Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIJENA JE PORASLA

Bugarski premijer otkrio koliko je koštalo Pfizerovo cjepivo, a koliko ga EU sada plaća

Vials labelled "AstraZeneca COVID-19 Coronavirus Vaccine" and a syringe are seen in front of a displayed Pfizer logo
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
12.04.2021.
u 19:17

Iz belgijske vlade u prosincu je procurio cjenik prema kojemu ispada da je cjepivo AstraZenece koštalo EU 1,78 eura po dozi

Pfizerovo cjepivo koštalo je 12 eura, potom 15,50 eura, a Europska komisija sada potpisuje ugovore po cijeni od 19,5 eura, otkrio je bugarski premijer Bojko Borisov u izjavi koju prenose bugarski mediji. U nedavnoj raspodjeli 10 milijuna doza Pfizerova cjepiva, čiju je ubrzanu isporuku dogovorila Komisija, Bugarska je dobila najviše dodatnih doza, oko 1,26 milijuna, a Hrvatska je odmah iza nje sa 747 tisuća dodatnih doza.

Po Borisovljevim riječima, ispada da bi te dodatne doze mogle biti skuplje plaćene jer cijena cjepiva BionTecha i Pfizera raste. To se cjepivo, inače, pokazuje kao najpouzdanije u isporukama ugovorenih količina. Europska komisija nikad nije otkrivala cijene po kojima je dogovorila različita cjepiva prošle godine, no iz belgijske vlade u prosincu je nakratko procurio cjenik prema kojemu ispada da je cjepivo AstraZenece koštalo EU 1,78 eura po dozi, a Pfizer/BioNTechovo 12 eura po dozi.

Foto: Reuters/Pixsell

Do kraja drugog tromjesečja, zajedno s ubrzanih, dodatnih 747 tisuća doza, Hrvatskoj bi ukupno trebalo biti isporučeno 1,8 milijuna doza Pfizer/BioNTechova cjepiva, neslužbeno doznajemo od upućenih izvora u EU. Bugarski premijer Borisov u svom je istupu dodao da se trenutačno pregovara i potpisuje ugovor o 900 milijuna doza cjepiva po 19,5 eura, što je trošak od 18 milijardi eura za daljnje kampanje cijepljenja, vjerojatno na jesen, zimu i tijekom sljedeće godine. Stoga i državni proračuni svih zemalja članica trebaju pronaći sve veće iznose za cjepiva, zaključio je bugarski premijer.

Komentara 36

AR
ares2020
20:09 12.04.2021.

Covid je idealna bolest za farmaceutsku industriju. Novac neprekidno teče prema njima.

DU
Deleted user
19:34 12.04.2021.

'Zdravstvena komisija Parlamenta Europske unije održala je žurnu raspravu i istragu kako bi istražila utjecaj farmaceutske industrije na globalnu kampanju oko virusa H1N1 koju je pokrenula Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Tekst rezolucije koju je odobrila komisija navodi da su u cilju promoviranja svojih patentiranih lijekova i cjepiva protiv gripe farmaceutske kompanije izvršile utjecaj na znanstvenike i službene agencije odgovorne za javne zdravstvene standarde da bi uzbunile vlade diljem svijeta i natjerale ih da protrate nedostatne resurse za neučinkovito cjepivo. Osim toga, navodi se i da su se zbog toga milijuni zdravih ljudi izložili riziku nepoznatih popratnih efekata nedovoljno testiranog cjepiva. Predsjednik Odbora parlamenta EU za zdravstvo dr. Wolfgang Wodarg pandemiju svinjske gripe nazvao je “jednim od najvećih medicinskih skandala stoljeća”. Wodarg je kazao kako je kampanja “lažne pandemije” počela prošlog svibnja u Mexico Cityju, kada je stotinu ili više “normalnih” oblika gripe odmah proglašeno početkom nove prijeteće pandemije, iako je bilo malo znanstvenih razloga za to. Komisija će tako krenuti u istraživanje “lažne pandemije”, kao i veza između znanstvenika s farmaceutskim tvrtkama GlaxoSmithCline, Roche i Novartis.' Svaka sličnost s covid plandemijom je slučajna. 😂😂😂

AV
avangero
20:15 12.04.2021.

Zato i ne valja, pre jeftino je za ostale proizvođače, ruši im cijenu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije