Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUGARI U SVEMIRU

Bugarska lansirala svoj prvi satelit

Foto: SpaceX
1/4
24.06.2017.
u 12:55

Ovaj poduhvat izveden je uz pomoć američke aeronautičke tvrtke SpaceX iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy na Floridi

Prvi bugarski geostacionarni komunikacijski satelit lansiran je u svemir, objavio je u subotu bugarski operater Bulsatcom

Satelit BulgariaSat-1 koji će omogućavati televizijske i komunikacijske usluge u Europi i sjevernoj Africi lansirala je američka aeronautička tvrtka SpaceX iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy na Floridi.

Taj će se objekt moći koristiti i u iznimnim situacijama poput potresa, oluja i poplava, kad mreža na tlu ne može funkcionirati.

"Ovaj smo svemirski projekt započeli prije više od 10 godina, svjesni da će za njegov dovršetak trebati strpljenje, predanost i ozbiljan tim", rekao je Maksim Zajakov, direktor Bulgaria Sata i Bulsatcoma. 

"Lansirali smo svoj BulgariaSat-1 i postali jedna od vodećih svemirskih nacija u Europi, otvorivši put razvoja za druge bugarske visokotehnološke sektore i talentirane specijaliste". 

Satelit će se pozicionirati na orbiti udaljenoj 36.000 kilometara iznad Zemlje, a u funkciji će biti do 20 godina. 

Bulsatcom je 235 milijuna dolara za ovaj projekt osigurao uz pomoć Američke banke za uvoz i izvoz i konzorcij europskih banaka kojeg predvodi Deutsche Bank. 

Komentara 11

Avatar jerko.cvein
jerko.cvein
13:13 24.06.2017.

Čestitam bugarskim narodu, 2 kozmonauta i sada satelit.

DE
deda1234
14:18 24.06.2017.

zato smo mi lansirali vecinu stanovništva u njemacku!

DU
Deleted user
07:35 26.06.2017.

Znači Bugarska je naprednija od Hrvatske unatoč uvjeravanjima da je Hrvatska super država. Pozdrav HDZ-u i SDP -u i Hrvatskim domoljubima vjerodostojno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije