Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Bugarska definitivno izgubila 220 milijuna eura iz programa PHARE

25.11.2008.
u 14:47

Bugarska je definitivno izgubila 220 milijuna eura pomoći iz pretpristupnog programa PHARE zbog nezadovoljavajućih mjera u borbi protiv korupcije, objavila je u utorak Europska komisija.

Komisija je potvrdila ljetošnju suspenziju sredstava iz programa PHARE u vrijednosti 560 milijuna eura, od čega je već ugovoreno 340 milijuna, koji pak neće biti isplaćeni dok Komisija ne bude zadovoljna mjerama koje Sofija poduzima u upravljanju sredstvima. Preostalih 220 milijuna eura definitivno je izgubljeno jer je istekao rok za sklapanje ugovora.

- Krajnji rok za sklapanje ugovora je 30. studenoga, a problem je u tome što se ugovori vrijedni 220 milijuna eura više ne mogu potpisati - rekla je glasnogovornica Europske komisije Krisztina Nagy.

Komisija je također oduzela akreditaciju dvama bugarskim agencijama zaduženim za upravljanje sredstvima iz europskih fondova.

Sredstva iz programa PHARE preostala su iz pretpristupnog razdoblja na koje Bugarska, koja je ušla 1. siječnja 2007. godine u EU, još ima pravo.

Bugarska bi u razdoblju od 2007. do 2013. iz kohezijskog i strukturalnih fondova trebala dobiti 11 milijardi eura, ali će njihovo povlačenje također ovisiti o transparentnom upravljanju.

- Ovdje je riječ o novcu europskih poreznih obveznika, uključujući i bugarske - rekla je Krisztina Nagy.

- Nadamo se da će Bugarska hitno poduzeti potrebne mjere kako bi poboljšala upravljanje sredstvima - rekla je Nagy, dodajući da je to prvi put da neka članica na taj način izgubi financijska sredstva.

- Priznajemo da su poduzeti neki koraci u vezi s upravljanjem i sustavom nadzora, ali većina tih mjera su puka obećanja budućeg djelovanja koja još nisu dala konkretne rezultate - rekla je Nagy.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije