Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Više dječjih osmijeh

Budu li rezultati medicinskih oplodnji lošiji, zakon se mijenja

golem
Davor Višnjić/Pixsell
Autori: dg, sve
03.05.2010.
u 19:26

Državni tajnik Ante Zvonimir Golem kaže da su promjene moguće nakon što za desetak dana dobije šestomjesečno izvješće

Zalažem se za svako rješenje koje će, uz prihvatljiv rizik, dovesti do povećanog broja porođaja, do većeg broja djece i više dječjih osmijeha u Hrvatskoj – izjavio je predsjednik Ivo Josipović nakon sastanka s udrugama građana Roda i Grozd, liječnicima, političarima i predstavnicima Ministarstava zdravstva s kojima je razgovarao o Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji.

– Dobio sam golem broj mailova parova koji se zalažu za širenje spektra mjera iz zakona. Drago mi je što je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Zvonimir Golem rekao kako će otvoreno razmotriti znanstvene rezultate. Oni će biti ključan kriterij u mogućim izmjenama zakona – istaknuo je Josipović.

– Prve, šestomjesečne rezultate o broju trudnoća prema novom zakonu šefovi svih centara u Hrvatskoj predstavit će za desetak dana na stručnom skupu na Plitvicama. Znat ćemo, među ostalim, koliko je trudnoća ostvareno iz svježih embriotransfera i iz zamrznutih jajnih stanica te koliko je parova i zašto pomoć tražilo izvan Hrvatske. Intervencija u zakon bit će ako se pokaže da su rezultati loši ili lošiji – rekao je Golem.

Nakon duge rasprave o početku života, profesor Veljko Vlaisavljević iz Maribora, član ESHRE, uspio je istaknuti kako je statistika relevantna samo ako uzme u obzir broj pacijenata koji "uđu u ordinaciju" te broj rođene djece. Pojednostavnjeno – u statistike moraju ući i pacijentice koje zbog slabe stimulacije nisu dobile ni jednu stanicu pa je postupak otkazan.

Komentara 4

OB
-obrisani-
22:24 03.05.2010.

Ovaj zakon je sramota koju ni ministar ni premijerka a ni pomoćnici ministara neće moći sprati sa sebe nikada.

ST
stijef
00:14 04.05.2010.

kakve su to gluposti? maltretirat cemo vlastiti narod radi boga koji ne postoji i zbog kojega nijedan od parova koji zele djecu, pa makar i umjetnom oplodnjom, nece odustati od svih postupaka koje im lijecnici mogu osigurati? samo zbog imbecila koji tvrde, pozivajuci se na sprdnju pod imenom \'naravni zakon\', da je grijeh zamrznuti \'zivot\'? bljaaaaaaaaaaaaaaaak :-( ? koja gomila religioznih fanatika? evropa zabranjuje burke, a ne vidi da su nasi (mislim, evropski, krscanski) vjerski fanatici jednako grozni, primitivni, nazadni kao i oni iranski ili afganistanski :-(

OB
-obrisani-
13:26 04.05.2010.

Svaki tjedan savjet jedan! Savjet koji nema nikakvih ovlasti i ne služi ničemu osim političkoj promociji samo jedne strane, a yuJo nam je bobećao da će biti predsjednik svih građana. Zar nam je lagao? pozdrav vaš zmijicamala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije