Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jadrankamen

Bućan u tvrtku može, ali samo uz pratnju policije!

Ivo Bućan
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/3
05.05.2012.
u 10:00

Radnici su došli na posao u Jadrankamen, policija se povukla, ostalo je samo jedno vozilo

– Jadrankamen, kako god da se zvao, nastavit će raditi i ta su radna mjesta manje-više izvjesna. Ali, postoji pravna država, sudske odluke i način njihova provođenja. Znam kada su ljudske sudbine u pitanju da su to ozbiljne stvari, ali, zakon se mora provoditi. Uvjeren sam da policija nije prekoračila ovlasti, ja nisam primijetio nasilje – komentirao je premijer Zoran Milanović situaciju u Jadrankamenu i policijsku intervenciju u Pučišćima na Braču.

>>DORH istražuje Jadrankamen

Branio svoje

U petak je situacija u Pučišćima bila mirna premda se osjećala napetost u zraku. Radnici Jadrankamena došli su na posao i rade, a povukli su se i pripadnici interventne policije, koji su u četvrtak osigurali ulazak u tvrtku stečajnom upravitelju Ivi Bućanu. Samo je jedno vozilo bilo na ulazu u mjesto da bi čuvali javni red i mir. No, mještani su uznemireni i tvrde da je policija i dalje u Pučišćima, ali da su skriveni po rubnim mjestima. Čelnik Nezavisnog sindikata Jadrankamena Tonči Drpić pozvan je na obavijesni razgovor u Split.

– Proveo sam dva puna sata u policiji u Splitu dok su provjerili jesu li svi automobili kojima se koriste radnici Jadrankamena za obavljanje svojih radnih obveza u krugu tvornice u Pučišćima – izjavio je Drpić.

Na Facebooku se oglasio i ministar policije Ranko Ostojić. Branio je policiju i napao Drpića, kojeg nije imenovao.

Ostojić je na službenom profilu Vlade, među ostalim, napisao da je Bruno Orešar, bivši direktor Jadrankamena, u tvrtki bio samo dvadeset godina i više nije vlasnik te da tvrtka ima 123 milijuna kuna duga “o kojem nitko nije pisnuo ranije”. “Kome su radnici prodali dionice koje su dobili na dar”, “Čemu kamenje, prijetnje krvlju, letve, krađe auta, napadi i vrijeđanje policajaca...”, pita se Ostojić, koji je za sindikalnog čelnika napisao da se skriva po kući, izvještava o desantu, ima halucinacije i “ponovit će skrivanje” kad “ponovno ukrade auto”.

Zahtjevi neosnovani

Problemi u Jadrankamenu podijelili su Pučišćane. Dok su jedni uz čelnike sindikata i radnike, drugi su uz načelnika Marina Kaštelana koji, prema riječima radnika, brani stečajnog upravitelja.

– Ako Bućan ponovno dođe, opet će morati imati pratnju policije. On je običan kriminalac. Zatražit ćemo od Odbora vjerovnika da promijeni stečajnog upravitelja. I dalje tvrdimo da su zahtjevi za stečaj neosnovani – poručuje Drpić.

Bućan s novinarima u četvrtak nije htio razgovarati, a zabranio im je i razgovor s radnicima u krugu Jadrankamena. Slučaj Jadrankamena nije prvi u kojemu su radnici i sindikati pokrenuli “revoluciju” tek kad je voda prešla grlo umjesto da su spas pokušali pronaći na vrijeme. Zašto je to tako, pokušao je odgovoriti sociolog Dragan Bagić.

On drži da je problem što se sindikati nisu ideološki opredijelili i bore se za kratkoročne populističke ciljeve poput isplate plaće, a ne strukturnu održivost tvrtke i brige stoji li na zdravim nogama.

– Ovo nije pravi primjer reakcije nakon propasti, ali je blizu tome. U većini tvrtki reagira se tek nakon duge agonije kojoj i sami radnici pridonose. Sindikati još nisu izabrali je li im bolje kakvo-takvo državno vlasništvo ili žele održivu privatnu tvrtku, s manjim plaćama i s manje radnika – kaže Bagić.

Komentara 4

KD
KRIVOSPERMIČNI DeNAtizator
10:39 05.05.2012.

dečki moji, 17 mil eura nije lova kojom šljakeri mogu upravljati i tvrditi da će to oni platiti ako su takve tvrdnje....neka čekaju do 1/3 cijene, pa neka otkupe cavu i dalje kopaju kamen.....ali to se ne bu dogodilo, jer to su boduli

AL
alapača
11:01 05.05.2012.

kako nema Bućan repova, kad ja na prvu vidim jedan dugačak ko anakonda? bio je 10 godina stečajni upravitelj u vinogradaru. deset godina vodio stečajni postupak i to na kraju rezuliralo velikim \'uspjehom\'. ako uopće postoji nekakva licenca za stečajce, tom Bućanu treba biti oduzeta, a i onaj ko mu dade posao isto treba na ulicu.

OG
Oger
11:28 05.05.2012.

U clanku pod naslovom - Radnici se stečaju raduju kao mala djeca - stoji i ova Drpiceva izjava: \"Stečaju, koji je pokrenula mrska im Uprava, najviše se raduju sindikalisti Jadrankamena. \'Zamolio sam Vilovića da podnese taj zahtjev jer ovako višee ne možemo. Radujemo se stečaju kao mala djeca, konačno ćemo se riješiti Orešara, koji od klesara želi napraviti konobare, ali i dugova\', rekao nam je Tonči Drpić, sindikalni lider Jadrankamena.\" Rekao je to Drpic dana 12.03.2012. A sad gore pise: \"I dalje tvrdimo da su zahtjevi za stečaj neosnovani – poručuje Drpić.\" No comment.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije