Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABOR

Burna rasprava o HRT-u, Pupovac napustio sabornicu: 'Reiner me cenzurira'

Milorad Pupovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
14.04.2016.
u 12:43

Borić: Zastupnik mora imati snage otrpjeti kritiku, Pupovac neće određivati pravila u ovoj državi

SDSS-ov Milorad Pupovac napustio je sabornicu tijekom rasprave o Izvješću o radu Programskog vijeća HRT-a za 2014. te o provedbi programskih načela i obveza HRT-a utvrđenih zakonom i ugovorom s Vladom. Iako je Vlada dala negativno mišljenje na spomenuta izvješća 2014. godine, koje su zastupnici iskoristili da bi se bavili aktualnostima na HRT-u, Pupovac se ne slaže s Vladinim stavom da su izvješća nepotpuna i nedorečena.

– Vladino je obrazloženje šturo, iz njega se ne vidi što je bilo dobro, a što loše. Nije nikakva tajna da se već godinu dana po hodnicima na Prisavlju govori "sada, kada mi dođemo, vidjet ćete vi svoga Boga". Kakvo je to stanje u javnim institucijama tko god da to govori, bio lijevi ili desni? – zapitao se Pupovac. I sam je podsjetio na niz aktualnih događaja na javnoj televiziji, a referirajući se na niz smjena u posljednjih mjesec dana, ustvrdio je kako su one protuustavne i nisu u skladu s programskim načelima HRT-a za koja su zastupnici zaduženi.

– Izbori nisu revolucija i nisu prevrat i ne možemo se tako odnositi prema javnoj televiziji – tvrdi Pupovac. Progovorio je i zbog sve veće cenzure na tom javnom servisu, pa nabrajao kako je HRT zabranio snimanje Kulturnjaka 2016., a u svojim informativnim emisijama ni jednom riječju nije popratio prekrivanje Kožarićeva Sunca 10. travnja, napad na književnika Antu Tomića, film Jakova Sedlara o Jasenovcu, niti je prekinut program zbog napada u Bruxellesu, što su napravile komercijalne televizije. HRT jedini nije objavio fotografiju susreta između ministra unutarnjih poslova Orepića i generala Gotovine, dodaje Pupovac.

Predsjednik Sabora Željko Reiner upozorio je Pupovca da se rasprava treba voditi o izvješću iz 2014. godine, a ne o aktualnostima te mu poručio da je prekršio Poslovnik jer je počeo raspravljati s njime.

– Budući da vidim da i ovdje djeluje cenzura, onda ću reći samo sljedeće. Neću nastaviti. A vama ću reći, predsjedniče, ako budete podržavali cenzuru u Saboru, vama ću reći, kolege, ako me budete ušutkavali ovdje kao što ste me pokušavati ušutkivati u stvari od javnoga interesa, samo ću reći jednu stvar. Ako se nastavi šikaniranje članova Programskog vijeća, kao što je bilo na protekloj sjednici... – govorio je Pupovac, no Reiner ga je prekinuo pa je napustio sabornicu te novinarima rekao da ga Reiner želi cenzurirati. Članovi vladajuće većine nisu pozdravili ni istup Pupovca, ni njegovu odluku da napusti sabornicu.

– Zastupnik mora imati snage otrpjeti kritiku, kolega je izgovorio puno toga, pa i neistina i insinuacija. Pupovac neće određivati pravila u ovoj državi – kazao je HDZ-ov Josip Borić te zamjerio Pupovcu što govori o otkazima i cenzuri na HRT-u prozivajući za to aktualnu vlast, iako je za vrijeme bivše Vlade vršitelj dužnosti ravnatelja Domagoj Novokmet smijenio 40 urednika.

– Nakon dolaska Radmana, ukinuto je Otvoreno, jedina emisija gdje su se mogli sučeliti stavovi, a nakon sinergije s Pantovčakom, nestaju emisije o Domovinskom ratu – kritizira Borić, a na iste događaje podsjeća i njegov stranački kolega Andrija Mikulić.

– Da sam na mjestu kolege, plakao bih, ali od radosti, jer nakon dugo vremena gledamo pravi HRT – rekao je Mikulić.

HDZ-ov Ivan Šuker osvrnuo se na komentar Pupovca da HRT nije prenosio utakmicu Hrvatske i Izraela te dodao kako nije prenošena ni košarkaška utakmica Crvena Zvezda – Cedevita.

– Toliko gnjusnih pjesama na račun Hrvata itd. jednostavno je bilo degutantno slušati. Dakle, da je kolega Pupovac povukao paralelu između jednog i drugog sportskog događaja, onda bih ja rekao – svaka čast. Druga stvar, kolegice i kolege, nismo od političara u Republici Hrvatskoj naišli na osudu te utakmice, nismo. A trebali smo svi to osuditi isto tako kao što treba neprimjerene stvari osuditi na utakmicama u Republici Hrvatskoj. I što nam se događa kao bumerang? Igra se opet utakmica Cedevita – Crvena Zvezda u Zagrebu i košarkaški klub Cedevita odluči da kompletan prihod s te utakmice ide za obnovu Vukovara. I znate tko to ismijava? Miloševićev gradonačelnik Beograda, današnji predsjednik Crvene Zvezde Nebojša Čolić. On to ismijava. On se u brk smije cijelom hrvatskom narodu – zamjerio je Šuker. 

Komentara 182

OX
oxymoron
12:59 14.04.2016.

Pupovac svaku vecer kao gost (dobro placen) truje klimu u drzavi i opet pljuje. Kovacic mora to zaustaviti da svaku vecer Pupovca i Stazica gledamo na HTVu

GO
golub
12:58 14.04.2016.

Nadam se da se više iz pristojnosti neće vratiti u Sabor

RE
rem
12:56 14.04.2016.

Pupovcu je odzvonilo! A HRT je konačno postao Hrvatska televizija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije