Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okršaj Vrdoljaka i Čačića

Burno u Otvorenom: Uštede o kojima Vrdoljak govori presmiješno je i komentirati

Otvoreno
Foto: Screenshot
02.06.2020.
u 22:45

Vrdoljaku se spočitavaju ugovori potpisani 31. 12. 2013. umjesto 1. siječnja 2014., no on na pitanje je li time za milijardu kuna oštećen hrvatski proračun odgovara niječno i poručuje da je njegovim odlukama hrvatskim građanima ušteđeno 7 milijardi kuna

Donositelji odluka o vjetroelektrani Krš Pađeni, odnosno Ivan Vrdoljak, Radimir Čačić, Tomislav Ćorić i Slaven Dobrović bili su gosti večerašnje emisije Otvoreno na HRT-u.

Na pitanje kako je moguće da nije ništa zamijetio Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, odgovara da je što se tiče njegovog ministarstva njihova pozicija od trenutka kad je preuzeo ministarstvo ispravna. Rekao je da će o samom modelu, sustavu poticaja i odlukama koje su donesene i na temelju kojih je projekt zaživio više moći govoriti Ivan Vrdoljak, koji je bio ministar graditeljstva i prostornog uređenja i ministar gospodarstva u Vladi Zorana Milanovića, te Radimir Čačić, nekadašnji prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva također u Vladi Zorana Milanovića, jer su te odluke donesene za vrijeme Milanovićeve Vlade.

Vrdoljaku se, naime, spočitavaju ugovori potpisani 31. 12. 2013. umjesto 1. siječnja 2014., no on na pitanje je li time za milijardu kuna oštećen hrvatski proračun odgovara niječno i poručuje da je njegovim odlukama hrvatskim građanima ušteđeno 7 milijardi kuna.

– Poslušajte sjednice Vlade iz 2012. godine. 31. 10. je donesen tarifni sustav kojim je povećana cijena za vjetroelektrane, produžen ugovor s 12 na 14 godina , a ona mojim dolaskom 2013. sukladno zakonima smo 31. 10. donijeli tarifni sustav gdje smo vjetroelektrane od planiranih otprije godinu dana 1200 MW prebacili na referentne cijene i tržišne vrijednosti. Naravno da taj tarifni sustav stupa na snagu 1. 1. i svatko tko u međuvremenu dostavi svu dokumentaciju s 31. 12. dobija svoj ugovor jer taj sustav po zakonu stupa na snagu s 1. 1. 2014. godine. Da su se potpisali ugovori, onda bi sigurno svi investitori na arbitražnim sudovima stotine milijardi eura naplatili Republici Hrvatskoj, a nitko za to ne bi bio odgovoran – rekao je Vrdoljak i optužio Čačića da je on povećao cijenu i vrlo jako izašao u susret investitorima.

VIDEO Istražitelji su nadzirali razgovore Josipe Rimac u vozilu: "Kada sve to prođe sigurno imaš svojih 500.000 kuna..."

– Naslijedili smo sustav iz 2007. koji je imao ogromne cijene na solarima, relativno niže na vjetroelektranama. Tada smo u skladu s direktivama EU morali ići na 20-20-20 posto. Bili smo tada, mislim, na 12,5 ili 13 posto, donijeli smo odluke, naše stručne službe, mi smo ih prihvatili, dali smo tarife. Nakon toga se normalno išlo prema 2013. kada je sve prihvaćeno za vrijeme ministra Vrdoljaka, smanjene su i cijene s 1. 1. jer je trend išao u tom smjeru – rekao je Čačić i istaknuo  da se tu postavlja jedno jednostavno pitanje - bi li itko u ovoj sobi, da je slučajno odgovorna osoba, 31. 12. potpisao ugovore koji su za milijardu kuna skuplji za hrvatske građane u odnosu na 1. 1.

– Postoje svjedočenja, već su dana na USKOK-u, par godina gdje ljudi iz ministarstva potvrđuju da su u pisanoj formi upozoravali ministra da to ne radi, da preskače procedure, da radi stvari na protuzakonit način, ali je učinjeno. Mi tu milijardu plaćamo, a od tim uštedama o kojima govori Vrdoljak, to je presmiješno uopće komentirati – kaže Čačić.

Vrdoljak je pak rekao da se radi o vrhuncu nepristojnosti i neistinama.

– Uzimaju se zasluge za sve odluke koje su donesene 2013. i 2014. osim jedne. Ja ću samo reći jednu stvar: pozivam građane Hrvatske, preslušajte tonske zapise sjednice Vlade. Pogledajte dokumente koji su doneseni. Nije istina da je smanjena cijena za vjetroelektrane, nego je ukinuta mojom odlukom 31. 10. 2013. godine. I tu je ušteda 7 milijardi – poručio je Vrdoljak.

Komentara 30

ST
stric1
01:05 03.06.2020.

.... zato se može na minimalcu vodit konzalting firma 3 godine ..... nije loše .... milijarda dolje , milijarda gore , milijarda svaki dan ....

ST
stric1
00:58 03.06.2020.

... što ima zoran milanović ispričat o navedenoj temi .... ..... osim što zadnjih dana saziva presice , optužuje , proziva , zaboravlja .... .....

ST
stric1
01:02 03.06.2020.

.... milijarda kuna jednim potpisom.... pa koliko je to fimi medija ..... 30 - 40 ..... ...... u Uljaniku iscurilo 12 milijardi .... ...... pa ovi ljevičari se ujutro ne ustaju bez da taj dan ne natuku milijardu ..... nevjerovatno.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije