Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki požar

Linija obrane na Pelješcu duga 3 km. Cijelu noć na požarištu vatrogasci i vojska

25.09.2018.
u 23:20

"Situacija je jako složena i pred nama je jako dug dan, a vjerojatno i duga noć", rekao je vatrogasni zapovjednik Simović.

Požar trave i niskog raslinja, koji je u utorak ujutro buknuo na nepristupačnom terenu kod mjesta Mokalo na području Orebića, razbuktao se, a jaka bura otežava gašenjeVatra je došla u blizinu sela, pa je izdana zapovijed za evakuaciju 40 stanovnika Mokala u vilu Antonija u Postupu, a turisti iz dva obližnja kampa evakuirani su na igralište u Orebiću, priopćila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

>>Videe i fotografije požara možete nam poslati na javi@vecernji.net ili u inbox naše Facebook stranice.

Pogledajte video požara na Pelješcu:

Tijek događanja:

22:50 - Linija obrane od požara u Orebiću na Pelješcu proteže se na otprilike tri kilometra - od Postupa do sela Glabalovo, puše jak istočni vjetar, a prema vremenskoj prognozi slabljenje vjetra očekuje se od 23 do 3 sata ujutro, izvijestili su u utorak navečer iz Dubrovačko-neretvanske županije, dok su iz Ministarstva obrane poručili kako će ondje, uz stotine vatrogasaca, cijelu noć dežurati i 50 vojnika, a ujutro će na požarište u Orebiću doći u pomoć još 52 vojnika i sedam vozila.

Za srijedu meteorolozi najavljuju umjerenu do jaku buru, mjestimično s olujnim udarima koja će postupno slabiti. U požaru na Pelješcu u utorak su nagorjela četiri stambena objekta - fasade i krovišta kuća u selu Stankovići, požari se povremeno javljaju na cijelom požarištu. Na terenu je više od 300 vatrogasaca iz Dubrovačko-neretvanske županije i drugih krajeva Hrvatske s pedesetak vozila, a pristiže još vatrogasnih snaga.

21:20 - Pedeset pripadnika kopnenih Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH sa šest vozila cijelu će noć biti angažirani na požarištu na području Orebića-Mokalo-Podstup na poluotoku Pelješac u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a u ranim jutarnjim satima, u srijedu, 26. rujna 2018., pridružit će im se i dodatna 52 pripadnika kopnenih snaga iz vojarne "126. brigade HV-a" u Sinju sa sedam motornih vozila.

20:30 - Stanje na požarištu kod Orebića još je iznimno ozbiljno te su na tom području raspoređene sve raspoložive snage, a kako je vjetar okrenuo smjer, ojačao je požar od sela Mokala prema Postupu, zbog čega onamo stižu dodatne snage, doznaje se u utorak navečer od županijskoga vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića

 "Još je puno akcije pred nama. Moramo odgovornije preuzeti što god možemo. Kroz noć nema povlačenja. Niti jedan vatrogasac neće sići s brda. Svi smo sad na brdu, a radimo smjene koliko možemo. Nema niti malo opuštanja", rekao je Simović o požaru u kojem su nagorjele četiri kuće.

Dodao je da je dio vatrogasnih snaga iz Šibenika i Zadra preusmjeren u Kulu Norinsku, gdje se požar, prema njegovim informacijama, proširio. Iz Dubrovačko-neretvanske županije izvijestili su kako je na terenu trenutačno više od 300 vatrogasaca iz županije i iz drugih krajeva Hrvatske s pedesetak vozila, a pristiže još vatrogasnih snaga.

19:10 - Zbog požara koji su zahvatili Pelješac, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević hitno je sazvao sastanak županijskog vatrogasnog stožera Dubrovačko-neretvanske županije koji će se sastati sutra, u srijedu, 26. rujna 2018. u 8 ujutro u Orebiću, u Općini Orebić. Na sastanku će se dogovoriti daljnji koraci.

1/23

 

Trenutno su na požarištu kod Orebića angažirana tri Canadaira, 50 pripadnika kopnenih Protupožarnih namjenski organiziranih snaga i vatrogasne snage koje pomažu mještanima u borbi s vatrenom stihijom. Vojska će cijelu noć biti angažirana na požarištu, kažu iz MORH-a.

18:55 - Marija Mrgudić, stanovnica Orebića, smatra kako je do požara došlo zbog žica dalekovoda.

- Ne mogu to tvrditi sa stopostotnom sigurnošću, ali to je neko moje mišljenje. Neki dan sam prošla tuda i gledala sam te rastegnute žice dalekovoda. Imala sam dojam kako ih rukama mogu uhvatiti. Možda su zbog vjetra lupale jedna o drugu i možda je zbog toga zaiskrilo, rekla je Mrgudić za Dubrovački dnevnik.

18:40 - Dvojica vatrogasaca koji su bili u cisterni DVD-a Metković koja se prevrnula, dobro su i prošla su s lakšim tjelesnim ozljedama.

18:35 - Na četiri kuće u Stankovićima, na području Orebića, požar je u utorak popodne zahvatio potkrovlje i dio fasade, dok su donji dijelovi spašeni, a kako je bura malo oslabjela, požar osim kopnenih snaga gase i kanaderi, izjavio je za Hinu županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

Stjepan Simović je istaknuo da vatrogasci nastoje odbiti požar te da će nastati golem problem ako se počne vraćati prema šumi u smjeru Orebića.

"Na granici smo da se to dogodi. Situacija je jako zahtjevna. Riječ je o vatrenoj liniji dugoj oko četiri kilometra", rekao je Simović.

Sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Općine Orebić, a članovi Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije su po nalogu načelnika Stožera u stanju pripravnosti  Stožeri civilne zaštite stalno će pratiti daljnji razvoj situacije i u skladu s tim poduzimati odgovarajuće mjere, s naglaskom na analize potreba i utvrđivanje aktivnosti u narednom razdoblju za trenutno najugroženija područja, kao i angažiranja ljudstva i materijalnih sredstava potrebnih za pružanje pomoći ugroženom stanovništvu, navodi DUZS.

18:02 - Kod Kule Norinske došlo je do prevrtanja cisterne DVD-a Metković.

17:40 - U pomoć kolegama u gašenju požara na Pelješcu stigli su i vatrogasci iz Zagreba, DVD Dalmacija Dugi rat i DVD Drniš.

16:55 - Policija i vatrogasci mole osobu koja je pustila drona da ga spusti budući da isti smeta kanaderima u gašenju požara.

16:45 - Zapovjednik kopnenih PP NOS OS RH poručnik Danijel Ivanček koji se trenutno nalazi na gašenju požara izjavio je: „Kontroliramo situaciju na požarištu već gotovo dva sata, branimo okolne kuće i vršimo prigušivanje manjih požara koji nastaju te tako kontroliramo njihovo širenje. Naime, Canadairi gase požar u brdu gdje je velika vatra, a kopnene snage pomažu vatrogascima i lokalnom stanovništvu u obrani obiteljskih kuća.“

Ivanček je ispričao kako su helikopterom MI-8 MTV-1 sletjeli na nogometno igralište, nakon čega su ih vatrogasci prebacili na teren u Stankoviće.

16:27 - Budući da se bura malo smirila,tri kanadera koja su upućena u Kulu Norinsku preusmjerena su na gašenje požara na Pelješcu. U pripremi je angažiranje i četvrtog kanadera.

16:05 - Vatrena linija je duga nekoliko desetaka kilometara i, neslužbeno, vatra se širi u dva smjera, prema Donjem i Gornjem Mokalu koji su od Orebića udaljeni četiri kilometra te prema Orebiću, a požar je upravo prošao kroz naselje Stankovići, piše Dubrovački vjesnik. Kampovi i kuće u evakuiranom Mokalu su obranjeni, brane se kuće u Stankovićima te na samom početku Orebića kao i benzinska stanica koja se također nalazi na ulazu u Orebić.

15:44 - Vatra je zahvatila dvije kuće u mjestu Mokalo te dvije kuće u Stankovićima, a u tom mjestu opasno se približila i spremištima nafte te ulja, javlja HRT. 

15:35 - DUZS javlja da su prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika za pomoć u gašenju požara na Pelješcu angažirane i dodatne vatrogasne snage iz Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske, Primorsko-goranske i Koprivničko-križevačke županije.

1/18

15:25 - Na požarište kod Kule Norinske, nedaleko od Metkovića, upućena su tri kanadera.

Foto: Tomislav Medak

15:05 - Županijski centar 112 Dubrovnik zaprimio je dojavu o požaru trave, niskog i visokog raslinja na predjelu Kula Norinska kod Metkovića. Ovisno o meteorološkim uvjetima, na gašenje će biti upućen kanader, javlja DUZS.

14:47 - U mjestu Stanković na Pelješcu vatra je zahvatila dvije kuće, javlja N1.

- Požar je došao do ulaza u samo mjesto Orebić i tu se doslovce borimo za svaku kuću. Vatra je zahvatila nekoliko kuća u mjestu Stankovići. Vatrogasci se bore i to je u pravom smislu riječi pakao - rekao je vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović.

14:42 - Zatvorena je Pelješka cesta na predjelu Kriva dolina kod skretanja za Trpanj, a trajekt iz Korčule preusmjeren je na Trstenik i to na liniji Dominče – Trstenik u 15 sati i Trstenik – Dominče u 17 sati.

14:40 - Požar gase i hrvatski vojnici.

- Pedeset pripadnika kopnenih snaga, dva helikoptera MI-8 MTV-1 i jedan Canadair CL-415 te jedan desantni brod minopolagač iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) upućeni su na gašenje požara na području Orebića-Mokalo-Podstup na poluotoku Pelješac - objavljeno je iz MORH-a.

14:20 - Kanaderi su opet u zraku i gase požar na Pelješcu

14:10 - Požar je došao do samog ulaza u Orebić.

- Bura puše direktno prema gradu. Vatrogasci su razasuti na sve strane jer je požarište ogromno. Brane od vatre benzinsku pumpu, kamp, industrijsku zonu i zgrade. Na terenu su svi vatrogasci s Pelješca i Korčule - rekao je mještanin Orebića za 24sata.

14:00 - Na požarište upućeni su vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split (14 vatrogasaca s 4 vozila) i Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Šibenik (4 vatrogasca s 2 vozila) te 50 pripadnika Hrvatske vojske, koje će prevesti 2 helikoptera, priopćio je DUZS. Jedan kanader iz Splita krenuo je prema Pelješcu kako bi se utvrdilo postoje li uvjeti za gašenje iz zraka.

13:25 - Jaka bura otežava gašenje požara, bili su pozvani i kanaderi, ali zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta nisu mogli pomoći.

Požar se uz jak vjetar širi, ali sve se ugrožene kuće brane te za sada nijedna nije zahvaćena, doznaje se od županijskoga vatrogasnog zapovjednika Dubrovačko-neretvanske županije Stjepana Simovića.

"Situacija je jako složena i pred nama je jako dug dan, a vjerojatno i duga noć", rekao je Simović.

Vatru trenutačno gase vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Dubrovnik s 10 vatrogasaca i 4 vozila, JVP-i Dubrovačko primorje, Mljet i Dubrovački vatrogasci te DVD-i Orebić, Kuna, Putnikovići, Viganj, Korčula i Trpanj.

Sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Općine Orebić, a članovi Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije po nalogu načelnika Stožera u stanju su pripravnosti.

Ranije su na teren bila upućena dva kanadera, ali zbog loših meteoroloških uvjeta kanaderi nisu mogli djelovati pa su sletjeli u splitsku zračnu luku. Kanaderi će se vratiti na požarište ako bura popusti, ističe DUZS.

1/4

Stožeri civilne zaštite kontinuirano će pratiti daljnji razvoj situacije i u skladu s tim poduzimati odgovarajuće mjere, s naglaskom na analizu potreba i utvrđivanje aktivnosti u sljedećem razdoblju za trenutačno najugroženija područja, kao i angažiranje ljudstva i materijalnih sredstava potrebnih za pružanje pomoći ugroženom stanovništvu, navodi DUZS.

– Vlada opći kaos, gori sa svih strana. Jaka bura puše i otežava gašenje vatre, rekao je za 24sata Ante Vidulin, dozapovjednik DVD-a Orebić.

Vatra je došla u blizinu sela Mokalo pa je izdana zapovijed za evakuaciju stanovnika u vilu Antonija u Postupu. Evakuirano je još jedno selo – Jurjevići. Turisti iz dva obližnja kampa evakuirani su na igralište Orebić.

Ključne riječi

Komentara 60

MI
Mimizo
14:42 25.09.2018.

PODMETNUTO

LU
lunar777
14:39 25.09.2018.

Opet namjerno podmetnuti požar.

VI
Vito
13:13 25.09.2018.

Kod mjesta Mokalo na Pelješcu ::: Na žalost to nije na trasi ceste ili mosta. __ No, možda se stanovnici rješavaju nekorisne šume alohtonog bora u korist novog građevinskog zemljišta za slijedeću turističku sezonu. __ Ne može za požar bitii kriva suša, jer je jučer padala kiša __ Ali je zanimljivo da je požar nastao nakon medijskog izvješća kako je ova sezona požara bila 50 % manja od prošlogodišnje. __ Nekom je očito u interesu promijeniti tu statistiku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije