Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODIGNUTA OPTUŽNICA

Bugari objavili da su razotkrili rusku špijunsku skupinu

Foto: YouTube
1/2
25.03.2021.
u 11:21

Rusko veleposlanstvo u Sofiji odbacilo je optužbe, ustvrdivši kako su "neumorni pokušaji da dođe do raskola između Rusije i Bugarske".

Bugarske vlasti dignule su optužnicu protiv šestero svojih državljana, među kojima je nekoliko sadašnjih i bivših dužnosnika Ministarstva obrane, pod sumnjom da su špijunirali za Rusiju. 

Tužitelji navode kako je skupina 'predstavljala ozbiljnu prijetnju nacionalnu prijetnju tako što su sakupljali i predavali stranoj zemlji državne tajne Bugarske, NATO-a i Europske unije'. Također su pustili dokument koji je navodno pisao vođa grupa u kojem je naveo prioritete skupine, koje uključuju sakupljanje informacija o sastancima NATO članica, politika Europske unije prema Rusiji i obavještajni podaci o Ukrajini i Bjelorusiji, piše CNN.  

Bugarsko tužiteljstvo objavilo je i snimke navodnog počinjenja djela.

 

Špijunima je od snažnog interesa bila nedavno otvoren NATO-ov pomorski koordinacijski centar u Varni. Otkriće špijunske skupine dolazi uoči prvog službenog sastanka američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena s čelnicima NATO-a gdje će zasigurno jedna od tema biti upravo Rusija. 

Glasnogovornik američkog State Departmenta tvitao je da SAD pažljivo prati bugarsku istragu.

 

Bugarski tužitelji su objavili kako jedna od članica skupine ima bugarsku i rusku putovnica i ona je bila posrednica između skupine i ruskog veleposlanstva. Za uzvrat je dobivala novac. Poznato je i kako je ona supruga vođe skupine za kojeg se zna da je bio visoko pozicionirani dužnosnik bugarskog Ministarstva obrane.  Među uhićenima su i dužnosnici Ministarstva obrane, ali i vojne obavještajne službe, što sugerira da je urota išla do najviših razina vlasti. 

Bugarski glavni državni tužitelj Ivan Geshev kazao je kako ovako nešto nije viđeno još od 1944. godine. 

Rusko veleposlanstvo u Sofiji odbacilo je optužbe, ustvrdivši kako su "neumorni pokušaji da dođe do raskola između Rusije i Bugarske". 

Ključne riječi

Komentara 5

MP
miroslav.petkovic.7564
12:40 25.03.2021.

Rusi kazu za Blinkena to je nas prijatelj i tovaris hahaha.Kako im se Rusi smiju...Ne smiju se Bideny, sto je pao vec kaze kakav covik im vodi zemlju strava... A daje Ruski predsjednik pao kako bi se domaci Amerikanci smijali....Postaki prava sprdacina..

SI
sisavac
11:39 25.03.2021.

je, priča se po bugarskoj da su ih pronašli kako kopiraju članke iz novina! mene zanima kad će razotkriti američke špijune. ono, i oni prikupljaju informacije u zemlji, planovima, infrastrukturi, tehnologijama... oni prisluškuju svakoga, ipak je američki softver svugdje, njihova oprema također. i merkelicu prisluškuju, al ona o tome mora biti tiho. malo se pojadala, pa su joj rekli kako se treba ponašati. ja inače si volim pogledati snimku iz bugarskog parlamenta, kad su im u goste došli američki senatori i kongresmeni, a bugari odlučili odustati od par zajedničkih projekata sa rusima, nuklearke, plinovodi i slično. ameri u nevjerici gledaju kako ovi bjesomučno plješču sami sebi na mudroj odluci, a da od amerikanaca nisu dobili ništa zauzvrat. osim najave da će morati kupiti avione za 2 mlrd dolara od njih. pervan to ne bi bolje osmislio.

Avatar Čepiga.
Čepiga.
11:24 25.03.2021.

Ruska KGB mafija. Bravo Bugarska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije