Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIJELA KUĆA Predsjednik Bush potpisao Protokol o pristupanju NATO-u

Bush: Ulazak Hrvatske i Albanije u NATO povijesni korak za regiju

bush-sv.jpg
import
25.10.2008.
u 08:43

Američki predsjednik George Bush je u petak na večer po američkom vremenu potpisao u Bijeloj kući, na prigodnoj svečanosti, dokument o ratifikaciji Protokola o pristupanju Hrvatske i Albanije u NATO savez.

- To je povijesni korak za jugoistočnu Europu. Ta se regija u samo jednom desetljeću pretvorila od područja zahvaćenog ratom do regije koja pridonosi svjetskom miru. Ulazak Hrvatske i Albanije u NATO donosi stabilnost i sigurnost.

Kad se priključe NATO-u, njihovi narodi moraju znati da će, ako bilo koja zemlja zaprijeti njihovoj sigurnosti sve članice saveza, biti na njihovoj strani - rekao je Bush. Američki predsjednik je naglasio da put reformi nije završen za Hrvatsku i Albaniju jer su sve članice NATO-a obvezne jačati, promicati i braniti demokraciju. Na svečanosti su uz hrvatsku veleposlanicu Kolindu Grabar-Kitarović bili i predstavnici hrvatskog iseljeništva koji su pomogli u lobiranju za američku potporu ulasku Hrvatske u NATO.

Bush je pozdravljajući nazočne rekao da će NATO u svoje redove primiti i Makedoniju te da podržava želje Ukrajine, Gruzije, BiH i Crne Gore za članstvom. “NATO ostaje otvoren i za Srbiju ako se ona odluči na pridruživanje, bude li to željela”, poručio je Bush. Glavni tajnik NATO saveza Jaap de Hopp Schefer je u Bijeloj kući čestitao Hrvatskoj i Albaniji, naglasivši da je na putu prema NATO savezu ratifikacija SAD-a najznačajniji trenutak.

Dodao je kako vjeruje da će do summita na proljeće 2009. godine svih 26 članica potpisati ratifikaciju Protokola. Svečanosti je nazočio predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley, zapovjednik združenog stožera admiral Mikea Mullen te zamjenik državne tajnice John Negroponte.


Lijepe uspomene iz Hrvatske

Predsjednik Bush se na svečanosti potpisivanje prisjetio se i nedavnog posjeta Zagrebu, rekavši da je njemu i supruzi Lauri Hrvatska ostala u lijepom sjećanju. Na svečanosti u Bijeloj kući sudjelovalo je oko 200 uzvanika uključujući veleposlanike Hrvatske i Albanije, predstavnike hrvatske i albanske zajednice u SAD te diplomatskog zbora.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije