Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Bugarska ratificirala ulazak Hrvatske u NATO

hr-bebic-txt.jpg
import
23.10.2008.
u 10:34

Bugarski parlament ratificirao je protokol o ulasku Hrvatske u NATO na sjednici u četvrtak kojoj je nazočio i predsjednik Sabora RH Luka Bebić.

Odlukom parlamenta Bugarska je postala sedma od 26 zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza koja je ratificirala pristup Hrvatske.

- Odluka vašega visokog doma potvrda je zajedničkih ciljeva, ali i dubokih povijesnih i suvremenih odnosa prijateljstva, otvorenosti, suradnje i uvažavanja između naših dviju zemalja - rekao je Bebić u svom obraćanju zastupnicima u povodu ratifikacije protokola.

Bebić je u svom govoru naglasio da Hrvatska s drugim članicama NATO-a dijeli zajedničke vrijednosti.

- Poštivanje ljudskih i manjinskih prava, stabilnost društava na načelima parlamentarne demokracije, rješavanje sporova političkim dijalogom ... takve vrijednosti dijeli danas i Hrvatska - rekao je Bebić.

On je ocijenio da Hrvatska članstvom u Vijeću sigurnosti UN-a, sudjelovanjem u mirovnim misijama, te suradnjom kroz regionalne institucije, "već dugo i sama doprinosi učvršćenju mira u ovom dijelu Europe i u svijetu".

- Taj doprinos nastavit ćemo pružati i kao punopravna članica Saveza, čvrsto vjerujući u načela međunarodnog prava, u međunarodni poredak utemeljen na načelima uzajamnosti, ravnopravnosti i kolektivne sigurnosti - rekao je Bebić.

Bugarski parlament u četvrtak je ratificirao i ulazak u NATO Albanije, koja je zajedno s Hrvatskom dobila poziv za ulazak u Savez na summitu u Bukureštu u travnju ove godine. Glasovanju je nazočila i predsjednica albanskog parlamenta Josefina Topalli.

Zastupnicima se obratio i bugarski ministar vanjskih poslova Ivajlo Kalfin, koji je podržao ulazak Hrvatske i Albanije u NATO ocijenivši da će se time dodatno stabilizirati regija.
- Bugarska se u NATO-u zauzimala za politiku otvorenih vrata... ulazak Hrvatske i Albanije značajno će doprinijeti regionalnoj stabilnosti - rekao je Kalfin.

Početkom ovog tjedna ulazak Hrvatske u NATO ratificirale su Rumunjska i Poljska, a ranije su to učinili i parlamenti Mađarske, Latvije, Sjedinjenih Država i Litve. U sljedećih nekoliko mjeseci očekuje se da će i preostale članice NATO-a ratificirati protokol kako bi Hrvatska i Albanija na sljedećem sastanku na vrhu u Strasbourgu i Kehlu u proljeće sljedeće godine mogle prvi put sudjelovati kao punopravne članice NATO-a.

Bebić, koji boravi u trodnevnom službenom posjetu Bugarskoj, sastao se u srijedu sa svojim domaćinom, predsjednikom Narodnog sobranja Georgijem Pirinskim, te s premijerom Sergejem Staniševim i potpredsjednikom države Angelom Marinom.

Predsjednik Sabora RH trebao bi u četvrtak završiti boravak u Bugarskoj posjetom drugom po veličini bugarskom gradu Plovdivu gdje bi se trebao sastati s načelnikom plovdivske oblasti Todorom Petkovim.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije