Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Most skuplja potpise

Bulj: Naše pitke vode ugrožavaju postupci koji su već na razini ekocida

Most
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
17.06.2019.
u 11:47

Most skuplja potpise u Saboru za promjenu Ustava kako bi se zaštitilo ljudsko pravo na pitku vodu. Promjenom koju predlažu jamči se ustavno pravo na čistu i pitku vodu svakom pojedincu, što je, naglašavaju, civilizacijska obveza našeg društva

Most nezavisnih lista poslao je danas svim saborskim klubovima zastupnika svoju inicijativu za promjenu Ustava kako bi se zaštitilo ljudsko pravo na pitku vodu, kao i vodni resursi u Republici Hrvatskoj. Promjenom koju predlažu jamči se ustavno pravo na čistu i pitku vodu svakom pojedincu, što je, naglašavaju, civilizacijska obveza našeg društva.

Da bi taj prijedlog uputili u saborsku proceduru potrebni su im potpisi petine saborskih zastupnika, odnosno 31 potpis, a ako im to uspije, za promjenu Ustava potrebna je suglasnost 2/3 zastupnika, dakle najmanje 101 glas, a čelnik Mosta Božo Petrov vjeruje kako nitko tko želi pomoći građanima ne može biti protiv ovog prijedloga. Sličnu stvar, podsjetimo, napravila je Slovenija 2016. godine kad je u Ustav ugradila pravo na pitku vodu te je dodatno zaštitila djelatnost opskrbe vodom.

– Svaki građanin mora imati jasno definirano pravo na pitku vodu. Ne smije se dopustiti privatizacija javne opskrbe vodom, vidimo na primjerima u svijetu gdje se to napravilo da cijene rastu, a kvaliteta isporuke pada. Voda je, uz to, bitan resurs za budućnost te je zato potrebno dodatno je zaštititi – naglasio je Božo Petrov.

Robert Podolnjak pojasnio je kako predlažu da se u Ustav uvede novi članak 70 a u kojem bi pisalo. "Svatko ima pravo na čistu i pitku vodu. Vodni resursi opće su dobro kojim upravlja država. Opskrba kućanstva pitkom vodom i vodom za kućanstva je neprofitna komunalna djelatnost koju osiguravaju javni isporučitelji. Komunalna djelatnost opskrbe vodom uređuje se zakonom."

– Želimo spriječiti bilo kakav pokušaj privatizacije isporuke vode. Bile su primjetne tendencije na europskoj razini da se ide na liberalizaciju vodnih usluga, pa je nastala inicijativa Pravo na vodu koja je skupila više od 2 milijuna potpisa. Iznimno je važno definiranje opskrbe pitkom vodom kao komunalne djelatnosti jer Ustav Republike Hrvatske komunalne djelatnosti izrijekom povjerava jedinicama lokalne samouprave, a opskrba pitkom vodom mora ostati neprofitna javna služba. Očekujemo potporu zastupnika kako bismo promjenom Ustava to osigurali – ustvrdio je Podolnjak.

Slaven Dobrović kaže kako ovom akcijom misle i na zaštitu okoliša, posebice na krška područja čijom se zaštitom, tvrdi, država jako malo bavi.

– Veće oborine i kiše dovode do kvarenja kvalitete pitke vode i zato je važno nametnuti ustavnu obvezu brige o vodnim resursima i u pogledu zaštite od zagađenja, posebno u izrazito osjetljivim krškim područjima – naglašava Dobrović.

Miro Bulj pak kaže da su spremni skupljati i potpise na peticiji kojom bi dodatno potaknuli vladajuće na usvajanje ovog prijedloga koji je, dodaje, na dobrobit cijele države.

– Naše pitke vode ugrožavaju postupci koji su već na razini ekocida. Pojedini lokaliteti, na Perući i Cetini, već su vidljivo onečišćeni velikim mrljama nepoznatog podrijetla i sastava. Ponovno pozivam mjerodavne da zatvore sve nelegalne deponije, pa i one legalne, kao što je Lećevica, koji ugrožavaju zdravlje ljudi kroz utjecaj na pitku vodu. Hrvatska apsolutno ovisi o zaštiti ovog prirodnog bogatstva i moramo se izboriti za njezino očuvanje pod svaku cijenu – zatražio je Bulj poručujući kako je voda sloboda.

Petrov je dodao kako kroz idućih nekoliko mjeseci planiraju napraviti detaljan plan akcija, nada se da peticija neće biti potrebna jer će stranke u Saboru shvatiti važnost zaštite voda, a ako ne, potpise na peticiji među građanima mogli bi prikupljati tijekom ljeta. 

Video: Bulj poklonio mlijeko Vladi

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar southman
southman
12:37 17.06.2019.

Kad se Bulj zadnji put napio vode ?? Možda u predškolskom stadiju !?

DU
Deleted user
12:46 17.06.2019.

I tako je čoban postao ekolog; rezervirano samo za MOST.

DU
Deleted user
11:47 19.06.2019.

De ti nama Bulju objasni kako se muzu ovcei i krave , ostavi se ti politike , nije to za tebe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije