Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U MOSTarSKOM zaTVOrU

Budimir iz zatvora još upravlja s FBiH, a Glavaš sa Slavonijom

budimir (1)
Foto: Zoran Grizelj
1/3
01.05.2013.
u 18:26

U mostarskom zatvoru i drugi političar koji je obavljao visoku političku dužnost i bio na čelu jedne političke stranke

Nakon uhićenja Živka Budimira mnogo se špekuliralo o tome hoće li prvi čovjek vlasti u Federaciji moći iz zatvora upravljati brojnim procesima. Kako su nam objasnili u mostarskom zatvoru, to je praktički nemoguće jer i Budimir i Petar Barišić imaju prava kao i ostali zatvorenici. - Ova dvojica pritvorenika imaju sat vremena šetnje dnevno i ne smiju biti u kontaktu. Oni su smješteni u posebnim ćelijama, ne šetaju u isto vrijeme, onemogućena im je bilo kakva vrsta komunikacije - govore naši sugovornici. Oni navode kako je Sud BiH strogo odredio s kim Budimir i Barišić mogu komunicirati, a radi se o jako uskom krugu ljudi.

Ograničena komunikacija

- Oni mogu komunicirati sa svojim odvjetnicima i užim članovima obitelji. Tako je sud odredio, i to se mora poštovati. Imaju pravo na telefonske pozive, ali tijekom razgovora je stražar uz njih, on im čak poziva broj koji mu oni kažu, a nakon toga pritvoreniku daje slušalicu - objašnjavaju naši izvori iz KPZ-a Mostar. Budimir i Barišić imaju pravo na posjete tijekom dva dana u tjednu. Kao i kod telefonskih poziva, Sud BiH je odredio tko im smije doći u posjet. Opet, radi se isključivo o članovima uže obitelji, te odvjetnicima, dok je komunikacija s ostalima strogo zabranjena i značila bi kršenje odluke Suda Bosne i Hercegovine. Ako žalba odvjetnika na jednomjesečni pritvor bude odbijena, Budimir i Barišić će iduća četiri tjedna provesti u mostarskom zatvoru. Ova pravila će vrijediti tijekom ovoga razdoblja, a ona se mogu promijeniti tek nakon što sud donese drukčiju odluku.

Stvarno ne, formalno da

Dvojica osumnjičenika su prebačena u mostarski zatvor zbog toga što su kapacitetu pritvorske jedinice Suda BiH mali, samo 12 mjesta i stalno su popunjeni. Nakon što je objašnjeno kakva su prava Budimira i Barišića u mostarskom zatvoru, on stvarno ne može biti na čelu. ali je još uvijek formalno prvi čovjek FBiH. Živko Budimir nije jedini predsjednik stranke i politički dužnosnik koji se trenutno nalazi unutar zidina mostarskog zatvora. On se pridružio Branimiru Glavašu koji u Mostaru izdržava zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina. Ni njih dvojica nemaju međusobni kontakt u zatvoru jer se Glavaš nalazi u drugom dijelu zatvora. Zanimljivo je i kako Glavaš na daljinski upravlja svojom slavonskom strankom, a čini se i Slavonijom.

>>Budimira razotkrio brat silovatelja koji je tražio pomilovanje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije