Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLAKAT I OSOBNA

Budi što želiš i dođi na Riječki karneval!

09.01.2009.
u 17:26

Što su sve naumili karnevalisti činiti ove godine punih pet tjedana, ispričali su danas novinarima sadašnji gradonačelnik Vojko Obersnel, uskoro budući karnevalski gradonačelnik meštar Toni i drugi važni karnevalski ljudi. Okosnicu programa 26. riječkog karnevala čine već tradicionalna događanja - Izbor kraljice Riječkog karnevala, Dječja povorka i Međunarodna karnevalska povorka.

Obi nudi vlast
No, priča o predstojećim danima ludovanja danas je počela u veseloj atmosferi, kada je Vojko Obersnel već ovog vikenda ponudio ključeve grada.

- Htio sam pod dojmom nekih političkih tema ranije abdicirati - no malo je, kaže, zbog dugih blagdana pobrkao dane - Zastava 26. Riječkog karnevala bit će podignuta tek sljedećeg vikenda - 17. siječnja na Krimeji u 15 sati. Nešto kasnije istog dana zastavu podižu Zamećani, a uvečer se karnevalska zastava treba zavijoriti i na Pehlinu.

No, kako ove godine karneval traje duže nego lani, Vojko Obersnel je meštru Toniju ponudio, da će ga ako se umori, voziti na svojoj “metli” na kojoj ga je lani (što pokazuje i fotografija) naučila vještica letjeti. Po karnevalu smo drugačiji i originalni, manifestacija je to po kojoj je Rijeka prepoznatljiva te čini dio identiteta cijelog kraja, rekao je V. Obersnel. Nijedna druga manifestacija ne može “izvući” na ulice toliko ljudi dobre volje, pa se mogu nadati da će, uz dobro vrijeme, i ove godine karneval pratiti i do 100.000 gledatelja “uživo”.

Maštovit program s dijelom tradicionalnih događanja, ali i puno novosti, predstavio je Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice Rijeke. Tako u Dvorani mladosti, kada će brojne karnevalske grupe ponuditi svoje kandidatkinje za kraljicu, i kada vlast (s ključem) preuzimaju karnevalisti, nastupit će Gustafi i Marko Tolja.

Lani atraktivan Carnival snowboard session na stepenicama Bonavije i ove godine već najavljuje brojne ljubitelje ove neobične atrakcije. Izložbe, plesovi, brojni maškarani sportski turniri, nekoliko balova (oktanski, humanitarni diplomatski) brojni koncerti - sve je to pod maskama i u znaku opuštenosti i veselja. I riječki ugostitelji pripremaju svoju manifestaciju, Karneval u srcu Rijeke, uz maštovitu ponudu i otkačene zabave za one koji su spremni na ludi noćni provod.

Tužna Kraljica
- Još samo 14 dana nosim krunu i zlatni plašt, rekla je pomalo tužna Ivana Orlić, Kraljica Riječkog karnevala. Bilo mi je prekrasno tijekom cijele godine - obišli smo i brojne ljetne karnevale, super sam se provela, posebno uz meštra Tonija. To želim i novoj Kraljici, koja se bira 23. siječnja.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije