Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPARLAMENT

Buzek: Hrvatska čaša je napola puna

Jerzy Buzek
REUTERS
Autor
Stojan de Prato
04.03.2010.
u 15:52

Predsjednik Europskoga parlamenta Jerzy Buzek kaže da će EP "pomoći Hrvatskoj gdje god to bude potrebno da ostvari svoj strateški cilj", ulazak u Europsku uniju.

“Sa 17 zatvorenih poglavlja u pristupnim, pregovorima hrvatska je casa napola puna, a ne napola prazna”,  izjavio je predsjednik Europskoga parlamenta Jerzy Buzek nakon razgovora u cetvrtak s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovicem u Bruxellesu.

- Sigurni smo da ce Hrvatska vrlo skoro postati clanicom EU. Racunamo na Hrvatsku u buducnosti kao kljucnu zemlju na Zapadnome Balkanu, a zahvaljujuci odlucnosti predsjednika Josipovica u borbi protiv korupcije, EP vrlo cijeni ono sto se na tome polju dogadja u Hrvatskoj. Bio je to vrlo koristan sastanak – rekao je Buzek na zajednickoj konferenciji za novinare s Josipovicem.

Josipovic je, pak, naglasio da “borba protiv korupcije nije samo zahtjev EU, nego i hrvatskoga naroda”.

- I vlada i Sabor i ja svjesni smo te obveze, kao i nuznosti suradnje sa susjedima. Vrlo smo optimisticni i motivirani i sve su politicke snage ujedinjene oko europske zamisli – dodao je Josipovic.

Na pitanje treba li Hrvatsku nakon ulaska u EU podvrgnuti motrenju, poput Bugarske i Rumunjske, Buzek je uzvratio da  “Hrvatska vrlo naporno radi na rjesavanju korupcije i vjerujem da je to moguce rijesiti prije ulaska”.

- Siguran sam da ce Hrvatska biti posve spremna za clanstvo i da nikakvo motrenje motrenje nece biti nuzno - odgovorio je Buzek

Cinjenicu da clanstvo u EU u Hrvatskoj nije jako popularno Buzek je “objasnio” bolnim preobrazbama kroz koje se u EU ulazi.

- Nakon godinu ili dvije preobrazbe donose velik dobitak, ali pocetak je uvijek tezak i posve je uobicajeno da se gradjani u pocetku protive. Moramo  im stoga pruzati prave obavijesti. Zanimljivo je da je u Sloveniji veca potpora clanstvu Hrvatske veca nego u Hrvatskoj samoj! – rekao je Buzek.

Na pitanje o euroskepticizmu poljoprivrednika , Buzek je uzvratio podatkom da u Poljskoj clasntvo svoje zemlje u EU podupire 80 posto stanovnistva, “a potpora je najvisa upravo na selu”.

- Mozda bismo morali prirediti uzajamne posjete. Mislim da bi poljopriverdnici iz Poljske,. Ceske, Madjarske ili Slovenije hrvatskima lako objasnili prednosti clanstva u EU jer se ono za nas  pokazalo kao velik uspjeh – rekao je Buzek.

Josipovic je, medjutim, ustvrdio da teskoce poljoprivrednika “nisu europsko, nego pitanje unutarnje politike za koje ce vlada sigurno naci rjesenje, a pokazat ce se takodjer da nasi poljoprivrednici nisu euroskeptici, nego zagovornici clanstva”.

Glede tvrdnje srbijanskoga predsjednika Borisa Tadica da bi oslobadjajuca presuda Anti Gotovini  lose utjecala na medjudrzavne odnose, Josipovic je izrazio “puno uvjerenje da je ICTY posve neovisan i da ce presuditi prema medjunarodnome pravu”.

U petak ce se Josipovic predstaviti i predsjedniku Europskoga vijeca Hermanu van Rompuyu i Europske komisije Joseu Manuelu Durau Barrosu.

Komentara 10

OB
-obrisani-
18:10 04.03.2010.

Imamo dosta problema u HR i dosta losih Politicara tako da nam EU problemi nisu potrebni a i njihovi polupederski politicari.

OB
-obrisani-
18:11 04.03.2010.

re za Ugo Kajvez - Kasno gace su nam vec prodali.

UK
Ugo Kajvez
18:04 04.03.2010.

Evo zamke koja EU nam sprema, vidi se što su grcima spremili .... ovo je samo naslov ..... članka . \"Germany to Greece: Want Cash? Sell your Islands\" ................ sad si vi mislite što će HDZ, šuki&Co biti spremni nam napraviti ......... . Dalmatinci ........ čuvajte gaće!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije