Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obrti

Budući učitelji svladavali tajne „hižnih“ obrta kameničkoga kraja

kamenica (1)
Arhiv TKIC Lepoglava
13.05.2011.
u 13:42

Kamenički učenici i učiteljice svoje su goste podučili izradi uporabnih i ukrasnih predmeta od rogoza i slame te „demačem našivavanju“, odnosno, narodnom vezu

KAMENICA - Dvadesetak studenata Učiteljskog fakulteta u Zagrebu u pratnji svojih mentora prof. Antuna Petaka i prof. dr. Mije Cindrića u kameničkoj je školi Ivana Rangera svladavalo umijeće tradicionalne seoske kućne radinosti toga kraja. Uz pomoć učenika, članova školske Učeničke zadruge „Kuorpica“ i kameničkih učiteljica Mirjane Posavec, Katice Veseljak i Jadranke Vusić te tradicijske pletačice Anđele Zagorščak, budući su učitelji pokušali ući u tajne „selskih hižnih“ obrta, od kojih su nekad živjele i svoje obitelji hranile generacije seoskih majstora ovoga kraja.

- Radionica je bila odlična i iznenadila sam se koliko mi je bilo zanimljivo jer sam u početku bila skeptična. Učenici su rado pomagali, bili su vedri i komunikativni i super upućeni u ono što rade. Impresionirana sam! – izjavila je jedna studentica. A mali domaćini sa svojim su učiteljicama goste iz Zagreba podučili izradi logožara od rogoza na posebnom tkalačkom stanu, izradi uporabnih i ukrasnih predmeta od slame i „demačem našivavanju“, odnosno, izradi narodnoga veza.

- Odličnom izvedbom radionica potvrdili ste opravdanost uvođenja studija zadrugarstva na Učiteljskom fakultetu po uzoru na najbolje takve studije u Europi, ali i na nužnost formiranja praktikuma i osnivanja vježbaonice za učeničko zadrugarstvo – izjavio je prof. Antun Petak.

Kameničke učenike obišli su i kolege iz Osnovne škole Gradec kod Vrbovca, kako bi vidjeli način rada koji njeguju zadrugari Kuorpice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije