Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nadošla voda probila je brane te se sva voda izlila na desnu stranu, ostavljajući lijevu bez vode. No, unatoč zabrinutosti javnosti, iz federalnog ministarstva okoliša i turizma su kazali da razloga za paniku nema

Bujica napravila novu razglednicu grada Jajca

08.12.2008.
u 23:00

Još jednom, veličanstveni vodopad u gradu svjetla, kamena i vode, u gradu po kojem su hodali kraljevi, pokazao je svu svoju veličinu i nepredvidljivost. Zbog kiše koja je nemilosrdno padala proteklih dana, došlo je do rasta razine vodostaja rijeke Plive, koja je u jednom trenutku pokazala svoje drugo lice i poplavila desnu stranu korita gdje se vršila sanacija.

Oštećenje vodopada
No, na sreću, nitko nije stradao, iako se sada postavlja pitanje što dalje i tko je kriv za to oštećenje. Tim povodom oglasio se i načelnik općine Jajce, Nisvet Hrnjić koji je kazao da stanovnici Jajca opravdano strahuju da vodena bujica može nanijeti još oštećenja vodopadu koji se čak ubraja među 12 najljepših na svijetu. Istaknuo je kako je nositelj projekta sanacije korita rijeke Plive i vodopada, Ministarstvo okoliša i turizma FBiH nespremno dočekalo razdoblje intenzivnijih padavina, a što je, kako kaže, rezultiralo vidljivim štetama na samom gradilištu i dodatno ugrozilo sigurnost i stabilnost vodopada, posebno njegove desne strane. No, prema riječima ministra okoliša i turizma FBiH Nevenka Hercega, stabilnost vodopada niti u jednom trenutku nije bila ugrožena te razloga za paniku i panične izjave nema.

- Cijeli projekt sanacije obavlja se sukladno pravilima struke i uz najveće mjere osiguranja prirodne ljepote sedrenih vodopada Plive, kaže ministar Herceg koji je nakon saznanja o erozivnom djelovanju vode na privremeni nasip, u Jajce poslao stručnu ekipu koja je utvrdila kako ne postoje dodatna oštećenja te da će projekt sanacije uskoro biti nastavljen.

- Završetak ove faze predviđen je za veljaču 2009. godine i do tada će se završiti. Prilikom puštanja velikih količina vode iz akumulacija HE Jajce I i II, koje je najavljeno uradila Elektroprivreda HZ H-B, došlo je do erozivnog djelovanja vode samo na privremeni nasip tako da su se vode Plive razlile nekontrolirano i pri tom proizvele samo neželjeni vizualni efekt, kazao je ministar Herceg, dodajući kako su slapišta i korito Plive pod kontrolom. S njim se složio i Marko Barić, predstavnik nadzornog organa izvođenja radova na koritu rijeke Plive.

- Nema mjesta panici jer mi nastavljamo s radovima. Poduzeli smo sve potrebne mjere, a očekivali smo takvo nešto pa smo sklonili strojeve.

UNESCO-va lista
Voda je prodrla na desnu stranu, ostavljajući lijevu bez vode, ali to ćemo uskoro sanirati, kazao je Marko Barić, dodajući da načelnik Hrnjić pretjeruje s nesmotrenim izjavama.

Dodatna zabrinutost stanovnika Jajca je da bi UNESCO mogao odustati od uvrštenja Jajca na listu svjetske baštine. Zbog njegove ljepote i bogate povijesti inicijativa za upis Jajca na listu svjetske baštine UNESCO-a pokrenuta je još 1979. a oživljena 2005. godine.

- Nema ni govora da bi ovaj događaj mogao utjecati na UNESCO-ov plan za upis Jajca na listu svjetske baštine. Sanacijom korita Plive i vodopada, mi vraćamo dug prirodi koja nam je podarila ovu ljepotu u kojoj će uživati mnoge generacije poslije nas, kategoričan je ministar Herceg.

Bilo kako bilo,, zaštitni znak stoljetnog grada Jajca, ljepotica među rijekama, izazvana prirodnim nepogodama ponovno je uznemirila građane Jajca. Kao i godinama prije kada je zabilježeno nekoliko poplava.

Još se mnogi sjećaju ‘96. kada je vodena stihija srušila vidikovac i ugrozila Grad-slap,kako je Jajce nazivao pjesnik Nikola Šop.



Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije