznih davanja kako bi se izbjeglo motiviranje onih koji su manje uspješni. Za najavu premijera da će razgovarati i sa sindikatima oko mogućeg smanjenja plaća u javnom sektoru Tica kaže da to može eventualno biti simbolična gesta solidarnosti s privatnim sektorom, ali da u makroekonomskom smislu nema smisla rezati potrošnju u ovom trenutku. Što se tiče mjera za poljoprivredu, Tica drži da je u ovom trenutku ključno potaknuti proizvodnju upravo sada na proljeće u slučaju drugog vala pandemije na jesen kako se ne bi dogodilo da nemam dovoljno hrane. 

Ključne riječi

Komentara 36

DU
Deleted user
20:00 01.04.2020.

Tica ekonomski stručnjak?Sreća pa on nije ministar.

AB
abokatstir
20:46 01.04.2020.

Jedna od pravih mjera bi bila da se procesuiranju i zatvore kriminalci kao što je čačić

SP
Sparks18
23:00 01.04.2020.

Cacicu, sve tvrtke koje si u privatizaciji dobio na poklon unistio si, tvrtke zatvorene, radnici otpuste ni, šuti i zahvali Bogu što nisi u zatvoru. Muči nesposobna spidobo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije