Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završio sastanak u Vladi

Budući ministri davali prve izjave: 'Diplomat mora biti spreman. Nikad bez mobitela'

Novi ministri kod premijera
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/19
18.07.2019.
u 13:46

Učlanio sam se u HDZ sa svojih 16, 17 godina, rekao je budući ministar rada Josip Aladrović

Novi kandidati za ministre i ministrice završili su koordinacijski sastanak u Vladi s premijerom Andrejem Plenkovićem. Izvanredna sjednica Sabora na kojoj će biti potvrđeni novi ministri bit će održana u petak. "To je izazov u mojoj karijeri", rekao je novi ministar uprave Ivan Malenica na pitanje novinara zašto je prihvatio dužnost ministra. "Bavio sam se javnom upravom", dodao je. Upitan hoće li ići na smanjivanje ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukoba interesa, rekao je da će vidjeti.

"Kuščević je odradio određene aktivnosti u Ministarstvu. Moj je cilj da demistificiramo javnu upravu i vratimo povjerenje građana. Da javna uprava bude servis građana", rekao je. Na pitanje hoće li biti otpuštanja, rekao je da to ne može sada reći.

Nakon sastanka u Vladi budući ministri razgovarali su s novinarima, no nisu iznosili konkretne planove za svoje resore:

– Imali smo ugodan koordinacijski sastanak. Podijelili smo iskustva i postignuća u različitim resorima. Zahvalna sam na ovom povjerenju i odgovornosti. Nastavit ću sve aktivnosti koje su pokrenute pod ministrom Tolušićem. Sad je najvažnije napraviti strateški plan i fokusirati se na ono što doista treba našim poljoprivrednicima – poručila je Marija Vučković, kandidatkinja za ministricu poljoprivrede.

Novinarima se ispred Vlade obratio i novi ministar državne imovine Mario Banožić. "Kada dođem u Ministarstvo, vidjet ću što ću točno napraviti", rekao je. 

"Treba li država imati pet – šest strateških tvrtki, a sve ostalo ići na tržište, ne znam do onog trenutka dok ne vidim, a prema mojem mišljenju, država treba imati kontrolu nad onim tvrtkama koje državu čine konkurentnom", rekao je Banožić novinarima pred Banskim dvorima.  Dodao je kako postoji popis tvrtki koje su državi od strateškog interesa, ali nije želio otkriti o kojim je tvrtkama riječ.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Odgovorno ćemo obavljati svoj posao. Mijenjat ću nešto. Velika većina napravljena je dobro. Pozvat ćemo socijalne partnere na dijalog", kazao je budući ministar rada Josip Aladrović . "S obzirom na broj potpisa, to je demokratska volja naroda", rekao je o prikupljenim potpisima za referendum.

Smatra kako treba pustiti da Vlada i Ministarstvo uprave odrade svoje dio posla, da se vidi je li dovoljno glasova za referendum i da Ustavni sud treba utvrditi je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom. "Ne bih želio tumačiti nešto što će tumačiti Ustavni sud, s obzirom na to da smo mirovinskom reformom postigli ciljeve koje smo htjeli, a to je dugoročna održivost mirovinskog sustava i adekvatnost mirovina". Zahvalio je ministru Paviću na suradnji koja je bila kvalitetna. "Učlanio sam se u HDZ sa svojih 16, 17 godina", rekao je na pitanje novinara. 

Aladrović je rekao da Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa protiv njega vodi postupak zbog "manjeg previda". "Na povjerenstvu je taj predmet. I kakva god odluka bude, ja ću je prihvatiti", dodao je Aladrović na pitanje o sukobu interesa. 

"Radimo na novoj strategiji, uvest ćemo poljoprivrednike u digitalizaciju, radit ćemo na poboljšanju položaja ribara pri korištenju fondova, na poboljšanju njihova položaja općenito i izraditi odgovarajući strateški plan za novo programsko razdoblje", kazala je nova ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Na pitanje hoće li joj godina dana biti dovoljna za provođenje tih planova, kazala je da "nekad nekome nisu dovoljne četiri godine, a nekad se u šest mjeseci može mnogo učiniti" te kako vjeruje da će ono što je započeto biti uspješno završeno.

"Nastavljamo kako smo radili do sada u Ministarstvu poljoprivrede, a vjerujem da ćemo sve uspjeti i nadograditi", dodala je. 

Grlić Radman: Diplomat mora biti spreman. Nikad ne ispuštam mobitel

"Nastavit ćemo raditi, moram vidjeti s još aktualnom ministricom Pejčinović Burić. Nastavit ćemo tamo gdje smo stali. Najveći nam je izazov predsjedavanje Vijećem. Naši su ciljevi plemeniti. Moram utvrditi koliko se radi. Moji kolege puno rade", rekao je budući ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. Na pitanje kada ga je premijer zvao, nije odgovorio. "Mi smo svi iz vanjskih poslova. To mi je čast ako je premijer smatrao da ja to mogu i imam iskustvo", dodao je. Rekao je da ne zna tko će ga naslijediti u Berlinu.

"Član sam HDZ-a", dodao je. Vjeruje da je presudilo diplomatsko iskustvo. Predsjednik Tuđman zvao ga je natrag u Hrvatsku, potvrdio je. "Organizirao sam mu 21. travnja 1989. predavanje. Vidjeli smo da ima viziju", kazao je. "Ja sam bio 2012. imenovan i za veleposlanika u Budimpešti", rekao je.

"Premijer Plenković i ja dobro surađujemo. Tu ćemo jako dobro surađivati, poznajemo se", dodao je. 

Ne zna je li cijeli HDZ bio složan da on bude ministar. "Diplomat mora biti spreman. Nikad ne ispuštam mobitel jer moram biti uvijek dostupan", dodao je.

Podsjetimo, ministar financija Zdravko Marić i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović postat će potpredsjednici Vlade. Umjesto Gabrijele Žalac u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dolazi Marko Pavić, dosadašnji ministar rada i mirovinskog sustava.

Njega će u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava zamijeniti sadašnji šef Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Josip Aladrović. Umjesto ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića dolazi trenutačna držana tajnica u tome ministarstvu Marija Vučković. Ministricu vanjskih i europskih poslova Mariju Pejčinović Burić zamijenit će sadašnji veleposlanik u Njemačkoj Gordan Grlić-Radman.

Ministra uprave Lovru Kuščevića zamijenit će, kao što je to najavljeno, dekan Veleučilišta u Šibeniku Ivan Malenica. Mario Banožić, koji je dosad vodio Ured državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, bit će novi ministar državne imovine umjesto Gorana Marića. Umjesto Nade Murganić, nova ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku bit će HDZ-ova saborska zastupnica Vesna Bedeković.

Video: Plenković predstavio nove ministre

Komentara 91

TM
trade_mark
13:52 18.07.2019.

aladrović ima 34 godine, a godinu i nešto dana vodi Državni fond za mirovinsko osiguranje. odakle njemu s 33 godine znanja i vještina da može voditi takvo što?! odakle? očito jedino znanje i vještina koju mora zadovoljiti takav kadar jee ćaća koji je župan i politička figura u stranci. vjerodostojno. baš vjerodostojno!

BO
BozeSacuvaj
11:59 18.07.2019.

Sa 16 u HDZ!??..šta se pametni srami-budala se hvali

Avatar Mi sami
Mi sami
11:58 18.07.2019.

Stara narodna: Čega se pametan stidi time se budala ponosi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije