Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOB U UPRAVI

Butković šalje svoje stručnjake za javnu nabavu da pročešljaju sporne ugovore Hrvatskih cesta

Josip Škorić i Oleg Butković
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
26.08.2019.
u 08:52

Članovi uprave Škorića prozivaju zbog natječaja i ugovora za omišku obilaznicu te za konzultantske ugovore s tvrtkom Snaga ideja. Škorić njih pak optužuje da se žele miješati u rad neovisnog povjerenstva koje provodi natječaje i tako pogodovati nekim interesnim grupacijama.

Sjednica Skupštine Hrvatskih cesta održat će se danas, a na njezinu dnevnom redu će biti i sukob između tri člana i predsjednika Uprave te državne tvrtke. Sjednicu Skupštine je sazvao resorni ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Kako doznajemo, danas neće biti odluke o smjenama u Upravi HC-a. Butković će, kažu nam dobro upućeni izvori, pričekati nalaz interne revizije HC-a u vezi spornih natječaja i ugovora.

Usto, u tu državnu tvrtku ministar će poslati i od svog povjerenja stručnjake za javnu nabavu iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kako bi pročešljali svu dokumentaciju u vezi tih natječaja i ugovora. Naši sugovornici kažu da će u slučaju pronalaska nezakonitosti, do smjena sigurno doći. No isto tako ostavljaju otvorenom mogućnost da u slučaju da je sve bilo po zakonu, nitko ne bude smijenjen unatoč ogromnoj netrpeljivosti između zaraćenih strana.

Stručnjaci za javnu nabavu iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture provjeravali su i natječaj oko sporne nabave katamarana u Jadroliniji i u toj državnoj tvrtki je bio buknuo rat između članova uprave, a to je na kraju rezultiralo smjenom dva člana uprave, Ante Vranješa i Predraga Govorčina. Preživio je samo predsjednik Uprave David Sopta. Kao formalni razlog tim smjenama bilo je navedeno nefunkcioniranje uprave.

U HC-u su na jednoj strani članovi uprave Nikša Konjevod (HDZ), Senko Bošnjak (HSLS) i Alen Leverić (HNS) dok je na drugoj strani Josip Škorić (HDZ).

Članovi uprave Škorića prozivaju zbog natječaja i ugovora za omišku obilaznicu te za konzultantske ugovore s tvrtkom Snaga ideja. Škorić njih pak optužuje da se žele miješati u rad neovisnog povjerenstva koje provodi natječaje i tako pogodovati nekim interesnim grupacijama. Odluka o mogućim smjenama u Upravi HC-a bit će otežana i jer su pripadnici zaraćenih strana članovi različitih stranaka koje čine vladajuću koaliciju. No osim toga, dobro upućeni kažu da je u pozadini tog rata i sukob između dviju struja unutar HDZ-a. Naime, Osječanin Škorić je predstavnik slavonskog HDZ-a i ima potporu, kako nam prenose dobro upućeni, osječko-baranjskog župana Ivana Anušića i vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave.

S druge strane, Dubrovčanin Konjevod ima potporu dalmatinskih hadezeovaca, u prvom redu predsjednika HDZ-ova saborskog Kluba zastupnika Branka Bačića. Stoga naši sugovornici smatraju da je moguće da je sukob u HC-u pokrenut kako bi se na mjesto Škorića ustoličio Konjevod.

Pri tome je znakovito da je Konjevod, kao jedini član Uprave HC-a, upravo s Bačićem, ali i dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem u prošli petak obišao gradilište Pelješkog mosta. Novinarima je tom prigodom Konjevod ustvrdio kako sukobi unutar Hrvatskih cesta ne postoje.

Komentara 20

DO
doktorica
09:10 26.08.2019.

javna je tajna da su natječaji samo fasada za određene grupe koje dobivaju sve poslove,samonaivni misle da je sve nenamješteno.

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
09:26 26.08.2019.

Podrška Kuščeviću,Sanaderu,Žalac skupni Borg,Sauchi...držite se ekipa.Nedajte da vam komunisti i vanzemljaci podvaljuju lopovluk .....pozdrav iz Vrapča

DU
Deleted user
10:14 26.08.2019.

Da se vlasti doista žele riješiti korupcije mogle bi prepisati to od Singapura ali kod nas je kriminal, korupcija i namještanje natječaja modus operandi svake vlasti. To je dokazano nebrojeno puta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije