Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Morat će imati i seizmičke certifikate

Brza obnova nema alternativu. Stručnjaci: Nove kuće moraju biti montažne

Petrinja: Peti dan nakon razornog potresa saniraju se posljedice
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/7
05.01.2021.
u 06:28

Od 13.686 prijava za pregled stambenih objekata, pregledano je 4055 i zaključeno da 1801 nije za uporabu, od čega je 800 trajno neupotrebljivo

Vlada je jučer proglasila katastrofu na području Sisačko-moslavačke i dijelovima Zagrebačke i Karlovačke županije pogođenima potresom prije tjedan dana. Vlada je time i formalno preuzela upravljanje krizom, a u tu je svrhu osnovala stožer na čelu s potpredsjednikom Tomom Medvedom koji će koordinirati sve aktivnosti oko interventnog zbrinjavanja i pomoći pogođenom stanovništvu, ali i one koje će uslijediti u obnovi razrušenih objekata. A po riječima ministra graditeljstva Darka Horvata, do 21 sat u nedjelju zaprimljeno je 13.686 prijava za pregled stambenih objekata. Pregledano ih je 4055 i zaključeno kako 1801 zgrada nije za uporabu, od čega je 800 trajno neupotrebljivih. Prvi preliminarni podaci o procjeni štete očekuju se sutra, a njih će Ministarstvo koristiti u zahtjevima za povrat dijela štete od Europske komisije.

Tipski projekti

Horvat je izvijestio i da je EK Hrvatskoj odobrio da na područje pogođeno ovim potresom usmjeri dio od 5,1 milijarde kuna odobrenih za sanaciju šteta nakon potresa koji je proljetos pogodio Zagreb i okolicu. U Zakon o obnovi Zagreba i okolice uključit će se i obnova područja koje je pogođeno petrinjskim potresom. Iako se razmišljalo da u taj zakon Vlada intervenira svojom uredbom, premijer Andrej Plenković najavio je da će se zakon mijenjati u saborskoj proceduri s kratkom javnom raspravom.

Što se tiče obnove, Horvat je kazao da su kao trajno rješenje moguće i montažne kuće. Naveo je i da će stručnjaci napraviti kvalitetan projekt kako bi se u tri do pet tipskih projekata mogle početi ugovarati zamjenske kuće. Svi takvi objekti morat će imati identični protupotresni temelj.

Josip Mihalić, vlasnik i direktor građevinske tvrtke Jedinstvo iz Krapine, smatra da bi za obnovu uništenih kuća u Petrinji i okolici najbolje rješenje bile montažne kuće. Mihalić napominje da njegova tvrtka takve kuće, ali i druge objekte od željeza, proizvodi za europsko tržište, dok se u Hrvatskoj preferiraju beton i cigla.

VIDEO Čišćenje ulica, saniranje dimnjaka i krovova u Petrinji

– Radi se o sklopu modula koji mogu biti dugi 12, 13 ili 14 metara te široki između tri i četiri metra. S četiri takva modula imate kuću kojoj potres ne može ništa – objašnjava Mihalić i dodaje da je za proizvodnju i postavljanje montažne kuće potrebno upola manje vremena nego za gradnju betonske ili kuće od cigle, a troškovi su oko 30 posto manji. Mihalić kaže da njegova tvrtka, primjerice, u Njemačkoj radi i montažne objekte za vrtiće, škole, ambulante...

– Što se tiče dugovječnosti, montažna kuća može trajati 100 godina, a može 30 ili 40, sve ovisi o tome kako se održava – napominje Mihalić i dodaje da one mogu biti, primjerice, i od drva. On upozorava da se u Petrinji i okolici radi o trusnom području i da su stoga, kao i na drugim takvim područjima, najbolje rješenje montažni objekti koji ne trebaju velike temelje kao betonska kuća nego lagane jer nema velikog tereta. U montažnim kućama, kaže, iznutra je gips i ne može se vidjeti kad uđete u prostoriju da je to modularni objekt. Takve se kuće, objašnjava, mogu praviti i po noći i po kiši i snijegu. Krapinska tvrtka inače može proizvesti dvije do tri montažne kuće dnevno i 15 kontejnera.

Stvarati stručnjake

Berislav Borovina, vlasnik splitske tvrtke Spegra Inženjering, napominje da su nam česti potresi koji su se dogodili u zadnjih gotovo godinu dana dali novu dimenziju pogleda na građevinu i da sad trebamo postati svjesni da svaka zgrada, osim svoje lokacijske vrijednosti, mora imati i seizmičke certifikate. Pritom je bitno da u obnovu, napominje, krenu ljudi koji znaju raditi i da budu pod mentorstvom. Tada će, kaže, kroz godinu dana stasati 10-ak firmi koje će znati raditi. Hrvatska, kaže, ima dovoljno sposobnog kadra za to, primjerice na građevinskim fakultetima, a dio stručnjaka je i u mirovini.

U hodu bi trebalo razvijati tvrtke, nema više giganata. Malim tvrtkama ne smije se dopustiti da rade po svome nego pod mentorstvom koje će kasnije producirati sposobne i obrazovane ljude, objašnjava Borovina i dodaje da se to odnosi i na projektante kojih nemamo dovoljno iskusnih. Za pet godina na taj način bismo imali 500-tinjak stručnjaka i kvalitetnu strukturu tvrtki koje će moći kvalitetno odgovoriti i na neke nove potrese, smatra Borovina.

Berislav Borovina, koji ima veliko iskustvo u obnovi i sanaciji građevina oštećenih u potresu, napominje da nam se ne smije dogoditi pogreška iz obnove kuća nakon rata, koja se radila stihijski. Napominje da je u toj obnovi bilo projekatnata koji su prvi put projektirali i nadzornih inženjera koji nikad dotad nisu nadzirali te izvođača radova koji nikad prije nisu gradili. No on ipak smatra da je poslijeratna obnova napravila svoju svrhu, ali da je nažalost sigurno 30 posto bilo šakrta.

Sad vidimo i po Zagrebu kako se to radi, svatko se javlja kao izvođač radova. No obnova se može dati samo onome tko zna raditi, to je kompleksan zadatak. U Petrinji će se dosta toga srušiti i novog graditi jer nema toliko objekta spomeničko karatkera, ali se ne smije dogoditi da ta obnova bude stihijska, da se novac potroši smo pro forme - upozorava Borovina i napominje da je sad najvažnije ljude dobro zbrinuti.

Ključne riječi

Komentara 97

DU
Deleted user
08:09 05.01.2021.

Točno je da su montažne kuće sigurne od potresa, brže se naprave, jeftinije su i energetski učinkovitije. Jedina mana drvenih montažnih kuća poput onih u SAD-u su osjetljivost na termite i uragane, međutim niti jednog niti drugog u Lijepoj našoj nema, ali potresa će na žalost uvijek biti.

WE
westsouth
08:24 05.01.2021.

Na našim područjima je u tradiciji da kuća ostaje sinu i unuku pa se gradi klasika, beton cigla. Al mislim da je montažno bolje riješenje, barem na trusnim područjima

Avatar prahrvat
prahrvat
06:44 05.01.2021.

ja bih volio sad da je moja montažna, najsigurnije su kad trese. prvi susjed ima, odlična. ali ima njih različite kvalitete

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije