Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji list daruje

Budite retro, pošaljite čestitku iz 1911. umjesto SMS poruke!

Razglednice za Božić
Foto: NSK Zagreb
1/5
03.12.2018.
u 12:10

Večernji list u srijedu 5. prosinca poklanja reprint starinskih čestitki iz vrijedne grafičke zbirke NSK Zagreb

Od dana kada su internet i mobilni telefoni ušli u naše živote, stari dobri običaj slanja novogodišnjih čestitki, laički rečeno, ispao je iz mode. Većina nas teško će se sjetiti kada je zadnji put čestitku poslala ili primila, no s radošću evociramo osjećaj ugode koji bi nas nekoć preplavio kada bismo u poštanskom sandučiću pronašli čestitku s koje se smiješi Djed Mraz, a na njezinoj je poleđini pisani trag lijepih želja nekoga kome smo dragi.

Privlačna patina prošlosti

Iako je fizičko slanje čestitki poštom danas retro, rijetkost i svojevrsni odraz nostalgije, nije sve izgubljeno. Prema neslužbenim podacima Hrvati u prosincu u odnosu na ostale mjesece pošalju više od milijun pismovnih pošiljaka. Ne bi li i dodatno oživjeli tu lijepu gestu koja se u Hrvatskoj prakticira od kraja 19. st., Večernji list od 5. prosinca svojim čitateljima daruje reprint jedne od devet starinskih čestitki koje su dio vrijedne Grafičke zbirke NSK Zagreb.

Foto: NSK Zagreb

Nastale su, počevši od najstarije, od 1911. pa do Drugoga svjetskog rata. I danas aktualnim motivima i uz patinu prošlosti sigurno će vas potaknuti da ih poštom pošaljete najmilijima, a na njihovoj poleđini, za one koji više vole nove medije, je i QR kod – poveznica s aplikacijom NSK Pozdrav iz Zagreba, koja je napravljena uz financijsku podršku TZ-a Grada Zagreba i uz tehničku podršku IT tvrtke Plava tvornica, a na kojoj su do kraja prosinca dostupne za slanje u digitalnom formatu.

– U Grafičkoj je zbirci NSK Zagreb, uz brojne razglednice, i oko 500 božićnih čestitki od kojih smo odabrali njih devet za Večernji list, i to uglavnom po estetskom ključu. Najstarija od njih je, kao što ste spomenuli, iz 1911. Na njoj je naslikana košara opletena imelom i napunjena voćem koje simbolizira obilje, ima zlatnu gravuru, a poslana je iz Đakova stanovitoj gospođi Klotildi u Osijek – govori nam Tamara Ilić Olujić, voditeljica Grafičke zbirke NSK Zagreb, pa nastavlja:

– U kolekciji ima i starijih čestitki od te, ali nisu u najboljem stanju pa ih nismo odabrali za print. U zbirci su uglavnom svjetovne čestitke s prikazima djece, etnografskim motivima koji se vežu uz hrvatske običaje, jelama, šišarkama i božikovinom, a autori nekih su i umjetnici poput Andrije Maurovića pa njih zbog autorskih prava nismo za ovu priliku mogli reproducirati.

Što se pak tiče slanja spomenutih čestitki u digitalnom formatu, ono je moguće putem već poznate aplikacije Pozdrav iz Zagreba koja je za ovo adventsko vrijeme dobila update kojim je u nju dodan tzv. advent mode u kojem je uz svaku od deset najatraktivnijih lokacija u Zagrebu, od Tomislavca preko Zrinjevca i Ilice do Kaptola, vezana po jedna božićna čestitka.

– Aplikacija je besplatna i raspoloživa na androidima, a preko nje čestitke se mogu slati putem maila, društvenih mreža i servisa za razmjenu poruka – kaže Dragana Koljenik, uz Sofiju Klarin Zadravec, savjetnicu za Digitalnu knjižnicu NSK, suautorica aplikacije Pozdrav iz Zagreba, koja je pokrenula priču sa starim razglednicama metropole iz zbirke NSK i do danas zaradila prestižne nagrade.

– Ideja za aplikaciju nastala je lani iz suradnje s TZ-om Grada Zagreba kojom smo im poželjeli ponuditi nešto iz fonda NSK što bi bilo važno za turistički sektor, a razglednice su te koje su izravno povezane. Kako Zagreb sve više postaje turistički grad, posebice u vrijeme blagdana, goste metropole vidjeli smo kao novu skupinu korisnika koja u svojim posjetima Zagrebu nekako zaobilazi NSK pa smo im na ovaj način pokušali približiti i ponuditi našu građu i omogućili smo im šetnju atraktivnim lokacijama grada pomoću razglednica iz prošlosti na kojima se vidi kako su ti dijelovi grada izgledali nekad, a kako izgledaju sada. U prvih pet mjeseci korištenja imali smo više od tisuću preuzimanja aplikacije, a početkom godine na svjetskom natjecanju knjižničarskih projekata IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions) osvojili smo treću nagradu. Prvi su bili Amerikanci, drugi Novi Zeland, a Hrvatska treća, što nam je otvorilo mogućnost da ljetos projekt predstavimo i u Kuala Lumpuru. Nagrađeni smo i prije mjesec dana, i to zlatnom medaljom na izložbi inovacija ARCA koja se održala u NSK.

Foto: NSK Zagreb

Što se tiče povijesti tradicije slanja božićnih čestitki poštom, ona u Hrvatskoj počinje krajem 19. st. Ta tradicija, motivi pa i kićenje jele k nama su došli s germanskog područja. U Hrvatsku je, konkretno, kićenje drvca došlo 1850-ih. Uvele su ga plemićke obitelji koje su tako postale nositelji nove tradicije, a običaj su vidjeli kod Austrijanaca i Nijemaca. Do tada smo imali samo badnjak, drvenu kladu koja bi gorjela te slamu u kući.

Ocean su prešle 1850.

No pravi začetnici onoga što danas poznajemo kao božićnu čestitku su Britanci.

Bogati engleski poduzetnik Sir Henry Cole 1. svibnja 1843. u Londonu je naručio prvu božićnu čestitku, koju je za njega izradio i ilustrirao John Callcott Horsley. Središnja je slika prikazivala tri naraštaja jedne obitelji dok nazdravljaju primatelju čestitke, a lijevo i desno od nje bili su prizori darivanja hrane i odjeće siromašnima. Otisnuto ih je 1000, prodavale su se za šiling po primjerku, što bi preračunato u današnju valutu bilo oko 20 funti, što i nije malo. Razlog je to što će taj običaj masovno zaživjeti više od desetljeća kasnije.

Tek s industrijalizacijom i reformom pošte, čestitke i njihovo slanje postaju dostupniji svima pa se od 1860. do 1870. počinju tiskati u većem broju. Diljem Europe postoji nekoliko manufaktura koje ih proizvode, a posebno su popularne u Njemačkoj.

Ocean su pak na putu prema Americi pojedini primjerci čestitki prešli još 1850., no pravi bum preko Bare doživjet će na Božić 1873. kada nakladnik njemačkog podrijetla Louis Prang u Bostonu počinje tiskati litografski izrađene čestitke koje ulaze u masovnu upotrebu. Motivi djece, snijega, žaba koje veselo marširaju “naoružane” instrumentima i cvijeća bili su toliko popularni da Louisa Pranga i danas zovu “ocem američke božićne čestitke”. Velik broj američkih kućanstava, digitalizaciji unatoč, i danas Božić čestita slanjem kartonskih čestitki poštom pa ih se u Americi, sudeći po podacima Greeting Cards Associationa, proda i pošalje više od milijardu i pol godišnje, dok se u Britaniji ta brojka vrti oko 700 milijuna.

Uvjereni smo da ćete i vi poželjeti na poleđini naših starinskih čestitki ispisati nešto tipa tradicijskih stihova: “Ljubav i radost, nježnost i blagost, sreća i vedrina, osmijeh i toplina, neka svega toga tebi i najmilijima ovaj Božić ima” i tako uljepšati blagdane dragim osobama.

Pogledajte video: Advent u Maksimiru

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije