Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TELEOPERATERI

Bulj: Zastupnici trebaju uvesti obvezu ishođenja građevinske dozvole za gradnju baznih stanica

Miro Bulj i Nikola Grmoja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
08.05.2019.
u 13:38

Ukazali su na apsurd da Hrvatska ima jedan od najsporijih interneta u Europi, ali ga plaća najskuplje

Sabor se mora suprotstavi samovolji stranih teleoperatera i uvesti obavezu ishođenja građevinske dozvole za gradnju baznih stanica, kao i u svom ostalim zemljama članicama Europske unije, poručio je danas Mostov Miro Bulj uoči saborske rasprave o njegovom prijedlogu zakona kojim bi se to reguliralo.

Vlada ne podržava njegov prijedlog, pa se nada da će se zastupnici složiti s njegovim zahtjevom da se na teleoperatere u Hrvatskoj primjenjuju ista pravila kao i u zemljama iz kojih oni dolaze.

- U Francuskoj je za postavljanje bazne stanice i prikupljanje dokumentacije i dozvola potrebno čak dvije godine, u Austriji godinu dana, a u Hrvatskoj ni dva mjeseca. To nam govori da u Hrvatskoj nitko ne mari što se bazne stanice postavljaju na krovove kuća, dječjih vrtića, škola, domova zdravlja, pa čak i u zvonike crkava, te na kulturnu baštinu, primjerice Klišku tvrđavu. Zračenje je u Hrvatskoj na pojedinim lokacijama 890 puta veće nego u Parizu. Dobit teleoperatera je u Hrvatskoj je najviša u Europi i iznosi 43 posto, a u drugim europskim zemljama dostiže najviše 20 posto. Sve su ovo podaci koji govore u prilog činjenici da nas tretiraju kao periferiju u kojoj je sve dozvoljeno i ponašaju se kao da je Hrvatska njihova kolonija - rekao je Bulj na konferenciji za medije u Saboru.

Ukazuje na apsurd da Hrvatska ima internet koji je među najsporijima u Europi, a istodobno i jedan od najskupljih, unatoč brojnosti baznih stanica.

Njegov stranački kolega Nikola Grmoja iskoristio je prigodu da komentira oštre kritike koje je zaradio čelnik Mosta Božo Petrov zbog prijedloga da Hrvatska traži odštetu od Europske unije zbog iseljavanja mladih.

- Sada je Andrej Plenković kopirao prijedlog Petrova jer je u Bruxellesu govorio o osnivanju posebnog fonda koji bi zemljama koje su pogođene demografskim problemima omogućio dodatna sredstva. Nije riječ o odšteti, to je možda teška riječ, nego o kompenzaciji. Mi već imamo kohezijske fondove, a njihov je cilj smanjenje neravnopravnosti unutar EU kako bi zemlje koje zaostaju dostigle one razvijenije.

Mi samo tražimo da jedan od kriterija bude rizik od iseljavanja jer ako je neka zemlja pogođena iseljavanjem i gubi kvalificirani kadar, ona nikada neće stići razvijenije zemlje - objašnjava Grmoja. Podsjeća i na govor HDZ-ove europarlamentarke Ivane Maletić s plenarne sjednice Europskog parlamenta u kojemu kaže da manje razvijenim državama članicama, pogođenim demografskim izazovima posebno velikim iseljavanjima mora dodatno pomoći, a ne smanjivati sredstva.

- Sada se pokazalo da je ono što piše u Mostovu programu osmišljeno puno bolje od fonda kojega traži Plenković i kojega, sasvim je jasno, nikada nećemo dobiti, ali Plenković je očito prepoznao naš kvalitetni prijedlog i sada ga kopira iako smo danima ismijavani u medijima zbog jednog logičnog i konkretnog prijedloga – zaključio je Grmoja.

Mostova konferencija

Komentara 1

BE
berija
13:51 08.05.2019.

Za bazne stanice ću ih podržati kad svi mostovci prestanu koristiti mobilne telefone. Ovi prodavači magle trebaju najprije objasniti kako bi to država mogla zapovjediti poslodavcima da povećaju plaće. Evo, za brutto plaću u razini netto plaće koju sad primam vratit ću se u Hrvatsku. Dakle i dalje ću biti jeftiniji hrvatskom poslodavcu nego sadašnjem. Ali, i tada bih imao za hrvatske prilike suludo veliku plaću. Zašto bih se, dakle, vratio? Zbog Buljeve pameti i Božina poštenja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije