Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEMANTIRAJU OPTUŽBE

C.I.O.S. Grupa: Prihodi od poslova s Gradom iznose samo 0,55 posto, tvrtku nisu stvorili ti ugovori

Zagreb: Renato Petek nakon požara u CIOS-u održao konferenciju za medije
Robert Anic/PIXSELL
29.03.2021.
u 15:00

"C.I.O.S. Grupacija posluje od 1991. godine, a prihodi od suradnje s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim holdingom bilježe se prvi put tek nakon 22 godine uspješnog rada, u 2013. godini, u kojoj su ukupni prihodi Grupacije već tada premašivali 1,79 milijardi kuna", navode iz tvrtke.

Danas je u Zagrebu nastavljeno suđenje za aferu Agram. Podsjetimo, u optužnici USKOK navodi da je pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s još nekoliko osoba pogodovao Petru Pripuzu, čije su tvrtke dobile posao zbrinjavanja otpada. Optužnicom je obuhvaćena i C.I.O.S Grupacija koja se danas oglasila istaknuvši da tvrtka nije stvorena kroz ugovore s Gradom Zagrebom.

U priopćenju napominju da udio prihoda ostvarenih u poslovima s Gradom i Zagrebačkim holdingom u konsolidiranim prihodima Grupacije u deset godina iznosi tek 0,55 posto. Također navode da su vještaci, koje je angažirao DORH u predmetu „Agram“, potvrdili da Čistoća Zagrebačkog Holdinga u poslovnom odnosu sa C.I.O.S. Grupacijom nije pretrpjela nikakvu štetu.

"C.I.O.S. Grupacija posluje od 1991. godine, a prihodi od suradnje s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim holdingom bilježe se prvi put tek nakon 22 godine uspješnog rada, u 2013. godini, u kojoj su ukupni prihodi Grupacije već tada premašivali 1,79 milijardi kuna. Konsolidirani prihodi C.I.O.S. grupacije u zadnjih 10 poslovnih godina, od 2010. do 2020., zaključno s veljačom 2021., iznose ukupno 19,6 milijardi kuna", poručuju iz C.I.O.S Grupacije.

Tvrdnje da je poslovna suradnja s Gradom iznimno velika i za poslovanje C.I.O.S. Grupacije značajan, gotovo presudan posao koji im je poslužio za rast i razvoj ocjenjuju neutemeljenim i netočnim.

"Iznosimo podatke o 10-godišnjem razdoblju poslovanja koji zorno odbacuju i opovrgavaju bilo kakve komentare i izjave o navodnom stvaranju C.I.O.S. Grupacije kroz poslove s Gradom Zagrebom te ukazuju da je, veličinom financijskog postotka, iznos suradnje Grupacije sa Gradom Zagrebom i Zagrebačkim holdingom u prostoru statističke pogreške.

Suradnja Grupacije s Gradom Zagrebom počinje krajem 2013., zbog otpadom zatrpanih i zakrčenih ulica Zagreba kada su, u pregovaračkom postupku, članice C.I.O.S. Grupacije ugovorile s Zagrebačkim holdingom preuzimanje i oporabu otpada, čime je riješen problem otpadom zatrpanih zagrebačkih ulica, u cijelosti u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi, kao i odredbama novog Zakona o održivom gospodarenju otpadom", navode iz tvrtke te prilažu fotografije otpada po ulicama Zagreba uz opasku da su tada mediji izvještavali o izgledu Zagreba.

"Upravo taj posao s Gradom Zagrebom postao je sudskim predmetom „Agram“, u kojem sada egzistira treća, sadržajno jako izmijenjena inačica u odnosu na prvotnu optužnicu u kojoj niti jedna članica C.I.O.S. Grupacije nije optužena, a koja se optužnica danas odnosi na navodno poticanje na trgovanje utjecajem za neimovinsku korist vlasnika C.I.O.S. Grupacije. U medijskim objavama recentnih predizbornih istupa i izjava pojedinih kandidata u izbornoj utrci za Grad Zagreb aktualizira se navodna štetnost tog posla za Grad Zagreb. Pojavljuju se čak i nevjerojatne konstrukcije iz sfere znanstvene fantastike da C.I.O.S. Grupacije ne bi ni bilo da nema poslova s Gradom Zagrebom. Ponovnim medijskim objavama prenose se ili donose izjave i da je potrebno analizirati odnose, provjeriti, pa čak i raskinuti navodno štetne važeće ugovore o suradnji Grupacije s Gradom Zagrebom. C.I.O.S. Grupacija, kao niti jedna njezina članica, nije poslovnom suradnjom prouzročila nikakvu štetu Podružnici Čistoća Zagrebačkog holdinga, niti je u bilo kojem poslu sa Gradom Zagrebom i Zagrebačkim holdingom bilo ikakvih pogodovanja prema bilo kojoj tvrtki članici C.I.O.S. Grupacije. Upravo su sudski vještaci, imenovani od USKOK-a, još u prosincu 2018. utvrdili da Podružnica Čistoća Zagrebačkog Holdinga u poslovnom odnosu sa C.I.O.S. Grupacijom nije pretrpjela nikakvu štetu", tvrde iz C.I.O.S. Grupacije, a svoje tvrdnje potkrepljuju i izvatkom zaključka koji, kako navode, proizlazi iz predmetnog vještačenja.

Foto: C.I.O.S. Grupa

"Prvi put od osnutka, C.I.O.S. Grupacija je u jednoj poslovnoj godini, 2020-oj, sakupila i obradila više od MILIJUN tona otpada (1.024.000), što predstavlja 27-postotni rast količina u odnosu na 2019. godinu. Najveći dio odnosi se na hrvatsko tržište, na kojem je sakupljeno i obrađeno 830.000 tona, što je rast od 30 posto u odnosu na godinu prije i ujedno čini 22,4 posto količina ukupno proizvedenog otpada u RH (3,7 milijuna tona otpada po Planu gospodarenja otpadom RH 2017.- 2022.). Konsolidirani prihodi C.I.O.S. Grupacije pritom su, po procjenama, u 2020. dosegnuli 1,8 milijardi kuna, dok su ulaganja u dugotrajnu imovinu premašila iznos od 1,4 milijarde kuna. Uz ukupno 1.200 zaposlenih i rast poslovanja na svim trima tržištima – u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, hrvatske članice Grupacije prošle su godine u inozemstvo prodale sekundarnih sirovina u vrijednosti većoj od 856 milijuna kuna.

Svi ti podaci još jednom su potvrdili položaj i ulogu C.I.O.S. Grupacije kao vodeće grupacije u sektoru gospodarenja otpadom u regiji, koja u poslovnoj 2021. slavi 30. obljetnicu uspješnog poslovanja i u kojoj nastavlja s realizacijom svog strateškog projekta Sinergija, gradnje energetskog postrojenja za istodobnu proizvodnju električne i toplinske energije (kogeneracija) na visokoučinkovit način, uz korištenje neopasnog otpada i biomase na gospodarski primjeren način koji je usklađen sa zaštitom okoliša. Punih 30 godina C.I.O.S. Grupacija strateški i sustavno razvija svoje poslovanje, stvarajući respektabilne resurse proizvodnih kapaciteta, logističke i transportne infrastrukture, stručnih i kompetentnih kadrova. A to će nastaviti i u budućnosti", zaključuju u priopćenju.

Komentara 3

ZA
!zagreb!
10:31 30.03.2021.

Cosa Nostra.

Avatar southman
southman
09:54 30.03.2021.

C.I.O.(N.I.D.)

OK
okvarbudovič
20:33 29.03.2021.

cosa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije