Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mađarska odobrila

Čačić može u hrvatski zatvor ako mu se ne ublaži kazna

'12.07.2012., Zagreb - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Cacic na zavrsnoj svecanosti twinning projekta Razvoj sustava procjene ucinaka propisa, financiranog u sklopu Programa
Davor Puklavec/Pixsell
Autor
Marko Biočina
28.12.2012.
u 15:42

Pravila: Kazna ne smije biti viša od dosuđenih 11 mjeseci, ali ne može biti ni oslobađajuća.

Mađarske pravosudne vlasti izdale su rješenje kojim se bivšem prvom potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću dopušta izdržavanje kazne u Hrvatskoj.

Čačić je u Mađarskoj pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu od 11 mjeseci zbog izazivanja nesreće u kojoj su poginule dvije osoba. Prebacivanje kazne u Hrvatsku znači da će se presudu morati prilagoditi domaćem pravnom sustavu. Radi se o kompleksnoj proceduri, koja se temelji na međunarodnim pravnim konvencijama.

Moguća i uvjetna

Osnovne su značajke tog procesa da bi hrvatski sud, temeljem činjenica koje je utvrdio mađarski sud, Čačiću trebao odrediti kaznu koja je primjerena hrvatskim propisima i sudskoj praksi. Osnovna načela tog postupka su da osuđeniku ne može biti dosuđena teža kazna nego u originalnoj presudi, ali i da ne može biti oslobođen. Također, kazna mu ne smije biti preinačena u novčanu kaznu, čak ni ako hrvatski zakon takvu kaznu predviđa za djelo koje je počinjeno. Radimir Čačić stoga neće moći biti osuđen na zatvorsku kaznu dulju od 11 mjeseci, no ta kazna mogla bi mu biti smanjena.

Primjerice, teoretski je moguće da mu kazna bude potpuno preinačena u uvjetnu kaznu ili čak da ostane bezuvjetna, no da umjesto zatvora bude osuđen na društveno koristan rad. Prema nekim tumačenjima, na Čačićev slučaj možda bi se mogle primijeniti i odredbe novog Kaznenog zakona koji na snagu stupa 1. siječnja temeljem kojih je mogućnost supstitucije zatvorske kazne društveno korisnim radom proširena na djela s predviđenom sankcijom do godinu dana. Na taj način postoji teoretska mogućnost da Čačić, umjesto u zatvor, bude upućen na odrađivanje neke forme društveno korisnih aktivnosti. Doduše, ta opcija tek je teoretske naravi. Iako sam Čačić nije želio komentirati informacije o pozitivnom rješenju njegove molbe u Mađarskoj, od njemu bliskih osoba može se doznati kako je njegova želja da cijela procedura završi što prije.

Moći će se žaliti

Doduše, ako ne bude zadovoljan presudom hrvatskog suda, moći će se žaliti Vrhovnom sudu, kao i Državno odvjetništvo bude li smatralo da je dosuđena kazna preblaga. Nejasna je doduše daljnja uloga mađarskih pravosudnih organa. Neki domaći mediji izvijestili su kako je Mađarska pozitivni odgovor na Čačićev zahtjev za služenje kazne u Hrvatskoj uvjetovala time da mu ne bude izrečena manja kazna, iz Čačićeva tabora uvjeravaju kako takvih uvjeta nema, već da se sve odvija isključivo po odredbama međunarodnih konvencija. Iz Ministarstva pravosuđa neslužbeno se pak doznaje da Mađarska ima pravo u svakom trenutku povući svoju odluku ako ocijeni da nova kazna nije u skladu s izvornom presudom. Kako god bilo, proces prilagodbe Čačićeve presude hrvatskom pravosuđu trebao bi početi sljedećeg tjedna iza zatvorenih vrata zagrebačkog Županijskog suda.

>>Čačić: HNS neće pristati ni na kakvo snižavanje razine investicija

>>Čačić ne odlazi iz politike, i dalje želi biti predsjednik HNS-a

>>Prvi tjedan u 'civilu' – Kao da nije ni otišao, Čačić i dalje vodi svoj resor

>>Čačić uputio zahtjev - kaznu želi izdržavati iza hrvatskih rešetaka

>>Čačić: Dajem ostavku na sve funkcije! Poštovat ću odluke suda

Komentara 124

IV
Ivekivek
16:17 28.12.2012.

Nakon koliko vremena provedenog u hrvatskom zatvoru će ga naš vrli predsjednik pomilovati?

Avatar nekakav
nekakav
16:18 28.12.2012.

sigurno ne bu u lepoglavi služio! u remetincu bude, blizu svojima! i dalje mislite da je hdz najgore što nas je zadesilo? ili baš trebate onaj pravi udarac? stiže, uskoro.

TT
tTony
16:24 28.12.2012.

na brijunima u kucnom pritvoru bravo drugovi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije