Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica

Burna rasprava na Odboru za ratne veterane o izboru ravnateljice NP Krka

Održana 18. sjednica odbora za ratne veterane
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
03.10.2019.
u 12:02

Na Odboru se raspravljalo o izboru ravnateljice Nacionalnog parka Krka te eventualnoj povredi Zakona o pravima hrvatskih branitelja

Nakon burne rasprave o provedbi natječaja i izboru ravnateljice Nacionalnog parka Krka te eventualnoj povredi Zakona o pravima hrvatskih branitelja, saborski Odbor za ratne veterane nije mogao donijeti nikakav zaključak jer su do kraja duge sjednice izgubili kvorum.

Ovu točku stavili su na dnevni red zbog pritužbe jedne od kandidatkinja za ravnateljicu NP Krka, braniteljice Ljiljane Zmijanović, koja je podnijela tužbu Upravnom sudu jer su joj "grubo kršena prava koja proizlaze iz statusa nezaposlenog hrvatskog branitelja" kad je umjesto nje izabrana Nella Slavica, za koju je, dodajmo, utvrđeno da je imala članske iskaznice i HDZ-a i HNS-a.

Zmijanović je u međuvremenu dobila pravomoćnu presudu Upravnog suda kojom je poništeno rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike o imenovanju ravnateljice Nelle Slavice, te je predmet vraćen na ponovno odlučivanje resornom ministru zaštite okoliša i energetike Tomislavu Ćoriću koji nakon toga opet imenuje Slavicu. Zato Zmijanović podnosi novu tužbu, a dok je proces u tijeku, obratila se i Odboru za ratne veterane.

Ministar Ćorić ustraje u stavu da je odluka koju je donio ispravna.

– Zmijanović se u tužbi, ali i medijima opetovano poziva na prava iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja što u konkretnom slučaju nije utemeljeno. Zmijanović je, temeljem provedenog natječaja, temeljem vrednovanja kako koncepcije rada, tako i dojma razgovora s kandidatima, njihova radnog iskustva, ostvarila značajno manji broj bodova od nekoliko kandidata. Zmijanović se kontinuirano poziva samo na Zakon o hrvatskim braniteljima, u ovom konkretnom slučaju nema pravno uporište – uvjerava ministar koji odbacuje teze da izbor Nelle Slavice ima ikakve veze s njenim članstvom u strankama.

Ljiljana Zmijanović uzvratila je kako nije točno da se poziva samo na taj zakon.

– U presudi se jasno navodi da su prekršeni Zakoni o zaštiti prirode i o Općem upravnom postupku. Presuda Upravnog suda je jasna, a glede koncepta pita kako je moguće da je prihvaćen Slavičin koncept koji je natječajni uvjet, a u kojem je prepisala 16 od 17 stranica – zanima Zmijanović koja posebno zamjera što ispada da se u natječajnoj proceduri najviše vrednovao intervju, koji je stvar osobnog dojma i o kojem nema nikakvog zapisnika koji bi dokazao da je jedna kandidatkinja uistinu tamo bila bolja.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je kako mu je u srpnju Ministarstvo zaštite okoliša dostavilo mišljenje glede postupanja vezano za prednost pri zapošljavanju.

– Vrlo jasno smo se usmjerili na postupanje u skladu sa zakonom, odnosno uputili smo da se za nadležno mišljenje obrate Državnom inspektoratu koji provodi inspekcijski nadzor nad provedbom konkretnog natječaja – rekao je Medved.

Dok su neki članovi odbora zamjerili da se uopće raspravlja o ovoj točki jer je riječ o pojedinačnom slučaju, a na stotine ili tisuće drugih imaju sličan problem, Mostov Miro Bulj zatražio je da Odbor donese zaključak u skladu s prvom pravomoćnom presudom Upravnog suda u Splitu, odnosno da se poništi natječaj i raspiše novi. Predsjednik Odbora, Josip Đakić rekao mu je kako je u tijeku novi postupak pred Upravnim sudom pa bi trebali pričekati kraj tog procesa i odmah se sastati nakon toga i vidjeti kakve zaključke donijeti.

– Sud je prvi put napisao da se ponovi izbor i jeste, a sad ćemo pričekati novu odluku suda – rekao je Đakić. Zmijanović je dodala kako nije ministar Ćorić postupio po presudi jer nije raspisao novi natječaj, već je samo donio novo rješenje o imenovanju s detaljnijim obrazloženjem izbora Nelle Slavice.

Na odboru se povela i rasprava smije li intervju na razgovoru za posao, koji je stvar osobnog dojma, nositi najviše bodova za zapošljavanje, te se predlagalo da se Ministarstvu uprave predloži da se ograniči da, primjerice, intervju može nositi samo jedan ili dva boda, dok ostali zahtjevi nose preostalih 18 bodova, kao da bi trebalo voditi zapisnik i s tih intervjua kako bi se kasnije moglo utvrditi je li uistinu netko briljirao na tom razgovoru ili je izabran samo zato što se svidio ispitivaču.

Na kraju sjednice Josip Đakić je konstatirao kako više nemaju kvoruma pa ne mogu donijeti nikakve zaključke, te kako će se sigurno sastati nakon nove presude Upravnog suda.

Komentara 1

CR
CroZrakomlatNo1
13:23 03.10.2019.

Kako mogu neki negirat pravo domoljubnim herojima koji su bili pripravljeni dat svoj zivot za Cro RKC , Cro Boga, Cro narod i Cro drzavu? Sramite se! Neprijatelji slavnih Branitelja ne vrijede da su dio od Boga izabranog povijestnog Cro naroda! Prava Cro branitelja moraju ostat sveta!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije