Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministri o spajanju ministarstava

Butković: 'A s čim, kad je preveliko', Banožić: 'Pa zašto ne?!'

Zagreb: U zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice održana je sjednica Vlade
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
08.07.2020.
u 11:07

Butković tvrdi i da će se razgovarati o tome tko će biti na ministarskim pozicijama, jer sada ima i drugih stvari na dnevnom redu

HDZ je ranije najavio da će, nakon pobjede na izborima, smanjiti broj ministarstava i prepoloviti broj lokalnih dužnosnika te učiniti sve da javna uprava bude efikasna i učinkovita. Danas je mogućnost spajanja više ministarstava u jedno komentiralo nekoliko ministara. 

Ministar Banožić nema ništa protiv spajanja svog ministarstva

Ministar državne imovine Mario Banožić kazao je u srijedu kako nema ništa protiv toga da se njegovo ministarstvo spoji s nekim drugim ministarstvom.

Na novinarski upit je li spremna na scenarij spajanja Banožić je uoči sastanka užeg kabineta vlade kratko odgovorio „Pa zašto ne?!”, te poručio kako nitko nije rođen biti ministar.

Dodao je i kako o tome još nije razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem.

„Ima svakakvih tema koje su otvorene u medijima a o tome će odlučivati prije svega predsjednik Vlade uz pomoć stranačkih tijela”, kazao je Banožić.

Aladrović: Moguće spajanje ministarstva rada i ministarstva socijalne politike

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović potvrdio je u srijedu kako je moguće spajanje Ministarstva rada i mirovinskog sustava s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

„Spominju se različite opcije odnosno varijante spajanja i pripajanja  ministarstava, mi smo najavili rezanje broja ministarstava i to ćemo definitivno izvršiti, a ono što je bitno u svim tim smanjenjima broja je da funkcionalnost bude jednaka ili veća”, izjavio je Aladrović uoči sastanka užeg kabineta vlade potvrdivši da je moguće spajanje ministarstva rada i socijalne politike.

Dodao je kako su na europskoj razini ministarstva koja se bave tim pitanjima često spojena.

„Bitno je da ministarstva koja će ostati ili koja će nova nastati budu funkcionalna i da pokažemo javnosti da naša javna uprava i vlada može biti jednako funkcionalna ili funkcionalnija s manjem brojem ministara”, istaknuo je Aladrović poručivši kako je sudbina pojedinaca iz vlade u drugom planu.

Na upit znači li spajanje ministarstava preraspodjelu ljudi ili otpuštanja Aladrović ponavlja kako je osnovni cilj povećati efikasnost i smanjiti broj izvršitelja rukovodećih funkcija. „Činjenica je da ćemo se pozabaviti cijelom javnom i državnom upravom , ne bih isključio i pojedine restrikcije u budućnosti”, kazao je. 

Naglasio je kako se ne smije desiti da uz manji broj ministarstva bude više dužnosnika.

Aladrović je također potvrdio mogućnost sudjelovanja manjinaca u vladi u formi ministra, ali kaže da još nije dogovoreno koje će to biti.

Butković: Moje ministarstvo je preveliko za spajanje s drugima

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izajvio je u srijedu da će premijer odlučiti o tome hoće li ostati na ministarskoj poziciji u novoj Vladi, te da je njegovo ministarstvo već spojeno i preveliko za spajanje s drugim ministarstvima.

"To će predsjednik Vlade odlučit, on je izbornik, tko će ostati, tko ide", kazao je Butković uoči užeg kabineta Vlade upitan hoće li ostati na ministarskoj poziciji.

Butković je na pitanje spaja li se njegovo ministarstvo s drugima, s obzriom na najavljeno smanjenje broja ministarstava, kazao da su oni već spojeni.

"A s čim, kad je preveliko, mi smo već spojeni", poručio je.

Kazao je i da će se razgovarati o tome tko će biti na ministarskim pozicijama, jer sada ima i drugih stvari na dnevnom redu, dodavši da nema informaciju tko bi od predstavnika nacionalnih manjina dobio poziciju u novoj Vladi.

"Međutim, da će nacionalne manjine biti zastupljene negdje na nekim funkcijama, to da", izjavio je.

Komentara 1

ST
stefj
11:16 08.07.2020.

Ono što je bitno kod tih spajanja ministarstava jest da se smanji broj pravilnika, da se pojednostavne procedure. Ako se to napravi onda će uprava biti efikasnija i trebat će manje ljudi... Ne smije se više dešavati da za neki posao treba dozvola od 3 ministarstva, a da bi se došlo do pojedine dozvole uvjeti su kontradiktorni... No to su nerealne želje, što bi onda birokracija radila kada bi stvari bile jednostavno i jasno definirane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije