Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU nije odobrio proširenje

Bugarski lider nastavlja blokadu Skoplja u strahu pred padom vlade

bojko borisov
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
01.12.2020.
u 15:00

Sjeverna Makedonija, koja je zbog dugogodišnje grčke blokade morala promijeniti čak i ime, sada je prepuštena na milost ili nemilost premijeru države članice EU iz čije spavaće sobe izlaze slike s pištoljem, snopovima eura i zlatom

U intervjuu za ugledni njemački list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, objavljenom preko cijele druge stranice novina i opremljenom naslovom “Političar, pištolj i zlato”, bugarski premijer Bojko Borisov ustvrdio je njegova vlada mora “reagirati” prema Sjevernoj Makedoniji jer bi ga, u suprotnom, njegovi politički protivnici optužili da je izdao bugarsku povijest i popustio pred pritiscima europskih partnera. Pritisci, ponajprije iz Njemačke koja je danas ušla u posljednji mjesec svog predsjedanja Vijećem EU, ipak zasad nisu urodili plodom jer je bugarska blokada otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja sa Sjevernom Makedonijom bila jedan od razloga zbog kojeg na jučerašnjem sastanku Corepera u Vijeću EU nisu odobreni zaključci o proširenju EU.

“Sve je kriva Kominterna”

Intervju Bojka Borisova za nedjeljni FAZ opremljen je takvim naslovom jer bugarski premijer odgovara na pitanja o svojim aferama, zbog kojih već tjednima traju prosvjedi. A jedna od tih afera su i fotografije iz njegove spavaće sobe, tajno snimljene i puštene u javnost ljetos, na kojima se vidi ladica noćnog ormarića i u njoj pištolj, snopovi novčanica od 500 eura i male zlatne poluge.

– Fotografije su slikane u vladinoj vili u kojoj živim. Već sam dugo razveden i živim sam. Imam li ljubavni život? Naravno da imam. Ako ljude to zanima, mogu sa zadovoljstvom reći: ja sam čovjek s ljudskim potrebama – objašnjava Borisov u intervjuu njemačkom novinaru koji je, inače, nedavno u intervjuu “rešetao” i Marka Perkovića Thompsona. Bugarski premijer tvrdi da mu je kompromitirajuće predmete u nahtkasl podmetnula jedna od njegovih ljubavnica, koja je taj “kompromat” producirala po nalogu njegovih političkih protivnika.

Iako to izrijekom ne potvrđuje, Borisov ostavlja dojam da ne namjerava popustiti kad je riječ o Sjevernoj Makedoniji upravo zato što se, na drugim temama i drugim (korupcijskim) aferama, bori da ne bude smijenjen kao premijer. Sjeverna Makedonija, koja je zbog dugogodišnje grčke blokade morala promijeniti čak i ime, sada je prepuštena na milost ili nemilost premijeru države članice EU iz čije spavaće sobe izlaze slike s pištoljem, snopovima eura i zlatom. Borisov u razgovoru za njemački list koristi argumentaciju da su Makedonci dobili identitet svojevrsnim etničkim inženjeringom komunističkih vlasti nakon II. svjetskog rata.

– Kompromis je moguć, ali morate znati o čemu je riječ. Nakon II. svjetskog rata, bugarski komunisti i Kominterna, pod kontrolom staljinističke Moskve, željeli su zbog ideoloških razloga silom pretvoriti Bugare u Makedoniji u Makedonce. Bugari su bili prisiljeni nazivati se Makedoncima – kaže premijer Bugarske Bojko Borisov. Njegovi suradnici i diplomati u Bruxellesu ranije su i Josipa Broza Tita spominjali u tom kontekstu kao državnika koji je slijedio zaključke Kominterne u stvaranju makedonskog identiteta.

Zaev pomirljiv

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev prošloga je tjedna dao intervju bugarskoj agenciji BGNES, kojim je pokušao izgladiti stvar, omekšati bugarsku blokadu, barem u onom dijelu u kojem Bugarska traži nekakvu zajedničku interpretaciju povijesti. Bugari, među ostalim, traže da ih se u Sjevernoj Makedoniji prestane opisivati kao fašističke okupatore tijekom II. svjetskog rata.

– Već smo zamijenili dvadeset ploča na spomenicima na kojima se spominjao “bugarski fašistički okupator”. To nije istina. Bugarska nije fašistička zemlja. Bugarska je naš prijatelj – rekao je Zoran Zaev. No, ubrzo se zbog te izjave našao pod kritikama povjesničara i dijela javnosti, koji ne žele pristati na uljepšavanje bugarske uloge u povijesti.

Zaev na to odgovara kako razumije kritike, kako je i njegova obitelj antifašistička, ali da je na liderima poput njega da probijaju put naprijed u budućnost, a za Sjevernu Makedoniju to je put prema EU.

Ključne riječi

Komentara 5

DA
DarthVader
19:52 01.12.2020.

Ne postoji nikakva sjeverna Makedonija, vec samo Makedonija. Njihovi politicari nisu nikada smjeli pristati na promjenu imena.

DO
DOM255
16:44 01.12.2020.

Podrška Bugarskoj, saveznici 41-e, saveznici danas, velikosrpska SFRJ kuhinja je izmislila "bošnjačku" i "makedonsku" naciju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije