Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VAŽAN BREND

Budućnost Špancirfesta ovisi o europskim fondovima

špancirfest
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/3
12.11.2014.
u 15:00

Tempo razvoja festivala ne prati tempo razvoja na kulturnoturističkom tržištu i zato će festival u budućnosti gubiti na konkurentnosti na međunarodnom kulturnoturističkom tržištu - kažu u Turističkom uredu

Od malog intimnog festivala za domicilno stanovništvo Špancirfest je u posljednjih 16 godina izrastao u jedan od najvažnijih kulturnih i turističkih proizvoda u zemlji.

Tempo razvoja

Tijekom deset festivalskih dana Varaždinom, prema procjenama varaždinske policije, prođe između 150 i 200 tisuća ljudi, što je jasan pokazatelj da Špancirfest privlači posjetitelje. Međutim, ako je suditi prema ovogodišnjem financijskom izvješću, organizatorima nije lako iz godine u godinu osiguravati sredstva i “držati ritam”.

- Zbog nedostatka vlastitih sredstava, neprofitne i razvojne uloge Turističkog ureda grada Varaždina i oslanjanja na tržište u iznosu od 85 posto sredstava, tempo razvoja festivala ne prati tempo razvoja na kulturnoturističkom tržištu i zato će festival u budućnosti gubiti na konkurentnosti na međunarodnom kulturnoturističkom tržištu - piše u ovogodišnjem financijskom izvješću, uz napomenu kako je potrebno u najkraćem mogućem roku definirati model upravljanja festivalom koji će omogućiti apliciranje na europske fondove, valoriziranje turističkih potencijala Špancirfesta i kreiranje originalnih festivalskih sadržaja.

- Ulaskom u Europsku uniju festival je dobio priliku da aplicira na fondove, ali naravno to će onda biti pod određenim uvjetima koje Europska unija postavi - kazala nam je direktorica varaždinskog Turističkog ureda Branka Tropp, koja zasad nije htjela otkrivati previše detalja o mogućim budućim promjenama.

Kazala je samo kako svaki ozbiljan organizator promišlja budućnost svojeg brenda, pa je tako i slučaj sa Špancirfestom.

Efekti festivala

O financijskom izvješću za Špancirfest idući ponedjeljak 17. studenog raspravljat će i varaždinsko Gradsko vijeće.

- Mi svake godine Gradu podnosimo financijsko izvješće, u kojem se trudimo detaljno prikazati ne samo prihode i rashode, već i efekte koje festival ima na gospodarstvo i turistički promet koji pokazuju važnost festivala i opravdanost njegova održavanja. Iz izvješća se vidi i kako je udio javnih sredstava u financiranju festivala samo 15 posto, dok ostatak financiramo sami. Po tome smo najbolji u Hrvatskoj - istaknula je Branka Tropp dodavši kako je već tri godine budžet festivala na istom nivou.

Komentara 1

Avatar gecdra
gecdra
16:22 12.11.2014.

Prema glazbenim gostima mislim da ga financira srpsko ministarstvo kulture a ne EU fondovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije