Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Bush čestitao Obami na 'sjajnoj pobjedi'

05.11.2008.
u 19:12

Američki predsjednik George W. Bush u srijedu je čestitao svojem novoizabranu nasljedniku Baracku Obami na "sjajnoj pobjedi" i zajamčio punu suradnju svoje vlade u prijelaznom razdoblju do njegova ulaska u Bijelu kuću 20. siječnja iduće godine.

"Prisno sam razgovarao s novoizabranim predsjednikom Barackom Obamom. Čestitao sam njemu i senatoru (Joe) Bidenu na sjajnoj pobjedi. Rekao sam novoizabranu predsjedniku da može računati na potpunu suradnju moje vlade dok dođe u Bijelu kuću", rekao je Bush u izjavi danoj u ružičnjaku Bijele kuće.

Ocijenio je da je izbor Baracka Obame za predsjednika SAD-a povijesni, ne navevši izrijekom da je riječ o prvom crnačkom predsjedniku u povijesti te zemlje.

"Svi Amerikanci mogu biti ponosni na povijest koja se jučer dogodila", rekao je Bush. "Pokazali su svijetu vitalnost američke demokracije i napredak koji smo ostvarili prema još savršenijoj uniji".

Bush je istaknuo kako su mnogi građani SAD-a mislili da nikad ne će doživjeti taj dan, te kako on posebno oplemenjuje naraštaj koji je vlastitim očima svjedočio borbi za građanska prava američkih crnaca.

Rekao je da je razgovarao i s poraženim republikanskim predsjedničkim kandidatom Johnom McCainom, istaknuvši kako će "američki narod uvijek biti zahvalan za životnu službu koju je McCain posvetio svojoj zemlji".

Predsjednik Bush je istaknuo da će u iduća dva i pol mjeseca do Obamine inauguracije njegova vlada nastaviti obnašati dužnost "budno štiteći američki narod i obavljajući sve poslove koji su joj povjereni".

Također je kazao kako je novoizabranog predsjednika Obamu i njegovu suprugu Michelle pozvao u Bijelu kuću.

Obama je u utorak nadmoćno pobijedio McCaina osvojivši 349 elektorskih glasova prema McCainovih 147.

U ukupnu broju glasova u SAD-u Obama je nadmašio McCaina s 52 prema 46 posto, nadmašivši ga za više od sedam milijuna glasova.

Po najnovijim podatcima Obama je osvojio 62.999,972, a McCain 55.795,703 glasa.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije